Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Deze layer-lapse video moet je gewoon even kijken

Ger
 • Op 23 oktober 2014

De timelapse is gettin’ old. Iedereen die denkt dat hij origineel is als hij een camera 423543 uur op dezelfde plek zet om vervolgens de beelden slash foto’s lekker versneld af te spelen, is niet heel erg hip. En dat is een understatement. Maar soms, heel soms, zie je fantastische pareltjes waar je even stil van wordt. Hierboven staat echt een hele vette video. Al geklikt? Nee? Nu doen! 

Julian Trybam – ik ken de man verder niet – is de baas die deze vid heeft gemaakt. De beste man is in totaal meer dan 100 uur bezig geweest met fotograferen en maar liefst 350 uur met het monteren van de video. De film, geschoten in Boston, is eigenlijk niet een echte timelapse-video, maar gaat door het leven als een zogenaamde layer-lapse.

Het idee daarachter is dat er geen rekening wordt gehouden met het fenomeen tijd. Normaliter zie je bij een timelapse-video het altijd langzaam avond / ochtend / whatever worden (immers: timelapse versnelt uren aan videomateriaal). De layer-lapse combineert avond- ochtend- en whatevershots en speelt daar dan mee. Zo zie je een nachtelijke skyline, terwijl de gebouwen keurig in de zonnetje staan. Dat klinkt vreemd, maar het geeft een verbluffend resultaat.

Echt prachtig. Ik wil dit ook kunnen. Maar goed, moet ik wel ergens tijd vinden om 150.000 (!) foto’s van Utrecht te maken. Zoveel had Tryba er namelijk nodig om het Bostonse vast te leggen.

De uitdaging is daar.

 

Reacties

 1. Dennis de Vries

  Technisch gezien erg knap. Leuk experiment. Maar kom op: dit ziet er natuurlijk voor geen meter uit.

  Dat iets mogelijk is wil niet zeggen dat je het ook moet doen, zo bewijst dit maar weer.

  • G

   Echt? Hoe kun je dit nou niet mooi vinden?

   Nu kan ik hier het adagium ‘over smaak valt niet te twisten’ neerpennen, maar dat doe ik eens niet.

   Ik vind gewoon dat je geen smaak hebt.