Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

10 tofste nieuwe dingen in Windows 10

10 tofste nieuwe dingen in Windows 10
Dennis de Vries

Dingen. Windows zit er al sinds jaar en dag vol mee. Maar in de nieuwste versie van het besturingssysteem, Windows 10, zitten er wel erg veel. Tijdens een persconferentie deed Microsoft uit de doeken wat er nieuw was voor hun besturingssysteem dat binnenkort op PC’s tablets, smartphones en de Xbox draait. Dit zijn de tien belangrijkste nieuwe dingen in Windows 10.

 

Startmenu in Windows is terug

Hebben jullie nu je zin?! Het startmenu is terug in Windows. Dat was niet helemaal een verrassing, die functie was tenslotte al eerder in Windows 10 gepresenteerd. Nu weten we precies hoe het er uit ziet. Je kunt kiezen voor verschillende vormen startmenu’s. Van schermvullend, zoals je een beetje ziet in het huidige Windows 8, tot klein en bescheiden zoals Windows 7-gebruikers het liefst zien. Ook de ‘charm’ balk uit Windows 8 is op de schop gegaan, dat zal nu functioneren als een heus notificatiecentrum waarin je berichten krijgt van je PC-apps en snel wat instellingen kunt aanpassen.

 

Cortana op de computer

We hebben tijdens het WK al even gespeeld met Cortana op een Windows Phone en dat was best lachen. In Windows 10 staat de spraakgestuurde assistent ook op de PC of tablet. Cortana is aanwezig in de taakbalk en je kunt gewoon vragen tegen je pc blèhren. “Laat me foto’s zien uit december” of “Zoek die powerpoint voor morgen ff op.” Je kunt ook opdragen muziek af te spelen, of juist zeggen dat ze ff d’r bek wil houden om zo muziek te pauzeren. Fancy spraakcommando’s. Maar Cortana kan ook proactief informatie geven waar je niet om gevraagd hebt, maar waarvan ze vermoedt dat jij het interessant vindt. Een Google Now-achtige functie die bij Microsoft ‘Notebook’ heet.

 

Project Spartan

spartanAls je zegt dat Internet Explorer een imago-probleem heeft, dan is dat een enorme understatement. Zelfs je grootmoeder weigert Internet Explorer te gebruiken omdat iedereen jarenlang heeft gezegd dat dat ruk is. Microsoft noemt de nieuwe browser daarom voorlopig ook nog even heel anders. Project Spartan is een compleet nieuwe browser voor alle Windows apparaten. Een nieuw uiterlijk, nieuwe rendering engine en nieuwe functies. Zo kun je nu notities maken op elke webpagina. Niet alleen met een stylus of je vingertje (als je op een tablet zit) maar ook door gewoon ergens te klikken en te beginnen te typen. De notitie-functie staat gewoon gebruik van de website niet in de weg, maar je krabbels kunnen wel opgeslagen en gedeeld worden. Ook zit er een ‘read-only’ versie in de browser ingebouwd en kun je een leeslijst bijhouden.
Cortana maakt ook haar opwachting in de nieuwe browser. Als je een vraag typt in de url-balk dan heeft ze direct een persoonlijk antwoord. Ook als die vraag over de webpagina gaat. Als voorbeeld werd een website van een restaurant getoond. Cortana hoest de route vanaf je huidige locatie op en kan direct een reservering maken.

 

Nieuwe Photos applicatie

De foto-applicatie is vernieuwd voor Windows 10. Clouddienst OneDrive is de basis die ervoor zorgt dat al je foto’s altijd op al je apparaten staan. Maar de applicatie is ook wat slimmer geworden. Zo herkent het automatisch dubbele foto’s of mislukte burst-shots en filtert die er netjes uit. Ook kun je kiezen om een auto-enhance functie aan te zetten, zodat je nooit meer geconfronteerd wordt met rode ogen of dikke wallen. Dit werkt niet alleen op Windows-apparaten, maar er Microsoft liet ook doorschemeren dat er apps voor andere platformen in de maak zijn.

 

Universal apps

Apps moeten in Windows 10 net zo goed werken op al je apparaten. Dat werd gedemonstreerd aan de hand van Office. Word, Excel en Powerpoint worden bijvoorbeeld meegeleverd met de telefoonversie van Windows 10 en hebben nu dezelfde functionaliteit als hun grote broers op de PC. Ook OneNote en Outlook doen mee. Natuurlijk wordt alles gesynced in de cloud, waardoor je één apparaat kunt neerleggen en kunt doorgaan waar je gebleven bent met een ander apparaat.

 

Break: even een videootje tussendoor

 

Windows 10 op smartphones en tablets

Heet het Windows Phone 10? Of moeten we het gewoon Windows 10 voor telefoons noemen? Geen idee, maar Microsoft toonde in ieder geval een flink vernieuwde opvolger van Windows Phone 8. Het uiterlijk is een klein beetje bijgeschaafd. Het notificatiemenu is wat opgeruimd en het instellingenmenu is nu gelijk als op de computer. Grootste vernieuwing zat ‘m in de berichtenapp die een stevige Skype-integratie krijgt en waarbij je direct vanuit pushmeldingen kunt antwoorden. Dat kan bijvoorbeeld door een verbeterde spraakherkenningsfunctie. Kun je lekker dicteren. Daar zouden we best enthousiast van worden, ware het niet dat de kans dat dit voor geen meter in het Nederlands werkt vrij groot is. Meh.

 

Windows 10 voor PC en tablet

Windows10_ContinuumWindows 10 draait op PC’s, notebooks en tablets. Die gekkigheid met Windows RT en Windows Pro is dus gelukkig verleden tijd. Als je nu een convertible laptop hebt, zo eentje die ook als tablet kan dienen, dan schakelt Windows 10 dankzij ‘continuum’ keurig over van laptop naar tablet-mode als dat nodig is. Apps worden in tablet mode full-screen en er worden talloze nieuwe gestures ondersteunt. Klik je een toestenbord aan, dan floept hij weer terug naar de vertrouwde computer-modus. Kortom: als je een Microsoft Surface hebt (haha) dan kun je met Windows 10 eindelijk écht zeggen dat je een volledige PC hebt met de voordelen van een tablet.

 

Gratis upgrade voor het eerste jaar, vanaf windows 7

We houden van gratis shit. Heb je Windows 7, 8 of 8.1 op je computertje? Dan kun je het eerste jaar gratis upgraden naar Windows 10. Lekker.

 

Games op Windows 10

xbox-windows10Het was niet alleen suffe Office-shit bij Microsoft. Er werd ook gegamed. Daar kwam de Xbox One natuurlijk bij kijken, maar het ging over games op alle apparaten. Alles wat je op verschillende Windows apparaten speelt is terug te zien in één hub, MyGames. Berichten, voortgang, activiteit van je gamende vrienden. Niet alleen van je Xbox-homies, maar ook gamende bekenden op Windows Phone.
De Xbox draait binnenkort ook op Windows 10, net als je PC. En dat maakt ‘cross-device multiplayer’ mogelijk. Krijgen we dus eindelijk antwoord op de eeuwenoude vraag: “Wie zijn er beter: console of PC-gamers”? Bring it on!

 

Windows Holographic

Toegegeven, we dachten lange tijd dat Microsoft een slecht getimede 1-april grap maakte. Maar de punchline bleef uit, ze zijn bloedserieus. Windows 10 is er ook in hologram-versie, te bekijken met de HoloLens augmented reality bril. Het is redelijk krankzinnig.
>> Lees hier meer over Windows Holographic