Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Surface Book, Lumia 950 XL, Hololens: Microsoft toont toffe dingen

Surface Book, Lumia 950 XL, Hololens: Microsoft toont toffe dingen
Dennis de Vries

Gadgetliefhebbers slapen vanavond niet op hun buik. Tijdens hun keynote liet Microsoft maar weer eens zien dat zij tegenwoordig het coolste jongetje van de klas zijn. De eerste Microsoft ‘laptop’, wearable hologrammen en liquid cooled smartphones. Deze keynote was serieus heel cool.

 

Microsoft Surface Pro 4

De meeste aandacht ging vanavond uit naar de presentatie van de Microsoft Surface Pro 4. We kunnen nu heel flauw doen en zeggen dat het Microsofts ‘eigen iPad Pro’ is, maar zo steekt de vork natuurlijk niet in de steel. Microsoft loopt voorop op dit gebied en liet dat ook vanmiddag weer eens zien. De nieuwe Surface Pro heeft een 12,3 inch beeldscherm dat een fractie groter is dan zijn voorganger, zonder dat de tablet zelf is meegegroeid. Daarnaast is hij met 8,4 millimeter ook iets dunner geworden. Binnenin zit Intels nieuwe Skylake processor en de tablets hebben tot 16GB aan RAM en 1TB aan opslaggeheugen.

 

 

Bij de nieuwe Surface hoort ook een nieuwe stylus. Niet zomaar een sateprikkertje om mee op het scherm te duwen maar een geavanceerd stukje techniek. Microsoft heeft een compleet nieuwe chipset ontwikkeld om de aanraakgevoeligheid mee op te schroeven. De Surface Pen heeft 1024 drukpunten en aan de achterkant zit een gummetje waarmee je mislukte tekeningen ook echt van het scherm kunt vegen. Via een knopje in de pen kun je digitale assistent Cortana wakker schudden. De Surface Pro 4 is vanaf 26 oktober voor Amerikanen te koop vanaf $899. De Nederlandse prijs is zojuist ook bekend: vanaf €999. Zucht….

 

Mirosoft Surface Book

 

Ok, over die naam hadden ze misschien nog één keer goed moeten nadenken. De allereerste laptop die Microsoft zélf uitbrengt is eigenlijk geen laptop. Het is een 13 inch tablet. Maar eigenlijk noemt Microsoft het de ‘dunste, meest krachtige PC’. Wat het ook is, het is een bijzonder krachtig en flexibel apparaat. Maar de echte magie zit ‘m in het toetsenbord dat erbij hoort, met een hele hippe scharnierconstructie met termen als dynamic fulcrum en electric wire. Ik bedoel maar! Het toetsenbord geeft niet alleen extra accu en aansluitingen, maar voegt ook flink wat rekenkracht toe vanwege een dedicated GPU. Ze wonden er geen doekjes om: de Microsoft Surface Book is twee keer krachtiger dan de Macbook Pro. Prima ‘one more thing’ om een Microsoft-presentatie mee te beëindigen.
Morgen is hij te pre-orderen en hij wordt geleverd op 26 oktober. Kost je wel $1499 voor het goedkoopste model. Prijzen lopen op tot $2700.

 

Lumia 950 en 950XL

De nieuwe Lumia 950 en Lumia 950XL waren vorige week al volledig uitgelekt. Windows 10, een 5,2 inch en 5,7 inch beeldscherm met QHD resolutie. Een 3000 en 3300mAh accu en 20 megapixel camera’s. Yup, we hadden het allemaal wel gezien. Dachten we. Wat we echter nog niet wisten, en ook niet hadden kunnen bedenken, is dat de Lumia 950XL vloeistof gekoeld is. Microsoft zelf zegt dat hun smartphone is voorzien van ’tablet-class liquid cooling’, die oorspronkelijk ontwikkeld was voor de Surface Pro. Het zorgt ervoor dat er krachtigere processoren in kunnen worden verwerkt, zonder dat de boel oververhit.

 

 

Dat is geen overbodige luxe, omdat het zomaar zou kunnen dat je PC binnenkort wordt vervangen door de smartphone. Tijdens een demonstratie van Windows Continuum, zagen we hoe de Windows 10 smartphone werd aangesloten op een klein docking-station met een groot beeldscherm. Daarmee krijg je PC-functionaliteit op je grote scherm, terwijl alles nog gewoon op je telefoontje draait.

Verder zal het qua camerawerk wel goed zitten, met een triple LED-flits en nieuwe OIS voor beide toestellen. Opladen gaat via USB-C en als je wilt kun je 32GB aan opslaggeheugen uitbreiden met een MicroSD kaartje van 2TB. Die bestaan nog helemaal niet, maar ze kunnen wel in de nieuwe Lumia’s.
De Nokia Lumia 950 heeft een (Amerikaanse) adviesprijs van $549 , de Lumia 950XL moet $649 gaan kosten.

 

En ook….Nokia Lumia 550

Omdat niet iedereen zit te wachten op een smartphone met vloeistof-gekoelde hexacore processoren – en bijbehorende aankoopprijzen – liet Microsoft ook een midrange telefoon zien. Het toestel gaat $139 euro kosten. Daarvoor krijg je een 5 inch beeldscherm, 1,2Ghz quad-core processor, 8GB aan opslaggeheugen en een 5 megapixel camera.

 

Hololens te koop, maar niet voor jou

 

Doet het altijd goed op feesten en partijen: een korte demonstratie van Microsofts augmented reality-bril de Hololens. Ditmaal stond er iemand in een huiskamer met een draagbaar hologram aan zijn arm te schieten op monsters. Het zag er wederom episch uit.
Nieuws was er ook, de Hololens gaat namelijk in de verkoop. Het enige wat je moet doen is je registreren als developer die apps gaat maken voor Hololens. Ohja, en je moet even $3000 lappen.

 

Microsoft Band 2 getoond

 

Geen hardware-presentatie is tegenwoordig compleet zonder wearable. Microsoft toonde de Band 2. Een smartwatch moet je het eigenlijk niet noemen, meer een slimme armband met een langwerpig beeldscherm. Het kleinood is voornamelijk bedoeld om gezonder mee te worden, vandaar de bijbehorende Microsoft Health-software. Om goed zijn werk te kunnen zitten er flink wat nieuwe sensoren in. Zo heeft het apparaat een barometer, accelerometer, gyrometer, GPS , microfoon, lichtsensor, uv-sensor, huidtemperatuursensor én kan het je huidreacties meten. onze vriendin Cortana zit er natuurlijk in en als je dat perse wilt, kan het apparaat ook notificaties van je telefoon laten zien.
De Microsoft Band 2 is in de VS vanaf 30 oktober verkrijgbaar voor $249.

Reacties

 1. Bart Q

  Die Lumia 950 zou zomaar een kanshebber kunnen zijn om de nog steeds feilloos werkende Lumia 920 van mij op te volgen… Zeker als hij ook in een leuk kleurtje zal worden uitgebracht!
  Mooi dat er nog gewerkt wordt aan het Surface concept als laptopvervanger, een dergelijk toetsenbord zal op schoot namelijk een stuk makkelijker werken!

  • Dennis de Vries

   Als je tevreden bent met de 920, dan is dit zeker een kanshebber dunkt me. Maarrrr….geen 950 XL?

  • Bart Q

   Ik ben zeker tevreden met de 920, alleen het app-aanbod is nog niet optimaal… Maar volgens de geruchten moet dat goed komen met de komst van W10 Mobile! Een 950 XL is zeker een optie, als de prijs wat lager uitvalt… 😉

 2. Paul Gersen

  Sodeknetter, wat zien de mogelijkheden van de Hololens er vet uit, zeg!