Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Gaat de entertainmentindustrie dan eindelijk torrents omarmen?

Gaat de entertainmentindustrie dan eindelijk torrents omarmen?
Paul Gersen

Bittorrent.com werd jarenlang verguisd in de entertainmentindustrie, omdat internetpiraterij hoogtij vierde op het platform. Maar door Bundles ziet diezelfde business nu opeens kansen liggen. Komt er dan toch een huwelijk tussen torrents en aanbieders van films en muziek?

Torrents. Als er jarenlang een vies woord in de entertainmentbusiness uit te spreken viel, was dat het wel. Wat ooit begon als een makkelijke en snelle wijze om grote bestanden te delen, werd al gauw de manier om lekker de piraat uit te hangen. Wie had er niet gigabytes vol gratis gedownloade muziek en films op zijn computer staan? De effecten die het teweeg bracht zijn bekend: een complete industrie zat met zijn handen in het haar, want de cd- en dvd-verkoop liep drastisch terug en er werd dramatisch weinig geld verdiend. Platenzaken verdwenen, labels gingen failliet en hele afdelingen met op schijf gezette films verdwenen uit entertainmentwinkels. En het tijdperk van Tim Kuik brak aan, die als een ware Don Quichot te paard de piratenwindmolens trachtte te bevechten.

BundleLogoLekker streamen!

De stofwolken zijn inmiddels aardig opgetrokken. De entertainmentbusiness heeft een fikse reorganisatie ondergaan en wij internetters hebben ondertussen al lang een andere manier gevonden om aan onze ontspanning te komen: streamen als een malle. Door de komst van YouTube, Spotify en Netflix hoeven we allang niet meer te wachten tot een film naar binnen is getrokken. We spelen het gewoon direct af. Geen gezeik met corrupte bestanden, downloadtijden van een paar dagen en alle andere moeite die downloaden met zich meebrengt.

Bittorrent Bundle

En juist nu lijkt de entertainmentwereld torrents te gaan omarmen. Aanstichter: Bittorrent.com, jarenlang verguisd omdat via het platform auteursrechtelijk beschermd materiaal werd gedeeld. Maar nu laten ze zien dat hun website ook positief voor het wereldje kan werken. Maak kennis met Bittorrent Bundle. Daarop biedt de site uitgevers van muziek, films en boeken de mogelijkheid om hun waar aan het publiek te bieden via een zogenaamde ‘bundle’. Klinkt lastig, maar is heel simpel. Stel: je hebt een band en die wil zijn muziek verspreiden via het internet. Via de site maak je een bundle met je nieuwe single en een aantal songs van een concert dat je een paar jaar geleden hebt opgenomen. Daarvoor wil je wel het e-mailadres van de downloaders, want dat is marketingtechnisch goud waard. En als lekkermakertje krijgen geïnteresseerden een song zonder iets weg te geven, kunnen ze kijken of het leuk is. En die downloaden alles gewoon via hun torrent-client, wat snel en handig is. Voor alle partijen dus interessant.

Bittorrent Bundle ziet er wel gelikt uit

Bittorrent Bundle ziet er wel gelikt uit

Hee, een businessmodelletje!

Bovenstaande zuigen we niet uit onze duim: dit is hoe de band Pixies het aanpakt op Bittorrent.com. Geen klein bandje overigens, want het verkocht in betere tijden miljoenen albums. En deze groep is niet de enige van naam die dit project omarmt. Madonna heeft er een film opgezet die je kunt downloaden voor alleen je mailadres. De legendarische hiphopgroep Public Enemy is vertegenwoordigd. Linkin Park doet mee. Ze zien de potentie namelijk: je staat enorm dicht bij je publiek en het platform kan ook gelden als verkoopkanaal. Je hoeft namelijk je creaties niet gratis weg te geven: je kunt het ook betaald maken. Of mensen zelf laten beslissen wat ze voor je film of lied over hebben. We ontdekken hier zowaar een klein businessmodelletje, iets waar veel uitgevers al tijden naar smachten.

Pixies landingspagina. Of je hier even je mailadres achter wilt laten

Pixies landingspagina. Of je hier even je mailadres achter wilt laten.

Cut them some slack

Je kunt het natuurlijk een beetje sneu noemen dat platen- en filmmaatschappijen nu pas de torrentboot instappen, terwijl alle piraten inmiddels aan het streamen zijn. Maar hey, cut them some slack. Voor een industrie die over het algemeen zo traag als dikke poep vernieuwd, is het een hele stap. En het is altijd beter dan in een hoekje gaan zitten klagen dat je het zo slecht hebt door al het gedownload. Bovendien: dit kan nog gaan werken ook. Bittorent Bundles ziet er strak uit, werkt superhandig en het aanbod is leuk om in rond te snuffelen. Daarnaast hangt er een zweem van ‘gratis’ rond, en daar zijn wij internetgebruikers natuurlijk dol op.

En dus lijkt nu aan de negatieve kanten van torrents een positieve draai te worden gegeven. De entertainmentbusiness als omarmer van torrents: wie had dat ooit gedacht?