Is het voorbij? Kunnen we weer uit onze grot komen? Hebben we 1 april overleefd? Man, dat was weer lachen, gieren en brullen gisteren. De ene dijenkletser na de andere passeerde de revue. Van Sony’s cornflakes tot het kapot stampen van tere kinderzieltjes die dagenlang een iPad beloofd zijn. Wij kwamen niet meer bij. Eén grap was bijzonder populair. Zowel Samsung, HTC als Toshiba ‘lanceerden’ een nieuwe wearable in de vorm van een handschoen. Dat kan haast geen toeval zijn.
Nu insinueren we niet dat de marketeers van de drie fabrikanten na een avondje flink borrelen hebben besloten om samen dezelfde grol uit te halen. Maar waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over. Elke grap heeft een kern van waarheid, het idee van een slimme handschoen leeft blijkbaar. En aangezien technologiebedrijven enorm zoekende zijn naar een gat in de ‘wearable’-markt, voorspellen wij dat slimme handschoenen binnen afzienbare tijd werkelijkheid zijn.
Gluuv, Fingers en DiGiT
Dat zal dan wel in een iets andere vorm gaan dan de sci-fi die we gisteren voorbij zagen komen. Zo bedachten ze bij HTC de ‘Gluuv‘, een soort gepantserde ridderhandschoen met anderhalve HTC M8 er op geplakt. Je kunt selfies (‘armies’. Snap je ‘m?) maken, duimpje omhoog doen om te ‘liken’ en in de lucht zwaaien om mooie dames op straat te Tinderen. Samsung bedacht een stuk meer ongein bij zijn ‘Fingers’-handschoen, zoals een flexibel beeldscherm in de handpalm dat stoffen en materialen kan identificeren en een ‘pull-my-finger’-functie, die een scheetkussen-app activeert. Veeg ons maar op. Toshiba heeft er ondertussen verreweg het meeste werk van gemaakt, met DiGiT. Een set handschoenen die smartphones, Google Glasses en röntgen apparatuur naar de kliko verwijzen en mimespelers een nieuw levensdoel geven. Klasse.
[divider]Toshiba DiGiT: stiekem best tof[/divider]
Nee, in deze vorm gaat het natuurlijk niets worden. Maar als het op ‘wearables’ aan komt zijn fabrikanten en gebruikers ook nog zoekende naar de juiste vorm. De pols is de meest voor de hand liggende plek. Maar behalve het feit dat je hartslag gemeten kan worden en hij de hele dag heen en weer gaat, is er verder weinig met dat lichaamsdeel te beginnen. Met je ogen kun je een stuk meer, maar de Google Glass en soortgelijke initiatieven zijn te indringend om vaste voet aan de grond te krijgen. Het wachten is op de eerste grote fabrikant die de hand gaat gebruiken voor iets anders dan het vasthouden van een smartphone.
Power Glove en Peregrine
De ideeën leven niet alleen bij paarse lolbroeken van grote bedrijven. Kleine ontwikkelaars zijn serieuzer bezig met het toepasbaar maken van slimme handschoenen. Op zolderkamertjes wordt druk geëxperimenteerd met houtje-touwtje prototypes zoals KeyGlove of x-OSC Gluv. Dankzij de magie van crowdsourcing is het mogelijk dat deze experimentjes de financiële middelen krijgen om uit te groeien tot een volwaardig product. De Peregrine Glove is zelfs al zo ver. Een hip zwart ding dat een toetsenbord geheel kan vervangen. Dat betekent dat je kunt typen door ingewikkeld te doen met je vingertoppen. Maar beter nog: je kunt tegenstanders tot as affikken in League of Legends met een simpele vingerbeweging. Geen 1 april grap, de Peregrine Glove is gewoon te koop in drie verschillende maten voor $150.
En laten we Mattel en Nintendo niet vergeten. In 1989 brachten zij al de Power Glove op de markt, een epische game controller die voor geen meter werkte. Ze waren hun tijd te ver vooruit, de technologie was er nog niet klaar voor. Dat is nu anders. Peregrine kijkt op de eigen site ook al naar de toekomst. Dan moeten de handschoenen niet alleen aanraakgevoelig zijn, maar ook voorzien worden van bewegingssensoren en verbinding maken via Bluetooth. Dat soort technologieën liggen allemaal voor het oprapen in de magazijnen van grote fabrikanten als Samsung. Hoe groot schatte jullie de kans in dat in geheime R&D laboratoria nu al hard gewerkt wordt aan de Galaxy Glove?
We garanderen niet dat we zoiets meteen geweldig zouden vinden. Net als bij de smartwatches zal de eerste variant geen schot in de roos zijn. Maar stiekem zou het ook tegenvallen als het er nooit van komt.