Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Windows Holographic is te veel Sci-fi voor normale mensen’: stelling

‘Windows Holographic is te veel Sci-fi voor normale mensen’: stelling
Dennis de Vries

Hologrammen zijn de toekomst. Dat weten we al sinds we als kind science fiction series keken. Nu komt het ook naar óns toe. Deze week presenteerde Microsoft een hologram-versie van Windows 10. Windows Holographic is indrukwekkend. Maar is het ook meer dan dat?

>> Lezen: Geen grap, Microsoft presenteert Windows Holographic
>> Lezen: 10 tofste nieuwe dingen in Windows 10

Het ging tijdens de lancering van Windows 10 deze week over Office, over ‘The enterprise’, over een nieuwe browser. En toen aan het einde: oh ja, we hebben ook nog iets anders. Windows Holographic tovert de omgeving waarin jij je bevindt om to iets compleet anders. De bijbehorende bril, de HoloLens, kun je zien als een Oculus Rift. Maar dan eentje waarbij je niet bent afgesloten van je omgeving maar gewoon nog kunt zien waar je bent. Of een Google Glass, maar dan….cool.

Microsoft had flink wat demo’s om onze mond open te krijgen. Iemand met een HoloLens op ging een afvoer repareren terwijl iemand anders via Skype precies de onderdelen kon omcirkelen die vervangen moesten worden. Er werd een 3D-quadcopter gebouwd op het podium van de presentatie. We kregen wat beelden te zien van Minecraft in de huiskamer en op elke deur, op elk keukenkastje, op elke muur hingen notificaties, knoppen, snelkoppelingen of handige dingetjes. De toekomst, mensen.

 

minecraft-holographic

 

De media die al een preview konden doen zijn enthousiast. “After exploring Mars, I don’t want to remove the headset, which has provided a glimpse of a combination of computing tools that make the unimaginable feel real”, jubelt Wired. Gizmodo stelt: “It’s one of the most amazing and tantalizing experiences I’ve ever had with a piece of technology.” En Engadget stelt: “I say this in the nicest way possible: Using Microsoft HoloLens kinda stinks.” Ehm…oh.

De hardware en software zijn nog lang niet klaar en de demo’s die Microsoft laat zien zijn niet meer dan dat: slechts demo’s. We zijn diep onder de indruk van die demo’s, maar na een paar dagen komt toch de vraag bovendrijven: wat moeten we hiermee? Is Minecraft inderdaad leuker met een oncomfortabele bril op die slchets zicht biedt? Is het gemakkelijker om een quad-copter te ontwerpen door met je armen te zwaaien? Dat is nog maar de vraag.

De stelling van deze week luidt dan ook:

 

‘Windows Holographic is te veel Sci-fi voor normale mensen’

 

Het feit dat we vroeger ruimtevaarders zagen werken met fantastische hologrammen wil niet zeggen dat het ook een werkbare manier is waar we perse naar toe moeten werken. Aan de andere kant: als Microsoft met een vroeg demo-exemplaar al zoveel indruk weet te maken, zit er misschien wel wat in. Ik ben benieuwd naar jullie mening. Windows Holographic: kun je niet wachten, of wacht je even af? Wordt zo episch als Rift, of gaat het dezelfde kant op als Glass?

Kortom: allemaal vragen waar wij een mening over hebben en jullie waarschijnlijk ook. Schroom dus niet en reageer! De leukste antwoorden komen als altijd terug in ons gadgetprogramma Uitbuiken!

 

Dennis is op vakantie. Daarom kon hij geen videootje bouwen.

Reacties

 1. IkBenBrian

  Ik copy en paste even van mijn vorige reactie.

  “Je kan zeggen dat dit lelijk is, maar je kan er meer mee dan de Google Glass! Vooral dat de Glass niet meer beschikbaar is voor consumenten, is dit zeker een mooie concurentie! Als ik werk en genoeg geld had, zal ik dit zeker kopen!”

  En ook, wat noem je normale mensen? Van 18-30, of van 31-49 of weer 50+ers. Ik zie de HOLOGRAPHIC niet voor 50+ers. Die vinden het moeilijk te begrijpen, maar voor jongere mensen is dit wel wat. Want ik weet niet hoe je een buisje onder je “tandenpoets bak” (ben de naam vergeten) moet verwisselen. Dan is het wel handig als je vader je daarmee kunt helpen via skype en hij alleen wat zit te tekenen.

  Maar wat is er mis met te veel Sci-fi? Iedereen wilt het!

 2. DHR. Ruben

  Ben eens met de stelling, maar het lijkt me wel vet. Hoop dat er veel ontwikkelaars er mee gaan werken. Zou wel vet zijn in een bioscoop ofzo hologram van de film recht voor je neus… Denk dat dat de toekomst wordt….

 3. Sjurm

  De ‘gewone mensen’ bestaan voor een groot deel uit de wat jongere generaties die zijn opgegroeid met de nieuwste technologie. Ik denk dat het voor die jongere generatie niet ’te veel sci-fi’ is. Sci-fi is zoal IkBen Brian zegt ook juist vet en daarom erg gewild.

  Ik ben er alleen niet over uit wat meer potentie heeft voor de toekomst, hologrammen of VR.

 4. Yoran Palm

  Ik vind dit niet teveel Sci-fi. Ik vind het best wel een vet concept van Microsoft, zou er zelfs wel één kopen.

 5. Jack Decker

  ik vind het juist echt heel erg leuk ik denk dat als ik dit zou hebben het maar 5 keer ofzo zou gebruiken maar alsnog een leuk concept…