Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Deze 7 artiesten heb ik groot gemaakt [analyse]

Deze 7 artiesten heb ik groot gemaakt [analyse]
Ger
  • Op 9 september 2015

Spotify heeft een hoop data. En daar doet het toffe dingen mee. Tegenwoordig kun je checken welke muziek jij eerder dan de hype luisterde. FoundThemFirst bracht mij 7 artiesten die onder meer dankzij mijn vele luisteruurtjes groot zijn geworden.

1. Klingande

Ach, Klingande. Iedereen kan het sfeervolle zomernummertje Jubel met saxofoon meeneuriën. Dat deed ik dan ook. In de zomer van 2013 reed ik met een vriend door Frankrijk. Gewapend met een UE BOOM en een gaar Aldi-tentje dronken we (te)veel wijn en luisterden muziek. Naar Klingande, dus.

2. Mr Probz

Mr Probz is natuurlijk groot in hiphopland. In Nederland, welteverstaan. Maar in de rest van Europa kent bijna niemand deze vriendelijk vent. Tot Waves. Een kalm hitje wat ik, en velen met mij, erg lekker vond. Totdat vervolgens 538, 3FM, Radio 2 en Q-Music ‘m zo vaak draaide, dat ik, en velen met mij, er hondsmisselijk van werd. Sorry, mr Probz.

Die vakantie in Frankrijk zag er ongeveer zo uit...

Die vakantie in Frankrijk zag er ongeveer zo uit…

3. Stromae

Ik heb wat kennissen die net iets teveel gekke shit luisteren. Dan komen ze weer obscure punkbands of zouteloze techno en dan denk ik: ‘jongens, laat maar’. Totdat een voetbalmaat opeens Stromae via Spotify liet horen. Papaoutai was een instant klassieker in de kleedkamer. En dat terwijl ik het nummer voor het eerst op 13 juli 2013 al eens beluisterde. Inderdaad, dat is in de zomerstop. Gek.

–> Lees ook: deze muziek luisterde de Draadbreuk-redactie in 2014.

4. Clean Bandit

Op 3 maart 2014 luisterde ik voor het eerst naar Clean Bandit. Ik weet ook niet waarom. Sterker nog, ik wist de bandnaam niet eens. Rather Be kan ik vreemd genoeg haast helemaal meezingen. Dat laatste vind ik jammer.

5. Bastille

Ik dank hiervoor trouwe Draadbreuk-gastschrijver Bas Opdam. Op een niet nader te noemen avond gooide hij dit nummertje in mijn Spotify-afspeellijst ‘Topshit‘ (Don’t ask). Vervolgens luisterde ik het, vooral met een slokkie op, vaak. Heel vaak. Nog steeds is Pompeii lekker om te luisteren. Tip: check de Monsieur Adi Remix.

Bastille via Found Them First

6. London Grammar

Tegenwoordig heb ik een kantoortje. Maar nog steeds vind ik het als semi-rechtsgeaarde hipster het fijn om artikelen te schrijven of video’s te monteren in een koffiebarretje. In de Coffee Company op de Vismarkt in Utrecht hoorde ik voor het eerst deze gekke indie-band. Strong deed me erg aan vroeger denken. Niet heel gek, het is een soortement van cover van Coldplay’s Trouble.

7. Kyla La Grange

Op 6 juni 2013 luisterde ik voor het eerst muziek van Kyla La Grange. Toen kende ik ‘r niet, nu inmiddels wel. Of liever: ik ken haar lekkere beatjes die het op ieder feestje goed doen. Luister de remix van Cut Your Teeth en je bent vrolijk. Zelfs een zwartgallige The National-luisteraar als ik.