Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Review Philips A5 Pro: prima hoofdtelefoon waarmee je op je bek kunt gaan

Review Philips A5 Pro: prima hoofdtelefoon waarmee je op je bek kunt gaan
Paul Gersen

Reviewoverzicht

Looks
4
Sound
8
Feel
7
Onverwoestbaarheidsfactor
9

Dure, vette shizzle

Mijn grootste ergernis aan hoofdtelefoons? Dat ze zo verschrikkelijk snel kapot gaan. Betaal je een paar honderd euro voor zo’n ding op je hoofd, kun je slechts een paar maanden ermee over straat flaneren voordat ‘ie spontaan in de tas doormidden breekt. Laat de Philips A5 Pro juist op dat punt mijn hart veroveren! En dat terwijl er genoeg andere zaken zijn bij deze headphones die de schijnwerper verdienen.

Als sucker voor een goed geluid ben ik altijd op zoek naar de hoofdtelefoon met de perfecte sound. Tijdens die ontdekkingstocht ben ik al heul veul fijne headphones tegengekomen. De Onkyo ES-FC300, de AKG K-540, de Sennheiser Momentum: allemaal goede apparaten die me een fijne tijd bezorgden. Probleem echter: die tijd was telkens verschrikkelijk kort.

Binnen een paar maanden kreeg ik het voor elkaar dat óf de hoofdband in tweeën lag, óf een oorschelp alleen nog aan een klein draadje bungelde, óf de kabel kapot was. Laat ik vooropstellen: ik doe geen rare dingen met mijn hoofdtelefoons. Goed, ik draag ze niet met me mee op een fluwelen kussentje, want een hoofdtelefoon is en blijft natuurlijk gewoon een gebruiksvoorwerp. Maar ik loop er niet mee te voetballen. Het meest ruige dat ik ermee doe, is ze in mijn tas stoppen en dat blijkt voor veel exemplaren al te veel.

Ik gaf de Philips A5 Pro 2 weken

In een tijd dat je voor een hoofdtelefoon al snel tweehonderd euro betaalt, is dat natuurlijk te gek voor woorden. Toen ik de Philips A5 Pro op mijn bureau kreeg, voelde ik ‘m alweer aan komen: dj-headphones die in samenwerking zijn gemaakt met Armin van Buuren? Zo’n mooiboy met van die fragiele draaivingertjes? Ik geef ‘m twee weken. Maar weken werden maanden en nog steeds is er op een klein krasje na, niks aan de hand met deze hoofdtelefoon. Een wonder: zeker als je bedenkt dat ik in die tijd een keer hard van de trap af ben gelazerd, rechtstreeks op Armin’s paradepaardje. In die zin mag ik de dj en zijn vrienden van Philips wel dankbaar zijn: de A5 Pro brak mijn val, maar mijn val brak hem niet!

Armin van Buuren. die draait dus ook wel eens zonder hoofdtelefoon

Armin van Buuren. die draait dus ook wel eens zonder hoofdtelefoon

 

Draaien als een malle

Nu kun je zeggen: “góh, Paul, je kunt ook een onverwoestbare hoofdtelefoon van gewapend beton maken, maar dat betekent nog niet dat hij fijn zit en lekker klinkt.” Mee eens, maar juist ook op die punten zijn deze headphones hartstikke goed. Misschien dat de Philips A5 Pro voor sommige mensen wat aan de strakke kant zit, maar daardoor valt hij ook niet snel van je hoofd. En laten we eerlijk zijn: voor een hoofdtelefoon die in de eerste plaats voor dj’s bedoelt is, is dat helemaal geen verkeerde zaak. Daarbij zijn de earpads te draaien en in te klappen: meenemen is dus geen probleem en als je tijdens je dj-set (voor een volle zaal of bij je oma’s tachtigste verjaardag) even de zaal wil horen, kan dat ook.

20140716_130205

De Philips A5 Pro is prima in te klappen

Potverdorie, hij klinkt nog goed ook!

Het prettige van de Philips A5 Pro is echter dat deze hoofdtelefoon ook heel goed presteert als je geen draaikunsten ambieert. En ook als je niet van dancemuziek houdt, is dit een uitstekende audiokameraad. Dat komt door de helderheid en de balans van het geluid: alles klinkt natuurlijk. Misschien dat de bas wat zwaar is aangezet, maar dat zal alleen voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen als je een jazzvogel of fanaat van klassieke muziek bent. En dan moet je vooral eens gaan nadenken over je smaak.

Voor mensen die niet weten wat links en rechts is, heeft Philips een trucje bedacht

Voor mensen die niet weten wat links en rechts is, heeft Philips een trucje bedacht

Niet alles koek en ei

Dat klinkt dus allemaal heel positief, maar er zijn ook wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de A5 Pro. Allereerst: het is niet moeders mooiste. Er zijn bouwradio’s en bunkers uit de tweede wereldoorlog die er chiquer uitzien. En hij is ook niet echt geschikt voor onderweg, want daar is het krulsnoer te lang voor. Of je moet het geen probleem vinden met een binnenzak vol met kabel te lopen. Met een adviesprijs van €299,- moet je overigens ook even flink sparen, wil je ‘m kunnen aanschaffen. Maar je moet maar zo denken: met een praktisch onverwoestbaar exemplaar als de A5 Pro overleef je met gemak een paar goedkopere hoofdtelefoons.

UPDATE:

kreeg een draadbreuk na zeven maanden. FML.

Foto-credit Armin van Buuren: Aleksandr Osipov via photopin cc

 

Reacties

 1. IkBenBrian

  Pff, 300 euro voor zo’n koptelefoontje? Ik hou het wel bij mijn simpele oortjes van 15 euro.

 2. Huib

  http://www.testfreaks.nl/headphones-headsets/philips-shb9100/

  krijg je ook niet stuk.
  Blauwtand, datdanweerwel.

  Overigens maar zes tientjes betaald bij BCC, dus daar kan je je geen buil aan vallen.

  Huib