Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

f.lux trekt je de nacht door

f.lux trekt je de nacht door
Bart
  • Op 14 oktober 2013

Pijn aan je ogen en slecht kunnen slapen. Iedereen die weleens tot laat doortrekt achter de computer kent het probleem. Het gratis programma f.lux biedt uitkomst en past de temperatuur van je scherm automatisch aan gedurende de dag. Ideaal!

Urenlang naar een bak met licht zitten staren is al niet gezond en zeker niet ’s nachts. Het zou – volgens studies waar de ontwikkelaars van f.lux mee schermen (valt ‘ie?) – de aanmaak van melatonine afremmen. En dat terwijl het stofje juist zorgt voor de overgang van dagelijkse activiteit naar nachtrust.

Beter voor je doppen

Voor nachtbrakers en slechte slapers komt f.lux dus als geroepen. Het idee is simpel: pas gedurende de dag de kleurtemperatuur van het scherm aan, waardoor je ’s avonds niet naar een bak wit licht zit te staren, maar naar een scherm met een gelige waas. Iets wat misschien onaantrekkelijk klinkt, maar wel beter is voor je doppen.

En dat is ook precies in één zin wat het tooltje automatisch en bovendien zeer geleidelijk doet. Je merkt er eigenlijk niets van, tot je ’s nachts voor de grap f.lux even een uurtje uitzet en je spontaan migraine krijgt van het spierwitte scherm waar je voorheen dagelijks naar zat te gluren.

De eenvoud maakt het vooral briljant: installeren, locatie invullen (in verband met zonsopgang etc.) en op OK drukken. f.lux nestelt zich vervolgens netjes naast de klok en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

flux1.

Mijn advies: installeer het, kijk het een week of twee aan (deze was heel slecht) en mocht het je niet bevallen, dan mik je de boel weg. En het mooiste nieuws voor ons Hollanders: f.lux is HIER gratis voor Windows, Linux, Mac OS X en iOS. Volgens de developers wordt er ook gewerkt aan een versie voor Android. Laat die alsjeblieft heel snel komen!

 

(Foto: flickr.com/photos/porsche-linn/)

Reacties

  1. Richard Groenendijk

    Ja hoor, weer een jailbreak vereist. (Een of ander zeer intellectueel persoon bij Ziggo heeft bedacht dat je alleen tv op je iPad kunt kijken als die niet gejailbreakt (is dat een woord?) is.)
    Hopelijk is de versie voor Android gewoon in de Play store.