Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Panasonic gaat zijn OS voor camera’s vervangen door Android

panasonic lumix
Mart Opdam

Onze Ger heeft de mensen bij Panasonic aan de tand gevoeld over Android-camera’s. Verrassend genoeg lijken ze overstag te gaan. Michiharu Uematsu, van Panasonic, liet dit weten bij een presentatie van Panasonic Benelux.

Dat de camera’s van Panasonic in de toekomst op Android gaan draaien is niet het spannendste nieuws maar wel interessant. In 2013 had Ger bijvoorbeeld al eens gevraagd aan Panasonic of ze het zouden gaan doen, toen was er al een flinke twijfel. Nu lijkt het er toch te komen en vrij binnenkort als we Uematsu moeten geloven. Sterker nog: het merk gooide er vanuit hun corporatie account er zelfs een tweetje uit, naar aanleiding van de berichtgeving van Ger op Stuff.

 

Dat er flinke twijfel is bij zo’n groot bedrijf is niet gek. Dit soort keuzes worden niet van de ene op de andere dag gedaan. Juist dat maakt het interessant.

To Android or not to Android

Dan is een vraag: To Android or not to Android? Het is iets wat heel veel tech bedrijven zich afvragen. Steeds meer apparaten moeten connected worden. Van wasmachines tot lampen, alles moet verbonden worden met Wifi of NFC. En dan het liefst zó dat je het met je smartphone kan besturen. Zei iemand smartphone? Dan komt Android gelijk om de hoek kijken. Waar vroeger, en nu nog, bijna alle computers op Windows draaien, wordt Android gebruikt voor bijna alle telefoons. Ik moest gelijk denken aan Blackberry. Het bedrijf dat de overstap naar Android (en wellicht touchscreens) niet maakte en onderuit ging. Ze krabbelden overigens verleden jaar wel terug met een telefoon draaiend op het OS van Google. Maar het is niet raar dat Blackberry, en nu Panasonic, die stap uitstelden. Je moet als bedrijf dan gaan samenwerken met een soort semi-concurrentie. Je draagt geld af, moet waardevolle kennis delen, apparaten aanpassen om ’t OS erop te kunnen laten draaien en ga zo maar door.

Panasonic op wereldreis geweest

Panasonic is denk ik op wereldreis gegaan om zichzelf te vinden. Als je een beetje gaat zoeken dan vind je een aardige aanloop naar de overstap naar Android. Zoals eerder genoemd had Ger het al eens gevraagd, toen gaven ze wel aan bezig te zijn met connectiviteit van hun camera’s. Dat was 2013. Ga je verder vindt je bijvoorbeeld dit interview uit 2014 met dezelfde Uematsu van de inleiding van dit stuk. Hierin heeft een heeeel lang gesprek met een Dave Etchells, een fotografiejournalist. Daarin gaan ze op technische zaken in maar praten ze ook over de toekomst. Destijds zei Uematsu dat de connectie tussen Panasonic camera’s en smartphones niet in de nabije toekomst lag. Ook dit is niet heel gek als je bedenkt dat Panasonic al hun eigen programmatuur maakt en daar dus veel geld in heeft zitten. Dat willen ze natuurlijk terug krijgen op de lange termijn. Nog een obstakel om niet over te stappen op Android.

De wereld draait toch door he, haha. Nee maar serieus, het Japanse bedrijf wil natuurlijk gewoon camera’s blijven verkopen. Ze komen dus toch met een Lumix lijn die draait op Android. Als je iets meer wil weten over hoe dat er uit gaat zien dan moet je even naar Stuff gaan.