Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Light L16 camera heeft 16 lensen omdat meer nu eenmaal beter is

Light L16 camera heeft 16 lensen omdat meer nu eenmaal beter is
Dennis de Vries

Innovatie in de camerawereld blijft een lastig dingetje. Meestal komt het niet verder dan het fijn slijpen van een oeroud concept. Fractie snellere beeldverwerking hier, beetje meer lichtopbrengst daar. Maar soms komt er en camera langs die het radicaal anders doet. De Light L16 is zo’n camera.

Light L16: 16 lenzen in één

Het heeft de vorm en het formaat van een hele dikke smartphone. Op het grote touchsreen worden alle functies aangestuurd door het Android besturingssysteem. Door de aanwezigheid van wifi hoef je nit te klunzen met kabels om je foto’s te syncen. Maar ondertussen meot deze camera wél beelden van dslr-kwaliteit bieden. De 16 lenzen lijken willekeurig in de behuizing gestrooid te zijn, maar Light heeft er goed over nagedacht.

 

 

Het toestel maakt in feite meerdere foto’s tegelijk, waarna een in huis ontwikkeld stukje software de boel combineert tot één foto van hoge kwaliteit én hoge resolutie: 52 megapixels. Doordat de lichtopbrengst per cameraatje verschillend ingesteld is, krijg je in elke lichtomstandigheid mooie foto’s, zo belooft Light. Het is door deze opzet zelfs mogelijk om te zoomen zonder kwaliteitsverlies, maar ook zonder enorme zoomlens. Filmen kan in 4K en door de verschillende lenzen kun je zelf het brandpuntsafstand kiezen Daarnaast maakt de multi-lens setup het ook mogelijk om achteraf op de computer de focus te verleggen of meer ‘blur’ aan de achtergrond toe te voegen.

Net als Lytro

Dat klinkt bekend. De camera-innovatie die we zagen die fundamenteel anders dan anderen was, bracht ons de Lytro Illum; waarmee je ook achteraf scherp kon stellen. Dat is overigens niet de enige overeenkomst tussen beide camera’s. Net als de Lytro Illum is ook de Light L16 schreeuwend duur. Hij is nu nog verkrijgbaar voor een early-bird prijsje van $1.299, maar de normale verkoopprijs is gewoon $1.699.

 

light-l16-2

 

Light L16 kopen? Neh

En dat werpt dus de vraag op of zulke innovaties op dit moment bestaansrecht hebben. Niemand gaat dit toch kopen? Dat is waar. Maar als Light zich daardoor had laten tegenhouden, dan komen we nooit af van die enorme tassen vol dslr-meuk. Hopelijk maakt de jonge camerafabrikant hiermee een goed punt, wordt de technologie verder ontwikkeld, en lopen we over drie jaar allemaal met zestien lenzen in onze smartphone. Mits de Light L16 zijn beloftes waarmaakt zeg ik: laat maar komen!

Beeld: Light