Over Olympus OM-D E-M10 is nagedacht

Over Olympus OM-D E-M10 is nagedacht

Niet een, niet twee, maar vier camera’s lanceert camerafabrikant Olympus. In bruisend München (lees: een zaaltje nabij het vliegveld) kreeg Draadbreuk de kans de Olympus Tough TG-850, SP-1000E, OM-D E-M5 (huh, kennen we die niet al…?) en de Olympus OM-D E-M10 alvast beter te bekijken.

Een bekend adagium luidt: ‘de laatsten zullen de eersten zijn’, en dus begint uw favoriete Draadbreuker met een samenvatting van de Olympus OM-D E-M10. Niet in de minste plaatst omdat het verreweg de meest interessante aankondiging van het elektronicabedrijf is. En wij schrijven volledig journalistiek verantwoord ‘oprolbaar’, dus dan hoort dat zo. Komt ‘ie:

Olympus OM-D E-M10

De E-M10 is het ‘entry-model’ van de high-end Olympus OM-D systeemcamera lijn. Het toestel is er voor ‘gevorderde instappers’. Dat klinkt als een incorrecte zin, maar het is echt zo. Olympus heeft 3 speerpunten: design, kwaliteit en – blegh – performance.

Kijken we als eerste naar het design dan is het weer retro-galore. De E-M10 is compacter dan de al vrij kleine E-M5 om zo nog meer draagbaarheid te garanderen. Daarmee lijkt het een beetje een concurrent van de Panasonic DMC-GM1. Niet in de minste plaats omdat ze nagenoeg dezelfde ouderwetse look-and-feel hebben, al is de DMC-GM1 nog net iets compacter en hoekiger.

 

Olympus zegt flink nagedacht te hebben over de indeling van haar knoppen. Volgens een woordvoerder van Olympus, moeten ze ‘beter in te drukken zijn’. Opmerkelijk is de grip, die net als bij de DMC-GM1 de batterijklep afsluit, waardoor je niet direct de accu kunt verwijderen.

Volgens Olympus is de beeldkwaliteit van de OM-D E-M10 beter dan gemiddelde spiegelreflex- en compactcamera’s voorzien van een APS-C sensor. Of dat zo is, is een tweede, maar er werden tijdens de perspreso natuurlijk weer uiterst dubieuze vergelijkingen getoond, waarbij Olympus er verreweg het beste uit kwam (goh..). Zo zouden de Nikon D7100 en de Canon EOS 6D  het af moeten leggen als het gaat om beeldkwaliteit.

Dat kan best kloppen, maar feit is dat fabrikanten altijd zelf hun concurrentie bepalen en alleen de merken noemen die het inderdaad misschien wat minder doen. Er zijn inmiddels zoveel camera’s, dus een directe vergelijking met slechts twee of drie modellen is niet helemaal eerlijk. Goed,zolang iedere fabrikant het doet, is er niets aan de hand. Komt bij dat de Olympus OM-D E-M10 meer dan genoeg in zijn mars heeft. Qua specificaties en hardware doet Olympus niet onder voor de concurrentie.

De Olympus OM-D E-M10 heeft dezelfde 16,1 megapixelsensor als de E-M5, een mooi 3 inch scherm en een ISO-bereik van 200-25600. Je filmt in diverse filmformaten, waarbij de 5-axis-in-body beeldstabilisatie van Olympus ontzettend veel voordelen biedt.

 
Maar dat is niet het enige. Ook op performance-gebied zou de OM-D E-M10 een absolute winnaar zijn. De viewfinder is helderder en accurater dan de Sony NEX-6 en de Panasonic DMC-GX7. Hela, zijn dat niet andere modellen dan die bij beeldkwaliteit werden genoemd? Juist, u begrijpt ons punt. Komt bij dat tijdens de presentatie waren er een hoop vragen over hoe Olympus  precies tot die conclusie over de viewfinder was gekomen, het klonk allemaal erg als nattevingerwerk. Is dat erg? Mwah. Onnodig, meer. De viewfinder van de OM-D E-M10 functioneert namelijk prima, zo concludeerde Draadbreuk na een half uurtje spelen. Niets meer, niets minder. Een noemenswaardig verschil met overige viewfinders konden wij in ieder geval zo snel niet ontdekken.

Tot slot heeft de E-M10 ook nog wifi, live compositie en een Photo & Movie-functie. Laatsgenoemde functie kennen we van de smartphones. Tijdens een video-opnamen kun je tot 5 foto’s per seconde in hoge resolutie (3200 x 1800 om precies te zijn) schieten. Zo mis je geen ‘stil’ moment.

Test Olympus OM-D E-M10

Helaas vergeleken ze dat niet met allerhande smartphones van hun voorkeur, dat moeten we toch uitgebreid zelf onder de loep nemen. Tijdens het event in München kregen wij daar jammer genoeg niet de tijd voor. Iets met een gebrek aan testsamples of zo. Kan gebeuren, volgende keer beter.

De E-M10 body is vanaf half februari 2014 verkrijgbaar in zwarte en zilverkleurige uitvoering voor € 600.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.