Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Ex-Nokiamedewerker bezig met modulaire Android-smartphone

Ex-Nokiamedewerker bezig met modulaire Android-smartphone
Dennis de Vries

Project Ara van Google krijgt concurrentie. Ook in Finland wordt hard gewerkt aan een modulaire smartphone, die draait op een kale versie van Android. Het bedrijf Vsenn, opgericht met de hulp van de voormalig ‘Program Manager’ van Nokia X, wil al begin 2015 hun toestel uitbrengen.

Anders dan Project Ara van Google is niet elk onderdeel van de telefoon zomaar te vervangen. Alleen de camera, de accu en de processor/RAM kunnen verwisseld worden. ‘Modulair’ is daarmee misschien een groot woord, maar omdat verschillende essentiële onderdelen van je telefoon dan te vervangen en te upgraden zijn, kun je wel langer met hetzelfde toestel doen. De modules zijn niet ‘hot-swappable’, en zitten niet vast met een magneetje, zoals Google heeft bedacht. Volgens woordvoerder Helder Vicente van Vsenn is dat gedaan om het formaat van de telefoon een beetje binnen de perken te houden. Als voorbeeld van het formaat van het toestel moeten we volgens hem denken aan een Sony Xperia Arc S. Nu hebben we al jaren niet meer gedacht aan de Sony Xperia Arc S (die komt uit 2011), maar die had best een mooi maatje. Om exact te zijn 125 bij 63 bij 8,7 millimeter. Voor één van de eerste modulaire smartphones niet slecht. Vicente noemt daarbij een 4,7 inch beeldscherm met Full HD-resolutie. Verdere specs zijn nog niet bekend, maar het is een begin.

Android-updates voor 4 jaar

De smartphone gaat op een kale versie van Android draaien, net als Nexus-apparaten. Daarnaast belooft Vsenn gegarandeerde updates voor de komende vier jaar. Dat is opmerkelijk, aangezien zelfs Google zijn eigen Nexus-toestellen niet zo lang voorziet van updates. Ook claimt Vsenn een goede beveiliging: gegevens worden versleuteld via een triple layer encryption en gebruikers kunnen gratis gebruik maken van een VPN-verbinding.

 

We zouden zelf 'Nokia X' niet snel op onze cv zetten. Maar dat zijn wij.

We zouden zelf ‘Nokia X’ niet snel op onze cv zetten. Maar dat zijn wij.

 

Naast de drie interne modules is ook de batterijcover te vervangen. Volgens de website van Vsenn kun je kiezen uit een hele reeks aan kleuren en materialen. Dat doet ongewild denken aan de hoogtijdagen van Nokia, en de bonte verzameling covers die je voor de 3310 kon kopen. Dat is niet eens heel vreemd. Het bedrijf Vsenn is mede opgericht door de grote baas van Nokia X, verantwoordelijk voor deze Android-telefoon. Of er verder nog meer Nokianen bij het bedrijf werken mag Vicente nog niet zeggen, vanwege non-disclosure agreements met Microsoft.

Prijs en specs Vsenn smartphone

Het toestel moet al in het eerste kwartaal van 2015 wereldwijd te koop zijn via de website van Vsenn. Daarmee geven de Finnen de modulaire telefoon van Google het nakijken. Aan de andere kant lijkt het bedrijf sinds vandaag ineens uit het niets te zijn ontstaan. De website en het twitteraccount zijn bijvoorbeeld pas net live en laten helemaal niets zien. Ook gaan ze, volgens Vicente, pas over een paar maanden hun prototypes testen omdat er nog wat investeringen rond moeten komen. Een richtprijs heeft ons contactpersoon al wel. De modulaire smartphone moet qua specs gaan concurreren met de flagships van Samsung en Sony, voor een lagere prijs: minder dan 580 euro, om precies te zijn.

Lees ook:

(bovenstaande foto is overigens van Phonebloks/Project Ara. Vsenn heeft nog niets om te laten zien. Geloof ons, we hebben het gevraagd)