Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Doet nieuwe berichtenapp Wire dan Whatsapp de das om?

Doet nieuwe berichtenapp Wire dan Whatsapp de das om?
Dennis de Vries

Een nieuwe communicatie app Wire moet de manier waarop wij berichtjes naar elkaar sturen op revolutionaire wijze verbeteren. De app is gemaakt met de hulp van enkele oudgedienden van Skype en is vandaag gelanceerd. Kan Wire de hegemonie van Whatsapp doorbreken?

De nieuwe berichtenapp is beschikbaar voor Android, iOS en Mac OSX. Een browserversie, zodat hij ook op niet-Apple computers gebruikt kan worden, volgt snel. Volgens Janus Friis, die flink wat geld in het project heeft gestoken als investeerder, gaat Wire de manier waarop wij ongein naar elkaar versturen definitief veranderen.

“This is not just attacking one feature trying to do something marginally better. What the team has done is a complete from-the-ground-up reimagination of what communication should be. I wouldn’t have been interested if this was just another feature.”

Janus Friis in The Guardian

Wie is Janus? Hij is één van de oprichters van Skype. Wat ongetwijfeld heeft geholpen toen hij de knip moest trekken, is dat de harde kern van het Wire-team ook bestaat uit oudgedienden van Skype. Maar Wire is dus geen Skype-cloon. Het is totaal nieuw. In welk opzicht? Dat is in de eerste instantie moeilijk te zeggen.

De apps hebben een gelikt design, zoveel is zeker. Maar verder biedt het ‘gewoon’ functies die we al kennen van andere berichtdiensten. Groepsgesprekken, doorsturen van foto’s, spraakberichten, dat werk. Volgens de website ligt de focus op beeld- en geluidskwaliteit. Verder belooft Wire versleutelde data, zodat niemand je af kan luisteren. Videobellen staat nog in de planning.

wire-phone

Het is nog maar de vraag of Wire een deuk in een pakje boter kan schoppen. Er zijn al enkele uitstekende communicatie-apps beschikbaar, maar uiteindelijk komt het toch altijd weer terug op onze Whatsapp-verslaving. Hoewel Whatsapp op papier allang dood zou moeten zijn, kunnen we voorlopig ook nog niet zonder. Er is meer nodig dan een gelikt design om Nederland massaal te laten overstappen.

Wire is te downloaden voor Android (Minimaal 4.4.4.), iOS (Minimaal 8) en Mac OSX (Minimaal 10.9 Mavericks).

Reacties

 1. Heel fijn, een nieuwe messaging app. Maar het wordt pas competitie als het net zo veel platformen werkt als whatsapp doet. Een messaging app heeft pas nut als je iedereen een berichtje kunt sturen.

  • Dennis de Vries

   Yup. Inclusief mensen die achter hun computer zitten. Geen windows/browser variant is een dealbreaker voor mij.

 2. Sjurm

  De hoge eisen aan de versies van het besturingssysteem gaat de app ook niet helpen denk ik.

  • Dennis de Vries

   Het trekt wel een bepaald ‘early adopter’ publiek op deze manier, ja. :S Vraag me af of dat ze gaat helpen.