Ossia Cota Draadloos opladen

Ossia’s Cota doet draadloos opladen zoals het hoort: van meters afstand

Draadloos opladen klinkt briljant en dat is het ook. Maar laten we heel eerlijk zijn, de huidige draadloze opladers zijn toch een beetje slappe hap. Dat je in plaats van je telefoon aan een kabeltje hebt hangen, ‘m op een plateautje moet leggen; hoe leuk ook, er zit niet zo gek veel winst in. Het zou pas mooi zijn als draadloze opladers krachtig genoeg zijn om enkele meters te overbruggen. En dat is dus precies wat het Amerikaanse bedrijf Ossia laat zien op de CES 2016. En het wordt nog beter: hun Ossia Cota wireless charger kan al dit jaar op de markt gebracht worden.

Ossia Cota klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Eén oplader, ongeveer ter grootte van een schemerlamp, kan alle gadgets binnen een straal van zo’n tien meter voorzien van stroom. Die gadgets moeten voorzien zijn van een batterij, en een ontvangerchip van Ossia. Die chip wordt gelokaliseerd door de oplader, waarna die draadloos 1 watt aan stroom heel gericht die kant op stuurt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van eenzelfde soort frequentie als bluetooth en wifi ook doen.

 

[divider]Draadloze stroom. Yeah, baby. Yeah![/divider]

 

 

Dat klinkt alsof je een blazende magnetron met het deurtje open in je huiskamer hebt staan, maar zo zit het niet. Cota is slimmer dan dat. Zodra hij merkt dat er geen gadgets in de buurt zijn om op te laden, dan gaat hij sluimeren en stopt de straling. Daarnaast worden de radiogolven heel precies geleid en 100 keer per seconde verzonden. Als jij tussen jouw smartphone en de oplader gaat staan, blokker je het signaal. Cota gaat dan kijken of de accu op te laden is door bijvoorbeeld het signaal te laten weerkaatsen via de muur. Het is dus niet zo dat jij dag in dag uit een bak straling in je mik krijgt tot de bulten in je nek schieten. Ook weet de oplader wanneer de accu vol is, waarna hij stopt met stralen.

Ossia Cota: ronduit briljant?

Draadloze stroom op deze manier is, hoe zal ik het zeggen, ronduit briljant. Een oplader van Ossia in huis of kantoor zorgt er niet alleen voor dat je telefoon rustig oplaadt terwijl hij ergens in de ruimte slingert. Het kan ook zorgen dat accessoires als gamecontrollers, rookmelders of afstandsbedieningen en in de toekomst je slimme bloempotten en luchtverfrissers (jeuj, IoT) nooit meer nieuwe batterijen of een oplader hoeven. Om dat te demonstreren heeft Ossia op de CES ook een AA batterijtje voorzien van een ontvangerchip. Die shit werkt dus gewoon.

Er kleeft wel een klein nadeel aan deze manier van opladen: de oplader kan maar één gadget tegelijk opladen. Ossia heeft daar een slimme omweg voor gevonden. Ten eerste kun je het batterijniveau van de aanwezige apparatuur checken en bijstellen via een app of online platform. De oplader kan ook grotendeels zelf bepalen welke batterijen het meeste stroom nodig hebben. Zodra jij de kamer binnenloopt met een vrijwel lege smartphone-accu, dan krijgt die prioriteit boven de andere apparatuur. Tot hij weer vol is. Dat kan overigens wel even duren, gemiddeld duurt het vier keer langer dan opladen met een kabel. Maar vooruit.

Kijk die iPhone opladen. Geen kabel, geen gek plateautje. Niks. (foto: Gizmodo)

‘Coolest CES demo ever’

Nu wordt er op de CES genoeg vaporware geïntroduceerd die uit het niets belooft alles anders te maken, maar daar kun je Ossia niet onder scharen. Het bedrijf bestaat al sinds 2008, en is sinds die tijd vol bezig met de ontwikkeling van Cota. In 2013 kwamen ze er voor het eerst mee naar buiten, nu staan ze op de CES 2016 met een werkende demo. Iedereen die dat wilde, kon zien hoe een iPhone van een paar meter afstand keurig werd opgeladen. ‘The coolest CES demo I’ve ever seen‘, jubelt Gizmodo dan ook. Bij de demo wordt nog gebruik gemaakt van een weinig flatterend iPhone hoesje waarin de ontvanger zit van het Cota systeem. Zodra die ontvanger echter klein genoeg geproduceerd kan worden, zodat hij in een telefoon ingebouwd kan worden, is Ossia klaar om de wereld te veroveren. Dat moet dus eind 2016 gebeuren. Duimen dat het geen mooie beloftes zijn, want serieus: ik kan niet wachten.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.