Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Dit briljante virtual reality-pistool kost (bijna) niks

Dit briljante virtual reality-pistool kost (bijna) niks
Dennis de Vries

Wat als ik zeg dat jij eigenaar kunt zijn van jouw eigen virtual reality geweer? Wat als ik zeg dat het gaat om een nieuw ontwikkeld exemplaar? Dat hij lichtgewicht is? Inklapbaar en dus gemakkelijk mee te nemen? Dat hij reageert op al je bewegingen en hij herkent wanneer je de trekker overhaalt? Dat hij geheel draadloos is en je ‘m nooit hoeft op te laden? En dat hij maar een tientje kost? Te mooi om waar te zijn, right?

Virtual reality heeft nog steeds iets magisch. Het feit dat je een headset opzet en direct in een andere wereld zit. Dat je jezelf niet meer wijs kunt maken dat thuis op de bank zit, maar gelooft dat je door de ruimte zweeft. Onder water zit. Tegen elven vecht of door Versailles loopt. Spoiler: daar komt weinig magie bij kijken en niets maakt dat beter duidelijk dan Google Cardboard. Alle technologie voor VR heb je al in je broekzak zitten en moet je alleen even in een kartonnen doosje voor je ogen houden. Briljant in al zijn eenvoud. En diezelfde briljante eenvoud is nu toegepast op de volgende stap in VR: het gebruik van een vr-pistool dat je met je handen bedient, maar op je beeldscherm te zien is.

Realtrigger: keepin’ it real

Een bedrijf in San Francisco heeft het goedkoopste VR-geweer ooit ontwikkeld: de Realtrigger. En net als met Google Cardboard is het fantastisch simplistisch. Je houdt een neppistool in je hand waarop twee kartonnen borden met zwart-witte vlekken zitten. Dat ziet er niet uit, tot je een VR-headset met je smartphone opzet. Dan is het ongelukkige knutselwerk in je hand ineens een virtueel geweer. Een lasergun, een AK-47 of in dit specifieke geval een waterpistool dat belletjes schiet.

 

 

Het geweer maakt gebruik van de camera in je smartphone. Die herkent het zwart-witte vlekkenpatroon en vertaalt dat op het beeldscherm naar een pistool. Zodra jij je hand beweegt, beweegt het pistool op het beeldscherm mee. Er is zelfs een manier bedacht om de trekker over te halen: zodra je dat doet met de Realtrigger, schuiven de zwart-witte platen over elkaar heen, wat door het VR-programma op je telefoon herkend wordt als: vuur! Of in dit geval: bubbels!

Nu op Kickstartert

De Realtrigger staat nu op Kickstarter en is te koop voor een tienje. Ik raad niemand aan dat direct te kopen, want het werkt ongetwijfeld niet vlekkeloos. En als het gebruik van Google Cardboard iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat VR 100% vlekkeloos moet zijn, wil het bruikbaar zijn. Het volgende doel voor VR lijkt het verwerken van de fysieke wereld in de virtuele te zijn. De beste oplossingen zijn hopeloos ingewikkeld. Denk aan het megalomane project The Void, het futuristische Hololens of het nog altijd geavanceerde (en Nederlandse!) Manus. Realtrigger laat zien dat er meerdere wegen zijn die naar dat doel leiden en dat ze gerust niet allemaal zo ingewikkeld hoeven te zijn.

 

 

Video: om je geheugen op te frissen, dit is Google’s Cardboard VR-headset

>> Lezen en kijken: Google Cardboard VR review