Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

HTC RE: telefoonfabrikant gaat voor snorkelcamera

HTC RE: telefoonfabrikant gaat voor snorkelcamera
Dennis de Vries

Het gaat niet zo denderend met de verkoop van smartphones bij HTC. Dan kun je als bedrijf twee dingen doen: je blijft aanmodderen in de hoop dat het nog wat wordt. Of je zet de schouders er onder en probeert verder te kijken dan je neus lang is. HTC toont weer eens ballen en doet het laatste met de lancering van de HTC RE. Geen telefoon, maar een kleine camera.

De HTC RE is een kleine, waterdichte camera in de vorm van een gebogen plastic buisje. Een opmerkelijk ontwerp dat veel weg heeft van klein periscoopje. Het apparaat is zo simpel als het maar zijn kan. Het is geen actioncam voor extreme sporten, maar juist een cameraatje voor het dagelijks leven. Er zit een grote lens in het buisje en een dikke knop op de rug. Druk die knop eenmaal in en je hebt een foto. Druk ‘m wat langer in en je bent aan het filmen. Meer is het niet.

Specificaties HTC RE camera

Toch is er wel iets meer aan de hand bij de HTC RE. Zo beschikt het apparaat over een 16 megapixel beeldsensor en tuurt het naar de wereld door een f/2.8 groothoeklens. Een ‘grip sensor’ activeert de camera zodra jij er met je vingertjes aanzit. Beelden worden opgeslagen op een bijgeleverde 8GB MicroSD kaart, die je natuurlijk kunt vervangen door een grotere versie. De 820mAh accu is volgens HTC genoeg voor 1200 foto’s of een uur en 40 minuten onafgebroken filmen.

Video: een opmerkelijk cameraatje van HTC

Dat filmen doet de camera overigens maximaal in Full HD. Niet in 4K, maar dat vinden we anno 2014 nog even helemaal niet erg. Full HD filmpjes worden met 30fps geschoten. Wil je het wat sfeervoller, dan kun je kiezen voor viermaal vertraging via de slowmotion-functie. Ook time-lapses zijn mogelijk, maar het is niet helemaal duidelijk hoeveel en hoelang. Zoals het hoort zijn er voor dit kleine cameraatje ook accessoires beschikbaar om ‘m overal op en aan te plakken. Zo is er een fietshouder, een zuignap en een clip-on om ‘m aan je tas of kleding vast te klemmen. Een helm-houder, bij andere actioncams verantwoordelijk voor de meest spectaculaire beelden, heeft HTC niet beschikbaar. Maar om eerlijk te zijn is dat misschien maar beter ook.

Een HTC RE met helmet-mount 'before it was cool'

Een HTC RE met helmet-mount ‘before it was cool’

Er zit geen beeldscherm op de HTC RE, dat moet je ergens anders vandaan halen. Waar dan? Je smartphone, natuurlijk. Zodra je de HTC RE-app installeert kun je jouw telefoon gebruiken als remote-viewfinder. Dat niet alleen, maar beelden kunnen ook direct opgeslagen worden op je telefoon of in de cloud. Daarnaast wordt het binnenkort mogelijk om live beelden te streamen naar Youtube. Voor de HTC RE app heb je niet perse een HTC telefoon nodig. De software is te downloaden voor alle apparaten met Android 4.3 of hoger. Geen Android? Geen nood. De app is er ook voor iOS7 en iOS8. Heb je iets anders, zoals Windows Phone? Jammer joh.

HTC RE camera kopen?

Of het wat is? Geen flauw idee. HTC heeft, zo getuigen vele van hun smartphones, op cameragebied niet bepaald de naam dat het beeldkwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Dat maakt de keuze voor het maken van zo’n klein, los cameraatje des te opmerkelijker. Komt nog eens bij dat het met een adviesprijs van 229,- ongeveer in de middenmoot zit. Goedkoper dan de nieuwste GoPro Hero4 of Panasonic HX-A500 met 4K-filmfuncties, maar zeker geen prijsknaller. Ben je geïnteresseerd, dan zul je nog even moeten wachten ook: hij is in het eerste kwartaal van 2015 pas te koop, in vier verschillende kleurtjes.

HTC RE is verkrijgbaar in wit, groen, blauw en oranje....nee, 'coral'.

HTC RE is verkrijgbaar in wit, groen, blauw en oranje….nee, ‘coral’.