Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Waarom in hemelsnaam een GoPro?

Waarom in hemelsnaam een GoPro?
Redactie

Je komt ze overal tegen op vakantie: selfiesticks en GoPro’s. En dan het liefst een combinatie van de twee. GoPro een pracht merk, voornamelijk bekend geworden door de vette filmpjes op YouTube van extreme sporters die hun stunts in HD je huiskamer inbrengen.

Deze geniale marketing heeft er voor gezorgd dat inmiddels elke puber op een snowboard, een gemiddelde vader op het strand of een hippe huisvrouw op een stedentrip zo’n ding in zijn of haar handen heeft.

Ik ben Jip van Riet en op dit moment ben ik met mijn vriendin op reis door Midden-Amerika. Op Draadbreuk schrijf ik soms een artikel over de ’technologische uitdagingen’ die zo’n tripje met zich meebrengt. Met andere woorden: welke gadgets gebruik je en waarom.

actioncam_sony

Goed, menig backpacker die wij tegenkomen brengt zijn reis met zo’n kleine GoPro in beeld. Maar is een actioncam met zijn groothoeklens niet alleen bedoeld voor ‘action’? En heb je geen goedkopere opties die minstens zo goed zijn?

Sony AZ1VR Action Cam Mini

Ja, is het antwoord en dat hebben waarschijnlijk inmiddels meer mensen door, want deze week gaf GoPro een omzetwaarschuwing, omdat ze in het vierde kwartaal van 2015 een stuk minder cameraatjes verkocht hebben dan ze verwachte. Ook ik film op onze reis met ander materiaal. Ik gebruik de Sony Handycam HDR-PJ620, voor normale beelden overal en nergens en ik heb de Sony AZ1VR Action Cam…tja… de naam zegt het al, voor de actie dus.


Jip vlogt op kanaal WhereWeGo over zijn wereldreis. Dat is ehh… jaloersmakend.

Welke actie dan?

Voornamelijk in en op het water, want daar is zo’n camera ideaal voor. Daarnaast gebruik ik hem ook wel eens onderweg als we een drukke bus instappen bijvoorbeeld. Het voordeel daarvan is, is dat de kleine camera niet zo opvalt en de groothoeklens komt in zo’n kleine ruimte goed van pas omdat je dan een breder beeld hebt.

Waarom film je dan niet alles met de actioncam?

Een actioncam heeft geen (goede) stabilisator, geen zoom (irritant), geen goed geluid (zeker niet als je er een case omheen hebt zitten) en je filmt dus álles in een groothoek wat het beeld een onnodige ronding geeft.

Waarom de Sony AZ1VR Action Cam Mini en hoe is de gebruikservaring?

Allereerst zou ik voor deze actioncam kiezen omdat ie voor €250,- inclusief accessoires een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld een gemiddelde GoPro. Sony staat daarnaast bekend om zijn goede camera’s en deze Sony Cam mag je ook goed noemen. Door de grote aan- en uit knop is hij handig te bedienen, ook als hij in de case zit. Maak voordat je het water in gaat de camera en de case goed, droog, schoon en zandvrij, want door een kleine korrel tussen de knop kon ik hem, toen ik het water lag, niet aanzetten en een andere korrel zorgde ervoor dat er water binnen druppelde. Officieel kan je met de camera vijf meter onder water. Ik heb hem meegenomen met een grotduik waarbij we zeven meter diep gingen en dat heeft hij gehouden, maar dieper zou ik niet proberen. Een rood lichtje aan de bovenkant geeft aan dat je filmt, dat vind ik fijner dan een fel knipperend licht aan de voorkant (wat het geval is bij een GoPro) want onopvallend je vriendin filmen zit er dan niet in.

Met deze Sony Action Cam kun je zonder problemen stiekem je vriendin filmen...

Met deze Sony Action Cam kun je zonder problemen stiekem je vriendin filmen…

Volledige kit met accessoires

Bij de Sony actioncam zit een volledige kit met bevestigingsbanden, houders, externe beeldscherm en meer. Een luxe want bij veel apparaten moet je diep in de buidel tasten voor die extra’s. De band waarmee je de camera met klittenband om je pols hebt vind ik erg handig en die gebruik ik dan ook het meest. Je kan de camera stabiel houden en je kan je vrij bewegen zonder hem te verliezen. Alle andere banden en accessoires gebruik ik eigenlijk niet tot nauwelijks.

 

Sony levert een hoop extra's mee. Oh, dit ben ik niet, trouwens.

Sony levert een hoop extra’s mee. Oh, dit ben ik niet, trouwens.

De band voor om je hoofd (ziet er gewoon achterlijk uit) en het externe beeldscherm zijn pas één keer m’n tas uitgekomen. Het externe beeldscherm voor op je (andere) pols lijkt heel handig maar als je een beetje kan mikken, en dat kunnen wij mannen toch wel, heb je dat niet nodig en is het alleen maar gedoe tijdens je hobby, actie of stunt die je in beeld probeert te brengen. Op de site van Sony zie je een blije man met rugzak waar met een speciale houder de camera aan vast zit. Dit heb ik tijdens het paardrijden geprobeerd maar dat leverde erg schokkende (letterlijk en figuurlijk) beelden op.

Conclusie

Voor €250,- ben je klaar (je hoeft alleen nog een mini sd kaart te kopen) en kan je direct je spannende acties vastleggen. En je kan je lol op door alle extra’s die je erbij krijgt. Mocht je op vakantie gaan en een actioncam overwegen –  dan tip ik de Sony AZ1VR Action Cam.

Dit was een gastblog van Jip van Riet van WhereWeGo.nl. Momenteel reist hij met zijn vriendin door Midden-Amerika. Op ongezette tijden doet hij op Draadbreuk verslag van wat hij op reis meemaakt. Precies zoals Ger dat ooit deed