Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Het verdict van Draadbreuk: eigen camera ontwerpen

Het verdict van Draadbreuk: eigen camera ontwerpen
Ger
  • Op 25 februari 2015

Gespot op de Panasonic Conventie 2015 in Frankfurt: de Panasonic DMC-GM1 systeemcamera in drie lekker gekke versies. 3D-geprint en al. 

Panasonic noemt het project ‘Epochs’ en is ontstaan uit een samenwerking tussen de fabrikant en designers van WertelOberfell uit Duitsland. Drie normaliter vrij conventionele camera’s zijn voorzien van een compleet nieuwe saus. Die saus komt voor een keer niet uit een normale fabriek, maar uit een 3D-printer van Materialise.

DMC-GM1 3D-print

Nou, als je toch aan het ontwerpen geslagen bent: doe dan even wat beter je best.

 

Stuk voor stuk levert het ehh… vrij lelijke systeemcamera’s op. Maar tegelijkertijd geeft het wel een aardig en geestig kijkje in de toekomst. Gaan we ooit zelf onze camera’s ontwerpen? Voor de duidelijkheid: het gaat om het uiterlijk van het ding. Project-Ara achtige toestanden – daar is de cameramarkt veel te conventioneel voor.

Draadbreuk stelt de vraag en geeft in een verdict zelf het antwoord.

Zou jij je eigen camera of andere gadget willen ontwerpen?

db-verdict-01-01

Paul 
Lekker dan: heb je jarenlang je tijd gestoken in een goede designopleiding en heb je een toffe baan, beslist een marketingmeneer bij je werkgever dat de consument zelf ook wel zijn eigen product kan vormgeven. En zie je daarna de ene na de andere hondslelijke camera van de lopende band rollen. Mensen hebben vaak gewoon geen kaas gegeten van ontwerpen. Neem het volk tegen zichzelf in bescherming en geef je product gewoon zelf een leuk likje verf.
Dennis
Als je mij zou laten kiezen tussen een camera met ‘normaal’ modern uiterlijk of zo’n hippe retrolook, dan is die keuze eenvoudig. Ik zou namelijk voor degene met de beste fotokwaliteit gaan. Anders gezegd: van de eigenschappen van een camera is ‘uiterlijk’ wel de minst belangrijke. Ik zie mezelf dan ook geen tijd en energie steken in het kiezen van een custom behuizing. Zolang hij maar niet in knalkleuren komt (dat bestaat dus) vind ik het prima.
Ger
Het hangt ervanaf hoe eenvoudig het is. Niets meer, niets minder. Als ik met drie klikken op de muis een Ger de Gram (c) kan ontwerpen? Waarom niet? Probleem van dit soort ongein is dat het ongetwijfeld schreeuwend duur is. En een fatsoenlijke camera is doorgaans al niet zo goedkoop.
Bart
Verwisselbare frontjes 2.0, dit. De nut en noodzaak van die maffe Nokia-covers in 1001 verschillende kleuren heb ik nooit ingezien, maar de wood covers van de Moto G & X tonen aan dat bijzonder design cool kan zijn. Als ik met een 3D-printer en eenvoudige (!) software mijn gadget een unieke uitstraling kan geven, dan zou ik dat zeker doen. Vooral mijn telefoon dan hoor – een camera met creatief sausje? No thanks.

Reacties

  1. IkBenBrian

    Ik zelf zou het wel tof vinden. als het nou net zo simpel als het designen van de Moto X word, dan zie ik er wel wat tofs in.