Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Geen grap: Microsoft presenteert Windows Holographic

Geen grap: Microsoft presenteert Windows Holographic
Dennis de Vries

“I know this sounds perhaps crazy” zo zei Alex Kipman van Microsoft met overslaande stem. Dat horen we vaak tijdens perspresentaties, en meestal volgt er dan iets sufs. Maar bij de lancering van Microsoft Holographic was die zin op zijn plaats. Met een speciale augmented reality bril wordt Windows als hologrammen geprojecteerd op de wereld om je heen, in wat een krankzinnige showcase van science fiction-denken is. Microsoft maakt geen grap: Windows Holographic is bloedserieus.

Voor Windows Holographic moet je even een speciale bril op je neus zetten. Microsoft noemt het de HoloLens. Het is het beste te omschrijven als een soort Google Glass aan de crack. Je ziet gewoon de wereld om je heen, daar overheen worden Windows apps geprojecteerd. Geen suffe notificaties van mail en Twitter, maar een live Skype-gesprek op de muur, een potje Minecraft op de keukentafel een 3D ruimteschip op kantoor. Alles te bedienen met handgebaren.

 

Video: Windows in hologrammen

 

HoloLens op je neus

De basis voor Windows Holographic is de augmented realitybril de HoloLens. Deze werkt volledig zelfstandig. Geen draden, geen smartphones, alleen de bril. Om de apps te projecteren op de driedimensionele omgeving, en om daar met handgebaren op te kunnen reageren, heeft de Holo Lens naast een CPU en GPU ook een ingebouwde HPU: Holographic Processing Unit die alle sensoren aanstuurt. Verdere technische details zijn nog vrij schaars, behalve dat Windows Holographic ‘gewoon’ een versie van Windows 10 is. Tijdens de persconferentie was een demo te zien waarin iemand met een Holo Lens in en paar minuten een virtuele, 3D quadcopter in elkaar plakte met een programma dat Holo Studio heet. Mind = blown.

Natuurlijk zijn er een hoop vragen. De meest belangrijke is: wat de hel moet je hiermee? We zijn nog maar net opgewarmd aan het idee van Virtual Reality á la Oculus. Wat kan Augmented Reality dan toevoegen aan ons leven?! Voor nu: geen idee. Maar we hebben nog even tijd om dat uit te vogelen. Het is nog niet precies duidelijk wanneer Windows Holographic verkrijgbaar wordt.

>> Lezen: Wired heeft al een uitgebreide hands-on met de Holo Lens en Microsoft Holographic

Reacties

 1. IkBenBrian

  Je kan zeggen dat dit lelijk is, maar je kan er meer mee dan de Google Glass! Vooral dat de Glass niet meer beschikbaar is voor consumenten, is dit zeker een mooie concurentie! Als ik werk en genoeg geld had, zal ik dit zeker kopen!

 2. stijn v brummelen

  OK. Microsoft is weer focking cool.

 3. pintoil

  ”Natuurlijk zijn er een hoop vragen. De meest belangrijke is: wat de hel moet je hiermee?”
  Microsoft heeft zo te zien echt goed haar best gedaan om het gewoon perfect te laten werken. Ziet er beter uit dan het half afgemaakte Google Glass.