Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stil blijven staan schiet niet op: MWC 2014 vs. MWC 2015

Stil blijven staan schiet niet op: MWC 2014 vs. MWC 2015
Dennis de Vries

Briljante geesten op deze aarde zijn 365 dagen per jaar bezig om onze gadgets te verbeter en te vernieuwen. Nu het Mobile World Congress 2015 is afgelopen, is het een mooi moment om te kijken hoe ver ze zijn gekomen. Waar stonden we tijdens het MWC 2014, en waar staan we nu?

 

Samsung Galaxy S5 en S6

 

sgs6edgestilstaan

 

Als een zwart gat weet Samsung elk jaar op het MWC weer alle aandacht op te zuigen. Hun lancering van het nieuwe vlaggenschip op smartphone gebied wordt vooraf gegaan door maanden aan geruchten en hype. Hoe ver is Samsung in een jaar gekomen?

MWC 2014

Ugh, weer hetzelfde ontwerp? Weel plastic? En dan ook nog met een gekke Leukoplast-achterkant. En wat moesten we met een ingebouwde hartslagmeter? En waarom wilde Samsung ineens gaan helpen om ons gezonder te laten leven? En waar is het scherm met 2K resolutie? Goed, de Samsung Galaxy S5 was qua specs en functies wel een duidelijke upgrade ten opzichte van de Samsung Galaxy S4. Maar het moment dat we oprecht enthousiast zijn geworden van een nieuwe Galaxy S lag in 2014 alweer een paar jaar achter ons. ‘Evolutionair, niet revolutionair’ is het cliché dat techjournalisten dan massaal gebruiken. ‘Dikke reet, dit is saai’ is hoe wij daar bij Draadbreuk op reageren. Maar de Galaxy S5 was niet alleen maar ellende. De ultra power saving mode én het feit dat het toestel stof- en waterdicht was, was stiekem wel een flinke stap voorwaarts.

MWC 2015

Doe een stapje naar voren, en een stapje terug. Ja, Samsung heeft praktisch al onze gebeden verhoord. Verdwenen is het kermis-plastic dat door moest gaan voor een high-end behuizing. En verdwenen is een groot deel van de kansloze bloatware-apps die op elke Galaxy stonden maar nooit gebruikt werden. De behuizing is nu van glimmend glas en metaal, de functionaliteit in de software komt nu van een handjevol voorgeïnstalleerde Microsoft apps. En de Galaxy S6 heeft niet alleen een beeldscherm met 2K-resolutie, maar ook een Edge variant! Nee, je hebt er geen hol aan, maar het ziet er oh-zo tof uit. Wat is het stapje terug dan? Het toestel is niet meer waterdicht en biedt voor het eerst in de Galaxy S-lijn geen ruimte voor een MicroSD-kaart. Oh, en weet je nog dat Samsung Apple uitlachte omdat de accu in de iPhone niet verwisselbaar was? Een keer raden wie er nu zit te schuddebuiken.

Smartphones

Het is toch een beetje waarom je naar het MWC gaat: nieuwe smartphones. Maar de laatste paar jaar was dat lang niet het spannendste van het congres. Is dat in 2015 anders?

MWC 2014

De Samsung Galaxy S5 was wel aardig. De Sony Xperia Z2 meer van hetzelfde. LG en HTC ‘deden’ alleen midrange toestellen op het congres. Het leek er op dat de grote aankondigingen een vorig jaar een beetje om het congres heen gepland waren. Alleen Nokia baarde nog enig opzien. Het bedrijf, dat toen door Microsoft al met één been in het graf was gezet, kwam op de valreep nog met een Android smartphone, de Nokia X. Waarom? Niemand die het wist, maar Nokia boeide verder toch niet meer.

MWC 2015

Nokia bestaat niet meer om de boel op te leuken met krankzinnige toestellen. En Microsoft houdt zich nog even gedeisd tot Windows 10 uit is. De Samsung Galaxy S6 Edge is tof, de HTC One M9 lijkt vooral veel op zijn voorganger. LG houdt het wederom bij de midrange, Sony weet nog niet zo goed wanneer ze hun Xperia Z4 gaan presenteren. Het is wel duidelijk, van de grote jongens hoef je geen verassingen te verwachten. Gelukkig zijn er ook bedrijfjes als Hosin of Saygus. Wij zijn fan.

Smartwatches

 

smartwatch-stilstaan

 

Onlosmakelijk verbonden met mobiele telefoons zijn de smartwatches. Of je er nu eentje wilt of niet, alle fabrikanten zijn er over uit dat je dit gaat dragen. De ontwikkelingen gaan weliswaar hard, maar de heilige graal is ook nu nog niet gevonden.

MWC 2014

Toen het MWC 2014 plaats vond zag de smartwatch-wereld er ongeveer zo uit: Pebble. Punt. De oer-lelijke maar rete-populaire smartwatch bracht Kickstarter bijna op zijn knieën, waardoor er wel degelijk besef was dat er ‘iets’ met smartwatches gedaan moest worden. Maar over de Apple Watch was nog niets bekend en Android Wear zou pas enkele weken na het congres gepresenteerd worden. Wat er op het MWC 2014 dan wel te zien was? Bar weinig. Een fitness-bandje hier, stappentellertje daar. Huawei presenteerde zijn kinderachtige Talkband B1 en Samsung bleef maar aanklooien met Tizen. Zij presenteerden de Samsung Galaxy Gear Fit en Gear 2 Neo. Oh, en ze maakten ook bekend dat er een grote update kwam voor die drie mensen die een originele Galaxy Gear gebruikten.

MWC 2015

Er was maar één smartwatch die er toe deed op het MWC 2015. En die smartwatch was op het hele congres nergens te vinden: de Apple Watch. Elke fabrikant probeert voor de daadwerkelijke lancering van Apple’s smartwatch alvast een kleine voorsprong te pakken. LG en Huawei gooien het op ronde horloges die er uit zien als een horloge omdat het een horloge is (letterlijke quote uit een Huawei promo-video). De Chinese fabrikant probeert het ook nogmaals met een stuk minder kinderachtige Talkband B2. HTC heeft een weinig opzienbarende Re Grip voor als je gaat crossfitten. Pebble brengt daags voor het MWC Kickstarter wederom op de knieën met hun Pebble Time. Zelfs Alcatel doet mee. Maar waar praktisch elke telefoon op het MWC voorzien is van Android, is dat bij smartwatches lang niet het geval. Nee, ook nu is de juiste vorm en het juiste platform nog niet gevonden. Moet Apple het dan serieus maar weer voordoen?

Virtual Reality:

MWC 2014

Virtual Reality? Voor mobiele apparaten? Doe even normaal, gek.

MWC 2015

Als er één gebied keihard in ontwikkeling is in tech-land, dan is het dat van de virtual reality. Een trend die aangezwengeld is door Oculus, maar op mobiel vlak groot is gemaakt door Google (Cardboard) en Samsung (Gear VR, samen met Oculus). Dit jaar bleek dat virtual reality wel degelijk een plek had op het MWC, en niet te zuinig ook. De Google Cardboard rip-offs waren niet van de lucht en ook Samsung presenteerde samen met zijn nieuwe smartphones tegelijk een bijbehorende Gear VR-headset. Maar uiteindelijk spande HTC de kroon. Samen met gamebedrijf Valve presenteerden zij de HTC Re Vive. Het heeft verder niets met mobiel te maken, maar tof is het wel.

 

Teruglezen:

Alles over het MWC 2014

Alles over het MWC 2015