Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Panasonic DMC-GX8 preview: dikke cam [video]

Panasonic DMC-GX8 preview: dikke cam [video]
Ger
  • Op 20 juli 2015

Panasonic presenteert de nieuwe DMC-GX8 en DMZ-FZ300. In net niet goed Engels kreeg Draadbreuk in het nieuwe (kleinere) pand van Panasonic uitleg over de twee nieuwe cameragadgets, die vooral gericht zijn op ‘high performance en premium design’. Check de video hier onder!

We focussen ons in dit stukje (video) vooral op de DMC-GX8. Waarom? Als opvolger van de DMC-GX7 (klik voor de video) schept deze unit de nodige verwachtingen – veel meer dan de FZ300, een bridgecamera die qua inhoud eigenlijk weinig om het lijf heeft. Dan kunnen we hier een complete verhandeling inclusief een flinke zwik met specificaties oplepelen, maar dat lezen jullie vermoedelijk toch niet (en terecht).

DMC-GX8 behoorlijke dikke unit

Goed, de DMC-GX8 dus. Bij deze opvallend dikke en grote systeemcamera springt vooral de uitgebreide stabilisatie in het oog. In combinatie met een moderne Panasonic M43-lens stabiliseert het model dankzij een dubbele IS zelfs nog de meest lompe schokken. Panasonic toonde tijdens de presentatie een gifje waarin dat werd uitgelegd: zowel in de body als in de lens worden schokken opgevangen. Dat is handig voor fotografie, maar (vooral) ook bij video.

 

Video: preview Panasonic GX8

 

Gek genoeg mikt Panasonic met deze camera – die is voorzien van uitgebreide 4K-videomogelijkheden – niet direct op bewegend beeld. ‘Daar is de GH4, zijn grotere broer voor’, zo meende Shigeo Sakaue, de vriendelijke Japanner die de camera van tekst en uitleg voorzag tijdens de presentatie vorige week. En dat is ergens zonde, want met een exceptioneel goede viewfinder en grip leent de GX8 zich prima om af en toe wat videobeelden te schieten, al missen we zaken als een koptelefoon- en microfoonaansluiting.

Het draait louter en alleen om ‘still photography’. Daar kun je overigens wel een boompje over opzetten: moet een camera anno 2015 niet gewoon alles in huis hebben? Of snij je dan jezelf als fabrikant in de vingers omdat duurdere toestellen uit je eigen line-up dan overbodig worden? Het zijn vragen waar een gemiddelde camerafabrikant mee worstelt.

Panasonic DMC-GX systeemcamera kopen

Toch wil dat niet zeggen dat de GX8 een overbodige camera is. Integendeel. Het is qua specificaties een van de meest moderne toestellen op de markt. Gegarandeerd dat je hier fijne foto’s uit haalt. Niet heel gek, met een adviesprijs van 1200 euro voor louter en alleen de body, is dit geen goedkope jongen en gaat het schaamteloos de concurrentie aan met de fullframe jongens van Sony en Canon. Of ‘ie daarmee kan wedijveren is een tweede.

Reacties

  1. Joop213

    Prima visje Draadbreuk, prima camera ook.