Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Oculus Rift krijgt prijsindicatie: Samsung Gear VR kan inpakken

Oculus Rift krijgt prijsindicatie: Samsung Gear VR kan inpakken
Bart
  • Op 5 september 2014

De virtual reality-bril Oculus Rift heeft een prijsindicatie gekregen en moet tussen de 200 en 400 dollar gaan kosten. Dat is goed nieuws voor iedereen, behalve voor Samsung. Want de Gear VR-bril die we deze week op de IFA zagen kan eigenlijk gelijk inpakken.


UPDATE 6 januari 2016: Eeehm…het valt misschien toch een beetje tegen. De leverdatum en prijs van de Oculus Rift zijn inmiddels bekend.

De beelden zijn wellicht bekend. Een jaar geleden hadden we bij Draadbreuk voor het eerst de Oculus Rift in handen. Ger zette ‘m tijdens de IFA 2013 op zijn dop, werd duizelig en raakte van de leg, maar zag wel veel potentie in het apparaat.

 

 

Een van de vragen die we destijds hadden was ‘leuk, maar wat gaat dat ding kosten?’. Inmiddels is de tweede development kit van de Rift (DK2) uitgebracht en lijkt het een kwestie van tijd voor de consumentenversie van de virtual reality-bril het daglicht ziet. In een interview met de website Eurogamer blikt topman Nate Mitchell alvast vooruit op de release en komt hij ook met een prijsindicatie: de Rift zou tussen de 200 en 400 dollar gaan kosten, of met een beetje freestyle wisselkoerskunde 150 tot 300 euro.

Van dat bedrag stonden we even te kijken, en wel in positieve zin. Maximaal driehonderd euro is een smak geld, maar als je het vergelijkt met de tweehonderd euro die de Samsung Gear VR moet gaan kosten, valt het mee. Want laten we wel wezen: de Gear VR is niets meer dan een opgevoerde ski-bril die waardeloos is zonder de Note 4. En die kost bijna 800 euro.

 

 

De Gear VR is een tof apparaat, maar dat-ie alleen werkt met een Note 4 is een probleem. Een behoorlijk probleem zelfs. De Note gaat zonder twijfel goed verkopen, maar je zult geen leger kunnen samenstellen van mensen die ook nog eens tweehonderd ekkies neerleggen voor de bril. En dan loont het ook niet om als developer je tijd te steken in het maken van toffe games en apps voor de Gear VR.

Saillant detail is overigens dat Oculus heeft meegeholpen met de ontwikkeling van de Gear VR. Hoe de verhoudingen tussen beide bedrijven precies liggen is onduidelijk, maar het is waarschijnlijk dat Samsung gebruik heeft gemaakt van de kennis die Oculus heeft opgedaan bij de ontwikkeling van de Rift. Wat zou – behalve een mooie zak geld – de beweegreden zijn geweest voor Oculus om een tegenspeler op de markt te helpen?

Opschieten met die Rift

Wellicht dat ze bij Oculus de toekomst rooskleuriger inzien als ook grote bedrijven zich gaan bemoeien met virtual reality. Het kan er qua content in ieder geval alleen maar op vooruit gaan. En de Gear VR is nu niet bepaald een concurrent van de Rift, want daarvoor is de afzetmarkt veel te klein. Pas als Samsung met een apparaat komt waar je elke (Samsung) Android-telefoon in kunt schuiven moeten ze bij Oculus wakker gaan liggen.

Nu maar hopen dat ze bij Oculus een beetje opschieten met het uitbrengen van de consumentenversie van de Rift en dat de indicatieprijs klopt. Dan kotsen we straks voor een fijn bedrag de bank onder terwijl we in een virtuele achtbaan zitten.

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Jezus wat duur. En dan moet je er nog een note 4 bij kopen. Samsung laat sws de prijs droppen als ze zien hoe matig dat dingvoor die prijs verkoopt.

  2. job

    adviesprijzen van samsung gaan bijna altijd snel oplaag dus ik denk dat het alsnog wel interessant kan worden