Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Presszone 2014: Nest thermostaat lijkt een no-brainer

Paul Gersen

De Nest thermostaat gaat al een tijdje mee. Maar sinds september is hij ook in Nederland verkrijgbaar. Presszone was dus een mooi moment om het apparaat even in handen te nemen. Hoe tof kan een thermostaat zijn? Dat blijkt enorm mee te vallen.

Nest Labs is een bedrijf dat zich richt op het heruitvinden van de sufste elektronica in je huis. Ze hebben dus een brandmelder die niet in de war raakt als jij staat te wokken. Maar ze debuteerden met een thermostaat die niet door blijft loeien als jij al uren op je werk zit. Een ‘slimme’ thermostaat die zichzelf jouw gewoontes aanleert. We wisten niet eens dat we er behoefte aan hadden.

Lekker ding

De Nest Thermostaat is in de eerste plaats een lekker ding. Met een roestvrijstalen ring rondom en een 1,75 inch kleurenbeeldscherm waar allemaal fijne grafiekjes op getoverd worden. Onder het beeldscherm zitten sensoren die luchtvochtigheid, temperatuur, beweging en licht meten. Dat is nodig om de omgeving in de gaten te houden, en daar de temperatuur in je huis op aan te passen.

Een normale thermostaat is maar dom. Is het kouder dan de gewenste temperatuur? Dan gooit hij de kachel aan tot het op het ingestelde niveau zit. Niks mis mee. Maar dat doet hij ook als jij niet thuis bent. Als je ligt te slapen. Als de zon door het raam naar binnen schijnt of er een raam open staat. Nest meet dat soort zaken, en past daar de temperatuur op aan. Elke keer als je ‘m handmatig aanpast – want dat kan ook – dan leert hij daarvan en wordt beter in het instellen van de juiste temperatuur.

Blijf nou eens van die thermostaat af! Laat het 'm zelf maar regelen.

Blijf nou eens van die thermostaat af! Laat het ‘m zelf maar regelen.

Het voordeel is tweeledig. Ten eerste zorgt Nest zo altijd voor een aangename temperatuur. Zodra jij na een lange werkdag de voordeur opendoet, heeft Nest de boel al lekker warm gestookt. Maar daarnaast bespaart hij ook nog eens, door de hele santekraam direct uit te schakelen als het niet nodig is. Een win-win situatie, ware het niet dat al die gegevens moeten worden opgeslagen. En aangezien Nest een halfjaar terug is opgekocht door Google – we weten dat die graag neuzen in onze data – worden we daar niet blij van. Maar Nest verzekert ons dat ze niets met Google delen en niets met onze data doen. Hand op het hart, eerlijk waar. Vooruit dan maar.

No-brainer

Het is dan moeilijk om niet enthousiast te worden van technologie als de Nest. Het apparaat kost, inclusief installatie, 300 euro. Maar volgens de medewerkers op Presszone kun je dat, met een gemiddeld huishouden, al binnen twee jaar bespaard hebben. Hoewel ik niet sta te springen om een paar honderd euro voor een thermostaat uit te geven, klinkt dat als een no-brainer. Doe er maar meteen twee.