Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nostalgie: Hans Kraay sr. in Competitiemanager van Davilex

Competitemanager cd-rom
Redactie

‘Wordt het een spannend seizoen? Het lijkt me wel.’ Deze gevleugelde uitspraak zit in het collectieve geheugen van iedere voetballiefhebber van ergens in de dertig. Ja, daar zijn jullie misschien iets te oud voor, maar dat interesseert ons effe heu-le-moal niets. Want deze video’s met Hans Kraay sr. zijn oldscool en vet.

We moeten even iemand bedanken. Hij/zij/hen noemt zichzelf Bafnek en heeft alle losse videootjes uit Competitiemanager ’97/98 van Davilex geupload op YouTube. Competitiemanager was een soort Football Manager maar dan heel eenvoudig en enkel gericht op de Nederlandse Eredivisie. In de wereld van de Intel Pentium III’s en een over Laser-computers zingende Katja Schuurman was het echter fenomenaal.

Toenmalig coach en technisch directeur wijlen Hans Kraay sr. (de vader van Hansie-Hansie) begeleidde de game met korte videootjes om je te helpen een betere manager te worden of je te voorzien van slecht of goed nieuws.

Uiteraard in een superhippe beeldresolutie van 4:3 en een algehele studio-uitstraling met een vaal beige gordijn waar je U tegen zegt.

Moet je Melchiot opstellen? Wat is het voordeel van ‘het nieuwe stadion van Vitesse’ (lees: het Gelredome)? Kraay stiftte het op een whiteboard alsof het een lieve lust was. Volstrekt onleesbaar voor ons gamers, want met het schrikbarend aantal lage pixels was de video amper te volgen.

En juist daarom was het zo mooi. Dank @bafnek.

Hans Kraay met bord
Appeltje-eitje. Looplijnen, half spaces. Alles.

De gehele playlist met alle video’s na de klik. Hieronder de opstelling van Ajax. Met Sibon in de spits. Heel mooi, maar als Laudrup erin komt, dan verandert het he-le idee van ‘het voetballen’, aldus Kraay. Waarom? Kijk en huiverr.