Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

WhatsApp start met uitrol belfunctie

WhatsApp start met uitrol belfunctie
Bart
  • Op 31 januari 2015

WhatsApp is gestart met het uitrollen van WhatsApp Call, een nieuwe belfunctie. De dienst werd maanden geleden al aangekondigd en wordt nu via een soort invitatiesysteem verspreid. Met WhatsApp Call is het mogelijk om via internet te bellen met contactpersonen, een soort Skype 2.0 dus.

Dat WhatsApp bezig was om de chatapp uit te breiden met een belfunctie was al ruim een jaar bekend, maar het was nog onduidelijk wanneer deze dienst geïntroduceerd zou gaan worden. Dat moment is nu dus aangebroken, zo blijkt uit een post op Reddit.

Om gebruik te kunnen maken van WhatsApp Call is in ieder geval de meest recente betaversie van de app nodig. Voor Android is dat 2.11.508, die nog niet te downloaden is in de Play Store, maar wel verkregen kan worden via het betakanaal op de site van WhatsApp.

 

Whatsapp_call_db

 

De uitrol van de dienst gaat via een soort invitatiesysteem: iemand anders moet jou bellen om de functionaliteit beschikbaar te maken. Een slimme manier om het systeem geleidelijk te introduceren, reuring te creëren en eventuele bugs of fouten weg te poetsen voor het grote publiek aan het bellen slaat.

MSN 2.0?

Met de introductie van Call is WhatsApp hard onderweg om de chatdienst helemaal vol te plempen met extra services. Doet een beetje denken aan MSN jaren geleden, waar ineens allemaal extra toeters en bellen aan werden toegevoegd en mede daardoor log en onooglijk werd in gebruik.

Schoenmaker blijf bij je leest, zou je bijna zeggen. Doe waar je goed in bent en maak dat, in het geval van WhatsApp, nog beter in plaats van uitgebreider. De introductie van de blauwe vinkjes en de uitstekende webclient die vorige week werd uitgerold zijn goede stappen vooruit, maar het kan nog een stuk beter.

Zo blinkt de app niet uit in snelheid, bijvoorbeeld bij het afleveren van berichten, is in het design van de Android-app nog geen vleugje material design te vinden en bieden concurrerende chatapps handige functies die WhatsApp beter zouden staan dan belfunctionaliteit. Denk aan beveiligde (groeps)gesprekken, het automatisch verwijderen van foto’s en berichten etc.