Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

3D-geprinte olifant in de maak

World Animal Protection
Ger
  • Op 14 augustus 2014

Hoeveel petities hebben jullie al eens ondertekend? Sinds de komst van e-mail en internet regent het dit soort initiatieven. Vaak is het niets meer dan een naam en een e-maiadres geven en je ondersteunt een gedachtegoed of idee. World Animal Protection doet het wat anders en creëert een heuse 3D-petitie. Gemaakt met een 3D-printer. Tof. 

Ik weet niet of jullie ooit weleens olifant hebben gereden. Ik in ieder geval wel. In Laos. Vond er weinig aan. Had erg de indruk dat die beesten op de automatische piloot een ritje naar een rivier maakte om vervolgens mij pseudo-enthousiast nat te maken met hun slurf. Weinig spannend, dus. Toen ik er later over las bleken die arme olifanten ook nog eens erg mishandeld te worden. En dat gun je geen enkel beest. Klote natuurlijk, maar wat doe je eraan?

Een petitie tekenen, meent World Animal Protection, een soort van hippe afscheiding van de Nederlandse Dierenbescherming. Goed, dat gebeurt al zo vaak, daar is geen enkele instantie meer van onder de indruk. En dus hebben ze iets nieuws bedacht: een 3D-petitie. En dat vinden wij als techgeeks dan wel weer interessant.

Wat is het verhaal: speciaal voor de campagne Stap van de Olifant af is er een nieuwe 3D-printtechniek bedacht, waarbij vijf 3D-printers aan elkaar zijn gekoppeld. Zij printen kolommen van meer dan 2,5 meter. Hierdoor kan een heuse olifant in drie weken tijd geprint worden. Op die olifant staan de namen van iedereen die de petitie heeft ondertekend. De bouw van de olifant kun je live bekijken, via een heuse videofeed. 

feed_animal_protection

Nee, de olifant is nog lang niet af…

 

Ik ben eigenlijk niet zo’n dierenvriend. Er zijn teveel kattenfetisjisten op deze wereld en vegetariërs vind ik doorgaans lelijke mensen (eet eens een biefstuk, knap je van op). Maar goed, olifanten mishandelen, dat gaat mij ook wat ver.

Geen idee of de campagne van World Animal Protection zoden aan de dijk zet, maar het is in ieder geval een aardig initiatief. En 3D-printers zijn leuk. Prima combinatie, me dunkt.

De petitie kun je vinden op: stapvandeolifantaf.nl

Oh, en wil je weten wat een 3D-printer precies is? Draadbreuk.nl maakte er natuurlijk al eens een video over.

 

Video: 3D printen met een 3D-ultimaker.