Review Reloop Beatpad: hoe ik de baas van de dansvloer werd
Reviewoverzicht
Gebouwd voor een feestje
7Gebruiksgemak
8Professionaliteitsgehalte
7Euforisch gevoel
9Mijn zusje ging trouwen en ik had beloofd te draaien op haar feestje. Zoiets roep je, om je vervolgens te bedenken dat je helemaal geen apparatuur ervoor hebt en je muziekkast vol staat met stoere rockplaten, geen partyknallers. Wat doe je dan? Ik vond de oplossing in de Reloop Beatpad: een dj-controller voor je iPad. Appje downloaden, connecten met Spotify en we zijn drie dagen bezig geweest het dak van de gehuurde sportzaal terug te vinden.
Een bruiloft is niet niks. Sterker nog, het wordt geacht de mooiste dag te zijn van de mensen die het onderwerp van de trouwerij zijn: het bruidspaar. Dus toen mijn zusje mij als ceremoniemeester vroeg en me de verantwoordelijkheid gaf over de muziek voor het feest, moest ik natuurlijk met iets goeds komen.
Altijd Hazes
Wat doe je dan? Je huurt een dj met ervaring en de juiste apparatuur in, zodat de gasten naarmate de drank rijkelijker gaat vloeien de dansvloer onveilig gaan maken. Och, de taferelen die je dan ziet! Vage kennissen die ineens met elkaar Paradise By The Dashboard Light staan te jiven, ooms en tantes die hun laatste dansles ergens in de jaren zeventig herleven en aan het eind van de avond valt iedereen elkaar in de armen om André Hazes mee te blèren. Heerlijk!
Afijn, ik dacht dus dat ik het zelf wel kon. Vroeger draaide ik nog wel eens op een feestje en vorig jaar had ik immers de Philips M1X-DJ voor Draadbreuk getest. Dat ging best aardig, toch? Maar goed, ik had dus geen apparatuur en totaal geen zin om drie koffers met platen mee te sleuren – mijn cd-kast staat überhaupt niet vol met party-krakers. En dus startte ik een zoektocht naar de ideale dj-set voor het feest. Mijn eisen: het apparaat moest voor de amateur gemakkelijk te bedienen zijn, de set moest gemakkelijk mee te nemen zijn en nogmaals: geen gezeul met platen, a.u.b.! En zo vond ik de Reloop Beatpad.
Lang leve Spotify via Djay 2
De Reloop Beatpad is een zogenaamde dj-controller. Eigenlijk is het niets meer dan een bedieningspaneel dat je op je iPad of iPhone sluit. Je downloadt Djay 2 uit de app-store, het meest bekende dj-programma voor iOS en de controller neemt de gehele bediening ervan over. Geen gepriegel op een klein scherm dus, maar lekker draaien met twee zogenaamde jog-wheels en fysieke knoppen. Djay 2 kende ik al van de geteste M1X-DJ. Het is een fijn, stabiel programma met twee kanalen waarmee je songs kunt afspelen en in elkaar kunt mixen. Je kunt effecten over de muziek gooien, stukken loopen, nummers synchen en cue-en: eigenlijk alles wat een beginnend dj nodig heeft. Maar Djay 2 heeft het afgelopen jaar een enorm vette update gekregen. Waar je voorheen alleen muziek kon afspelen die je daadwerkelijk op je iPad had staan, is het tegenwoordig mogelijk om Spotify te koppelen. Je hebt dus toegang tot een enorme voorraad muziek en je kunt werken met playlists. Ideaal!
Mijn ervaringen met de M1X-DJ waren prima, maar bij het uit de doos halen van de Reloop Beatpad merkte ik gelijk dat dit wel even andere koek is. Hier geen kunststof, maar een metalen kast. De knoppen hebben veel grip en de schuifjes hebben voldoende weerstand. Alles aan dit apparaat ademt professionaliteit: dit is geen speelgoed, hier dient men met respect mee om te gaan! En dus besteedde ik de laatste week voor De Grote Dag iedere avond met zweetparels op mijn hoofd een paar uur om de Beatpad onder controle te krijgen.
Ook hiphop-dj’s kunnen hun lol met de Reloop Beatpad op
Om eerlijk te zijn, viel me dat alleszins mee. De Beatpad mag er dan een beetje intimiderend uitzien, de bediening heb je – vooral als je een beetje gewend bent de dj uit te hangen – zo onder controle. Dat ligt overigens net zo hard aan de app Djay 2, die gewoon enorm overzichtelijk is en zich intuïtief laat bedienen. De Beatpad maakt dat nog gemakkelijker: je kunt toetsen voorprogrammeren voor effecten en dergelijke, zodat je niet op je tablet hoeft te zoeken. Dat scheelt toch wel even wat gestress als je net even op die beat zit te wachten.
Je merkt wel dat Reloop deze controller heeft gemaakt met hiphop-dj’s in het achterhoofd. De jog-wheels zijn namelijk erg aanraakgevoelig en reageren dus bij de minste of geringste beweging. Dat is even wennen, vooral als je niet zo heel ervaren bent en even met de hand een beat wil synchroniseren. Maar goed, heel veel last heb ik er ook niet van gehad en voor scratchers is het ideaal. Voor de crossfader geldt hetzelfde: ook die zit losjes – zoals het hoort, overigens. Wederom ideaal bij hiphop, maar als je vooral bezig bent met liedjes in elkaar over laten lopen en daarvoor de linefaders gebruikt, kan het wat irritant zijn. Voor je het weet stoot je ‘m aan en is het geluid weg. Ach, een plakbandje erover en het probleem is opgelost. Maar grootste kracht van dit apparaat? Potverdorie, wat reageert alles snel! Niet is zo vervelend als je twee songs in elkaar wilt mixen en er zit een kleine vertraging in de bediening. Dan lopen de beats niet gelijk en heb je boze fijnproevers op de dansvloer. Daar heeft de Beatpad dus geen last van. Een knop indrukken betekent gelijk actie en zo hoort het. Man, je lijkt meteen een professional als je met deze controller werkt.
Zuurstokkenparade, maar wat een fijn ding!
Om je een idee te geven van wat ik allemaal niet kan op de reloop Beatpad.
Is er dan niks op de Reloop Beatpad aan te merken? Nou, het zuurstokkengehalte van de lichtjes deed me in het begin een beetje slikken: alsof je op de kermis loopt. Paars, blauw: vooral de verlichting rond de jog-wheels had wat ingetogener mogen zijn. Aan de andere kant: het is wel handig als je ziet wat je doet als je in een donkere zaal staat te draaien.
Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om hoe het apparaat zijn werk doet als het moet. En dus toog ik met de Reloop Beatpad richting de feestzaal. iPadje vol met Spotify-playlists onder de arm en gaan! Het aansluiten op het geluidssysteem was zo gefikst. Even de XLR-kabel eraan en de boel draaide. De zaal liep langzaam vol, de lichten dimden langzaam en op het moment dat Mark Ronson erin knalde, ging het los. Na een uur of twee draaien ging ik aan het bier, de Beatpad aan de volgende dj overgedragen en de dansvloer vol met mensen. Ik weet wel welk apparaat ik bij het volgende feestje weer gebruik.
Reloop Beatpad kopen?
Tja, om je de meester van de dansvloer te voelen, moet je wel wat geld uittrekken. Je hebt sowieso een tablet of smartphone (Android of iOS) nodig met de app Djay 2. De Reloop Beatpad heeft dan ook nog eens een adviesprijs van € 449,-. Daar krijg je wel een bizar fijn apparaat voor terug. Knallen met die handel!