Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Tesla Powerwall redt je pizza

Tesla Powerwall redt je pizza
Dennis de Vries

Vanochtend vroeg heeft Tesla een accu gepresenteerd. Nou en, hoor ik u nu zeggen. Maar deze accu is best wel een biggie. De Tesla Powerwalls kunnen je huis voorzien van stroom en gaan zo de manier waarop we stroom verbruiken grondig door de war gooien.

Wat is Tesla’s Powerwall?

De Tesla Powerwall is een grote accu die je in de schuur of je garage aan de muur hangt. Het apparaat zal in de meeste gevallen gecombineerd worden met zonnecellen op het dak. Zodra het zonnetje schijnt laden de accu’s op. Zodra de zon niet meer schijnt, of zodra je veel stroom nodig hebt, wordt dat uit de accu geput. Dat is in een notendop het idee van de Tesla Powerwall.

 

powerwall-battery-group

 

Zoals Paul afgelopen maandag in Uitbuiken al uitlegde, is dat voordelig om drie redenen. Ten eerste zou het op de lange termijn geld moeten schelen. De accu’s zijn in aanschaf nog vrij prijzig ($3000 voor de 7Kwh versie en $3500 voor de 10Kwh versie), maar stroom van je zonnecellen terugleveren aan het energienet is ook geen winstpakker. Uiteindelijk vang je daar minder voor dan stroom die je verbruikt als het zonnetje eens niet schijnt. Dan kun je die stroom dus beter opslaan en zelf gebruiken. Of Tesla’s Powerwall op de lange termijn voor een Nederlands huishouden ook geld bespaart, en hoeveel je ‘m daarvoor dan moet gebruiken, is nog niet duidelijk.

 

Video: Uitbuiken, waarin Paul Tesla’s huisbatterij bespreek

 

Verder kan een huishouden een (korte) tijd draaien op een Powerwall tijdens stroomstoringen. Je zult er tijdens een zombie-apocalyps niet direct weken normaal mee kunnen leven, maar als stratenmakers eens per ongeluk de stroomkabel in je straat doorgraven, dan hoef je je ook geen zorgen te maken dat de pizza’s in je vriezer zompig worden.

Allemaal off the grid

Maar volgens Tesla dienen de Powerwalls ook een groter geheel. Het energienet kraakt in zijn voegen omdat wij altijd maar meer stroom willen. En energiebedrijven moeten altijd voorbereid zijn om maximale capaciteit te leveren. Stel dat wij allemaal ineens besluiten tegelijk de waterkoker, wasmachine, thuisbios en game-pc aan te zetten, dan moeten energieleveranciers daar genoeg stroom voor kunnen leveren. De kans dat we dat doen is klein, maar elektriciteitboeren moeten wel de dure voorzieningen treffen om zoveel stroom te kunnen leveren, mocht dat ooit gebeuren. Tesla’s huisaccu’s zouden, als ze in elk huis zitten, pieken in stroomverbruik kunnen opvangen, wat energieleveranciers op hun beurt weer geld kan schelen. Dat, of ze kunnen binnenkort allemaal inpakken omdat we allemaal ‘off the grid’ leven.

Nee, een accu is niet de meest spannende gadget die deze week gelanceerd is (HoloLens, iemand?). Maar dat het de mogelijkheid heeft om voor iedereen enorme impact te hebben, dat staat vast. En daarom is die suffe schuur-accu best tof.