Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Geen blauwe vinkjes in Whatsapp? Dit is de beste manier

Geen blauwe vinkjes in Whatsapp? Dit is de beste manier
Dennis de Vries

Twee vragen houden de wereld sinds woensdag in hun greep. De eerste is, ‘waarom zijn die vinkjes in WhatsApp ineens blauw’? Direct gevolgd door: ‘Aargh! Hoe voorkom ik dat die vinkjes blauw worden?! Draadbreuk heeft voor Android een eenvoudige, foolproof en altijd werkende oplossing.

Sinds de affaire tussen koekiemonster en grote smurf aan het licht kwam, is er niet zoveel ophef geweest rond de kleur blauw. Woensdag braken we het nieuws dat WhatsApp stilletjes een update heeft doorgevoerd waardoor je nu precies kunt zien of iemand je berichtjes ook daadwerkelijk gelezen heeft. Technisch gezien werkt het uitstekend, maar sociaal gezien blijkt het ronduit onwenselijk. Soms heb je gewoon geen zin om iemand te antwoorden, maar wil je dat niet meteen laten weten aan diegene. De blauwe vinkjes verpesten dat voor je. Je wordt bedankt, WhatsApp.
 

Dat je dit soort dingen weer kunt negeren. Dat is toch gewoon fijn?

Dat je dit soort dingen weer kunt negeren. Dat is toch gewoon fijn?


 

Blauwe vinkjes voorkomen: wat werkt niet?

We hebben even een middagje naar elkaar zitten WhatsAppen. En behalve slaande ruzie (ik wéét dat je mijn laatste selfie hebt gezien, Paul. Waarom reageer je niet?!) hebben we een aantal conclusies kunnen trekken. Zo heeft het geen zin om terug te gaan naar een oude versie van WhatsApp. De blauwe vinkjes maken geen onderdeel uit van dat deel van de software, en blijven gewoon hardnekkig terugkomen.

Wat werkt….een beetje?

Je kunt het volgende proberen. Zodra je een berichtje binnen krijgt, sluit je WhatsApp af en verbreek je de verbinding met internet. Vervolgens lees je het bericht, sluit de app weer af en maakt weer verbinding. Het trucje wordt al langer gebruikt om de ‘laatst gezien’ melding in Whatsapp te manipuleren maar is natuurlijk hopeloos omslachtig.
Een optie die Android Police opmerkte is dat je Android Wear kunt gebruiken. Door je WhatsApp-meldingen op je smartwatch te laten binnenkomen kun je ze lezen op je horloge. Er wordt geen seintje teruggegeven naar WhatsApp, waardoor de vinkjes bij je conversatiepartner grijs blijven. Maarja, dan moet je wel een smartwatch met Android Wear hebben. En dat gun je niemand.
Tot slot is er de meldingenbalk die in veel gevallen uitkomst biedt. Zowel in iOS als in Android krijg je daar de laatst ontvangen berichten te zien. Dat werkt in heel veel gevallen prima, maar als je veel – of lange – berichten binnenkrijgt, dan ga je de mist in en mis je zaken. Enige oplossing is dan WhatsApp te openen, met als gevolg dat je door de mand valt en overal verplicht op moet reageren. Dat kan beter en vooral ook veel eenvoudiger.
 

Blauwe vinkjes vermijden? Dit werkt gegarandeerd (bij Android)

Soms is de oplossing zo eenvoudig. Tenminste, als je een Android-smartphone gebruikt. In Android kun je widgets op het startscherm plaatsen. WhatsApp wordt geleverd met een widget waarin je de laatste ongelezen berichten ziet. Dat betekent dat je alle berichten die binnenkomen, keurig onder elkaar krijgt, volledig te lezen. Zijn het er teveel? Dan kun je gewoon lekker scrollen om de rest te lezen. Niemand die in de gaten heeft dat jij op de hoogte bent. Je kunt zelfs de contactpersonen die je wel leuk vindt van een antwoord voorzien in de app en de rest via de widget ongemerkt negeren. Alleen voor fotootjes en video’s….zul je toch een blauw vinkje moeten uitdelen.
Hoe plaats je de WhatsApp-widget?
Bij praktisch alle recente Android-smartphones is dat vrij eenvoudig. Houdt het startscherm ingedrukt, tot er extra opties tevoorschijn komen. Kies vervolgens voor ‘widgets’ en scroll even naar het einde (omdat WhatsApp met een W begint. Alfabet enzo) waar de ‘Whatsapp 4×2’ staat. Houdt die ingedrukt, en sleep ‘m naar een mooi plekje op je startscherm. Klaar.
 

De Whatsapp-widget plaatsen in drie stappen. Das geht so!

De WhatsApp-widget plaatsen in drie stappen. Das geht so!


 
Grote vraag is nu: hoe gaan we mensen met een iPhone (of Windows Phone) helpen hun sociale leven te behouden? Ideeën? Laat maar horen in de comments!

Reacties

 1. Originele Eekhoorn

  of je zegt gewoon tegen iemand dat je te druk bent om te kletsen of dat je het nog niet weet.

 2. IkBenBrian

  Wat je ook kan doen, zodat je “Laatst gezien” nog op de oude tijd staat en vanaf je lockscreen alles kunt beantwoorden (alleen bij android, zo ver ik weet):

  1. Instellingen
  2. Meldingen
  3. Druk nog een keer op meldingen (Berichten 1 persoon, groepsgesprek, groepsgesprek)
  4. Wanneer scherm is uitgeschakeld