Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Met de Nikon 1 AW1 mag je op je bek gaan

Met de Nikon 1 AW1 mag je op je bek gaan
Ger
  • Op 19 september 2013

Even een zakelijk nieuwsbericht, want zo zijn we soms ook wel weer. Dat doen we echter alleen wanneer wij het opmerkelijk vinden. Een artikel over een dertien in een dozijn compactcamera ga je hier dus niet lezen. Gaat het echter om een waterbestendige systeemcamera, dan kunnen we niet anders dan in de pen te klimmen. Want dat is namelijk uniek. Nikon presenteert de Nikon 1 AW1.

Het is voor het eerst dat een fabrikant een camera met verwisselbare objectieven op de markt brengt die water- en schokbestendig is. Om precies te zijn kan de 1 AW1 tot 15 meter onder water en kun je hem twee meter laten vallen. Mocht je – om een ons volstrekt onduidelijke reden overigens – de behoefte hebben om in de vrieskou te fotograferen dan is dat mogelijk tot -10 graden celsius.

Belangrijke notitie is dan wel dat je Nikon’s nieuwe ruggedized objectieven moet gebruiken, want de traditionele 1-serie objectieven zijn een outdoorstreken niet echt gewend.

Intern heeft de Nikon 1 AW1 een CMOS-sensor van 14,2 megapixels waarmee je tot een ISO van 6400 kunt fotograferen. Continu-opnamen behoren ook tot de mogelijkheden, met 15 beelden per seconden wanneer je gebruik maakt van de autofocus. Kortom: ben jij aan het hiken en wil je snel een foto maken van die loslopende zwarte panter, dan kun hoef je je geen zorgen te maken dat je ’t moment mist. En mocht je per ongeluk op je bek gaan, dan is er niets aan de hand: ’t ding blijft gewoon werken. Tenzij je langer dan twee meter bent, natuurlijk.

De Nikon 1 AW1 is naar verwachting half oktober verkrijgbaar. In combinatie met de nieuwe 11-27,5 mm F3.5-5.6 lens ligt de adviesprijs op € 839,-.

Engadget.com liet de Nikon 1 AW1 alvast even vallen.