Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

HTC One is de nieuwe HTC One

HTC One is de nieuwe HTC One
Dennis de Vries

Een van de beste smartphones van vorig jaar. Wat zeggen we? Misschien wel gewoon dé beste smartphone van 2013 was de HTC One. Het Taiwanese bedrijf wist een prachtig design te combineren met geweldige specificaties en propte er en passant enkele gedurfde innovaties bij. Maar dat is een jaar geleden en dan krijgen we rond deze tijd dus een kriebelend gevoel in de onderbuik. Kan HTC datzelfde kunstje nog een keer met de compleet nieuwe, vernieuwde, vernieuwende HTC One?

Daar lijkt het verdraaid veel op. In Londen en New York heeft HTC zojuist de M8 gelanceerd. Of zoals hij eigenlijk gewoon weer heet: HTC One. Maar ondanks de weinig fantasievolle naam is hij helemaal nieuw. Gelukkig is het qua design gelukkig vooral een HTC One. Met een iets meer glimmende en rondere, maar nog steeds lekkere aluminium behuizing en die dikke BoomSound speakers op de enige plek waar ze horen te zitten: aan de voorkant.

Lekken met een dikke L

De specificaties van de nieuwe HTC One waren het slechts bewaarde geheim uit de tech-industrie. Je zou zeggen dat HTC dat een beetje onder de doeken probeert te houden, maar het bleef ditmaal niet bij een gelekte blurrycam-foto. Niet alleen lagen de complete specificaties al lang op straat, er stonden zelfs al uitgebreide videoreviews online, winkeliers adverteerden al met het ‘geheime toestel’, dubieuze Chinese fabrikanten hebben al nepperds in de winkels liggen en je kon ‘m zelfs al in de originele verpakking kopen op eBay. Het is bijna verwonderlijk dat HTC überhaupt nog de moeite nam voor een officiële lancering.

Specificaties HTC One 2014

 • Formaat: 146,4×70,6×9,4 millimeter
 • Gewicht: 160 gram
 • Beeldscherm: 5 inch Super LCD3
 • Resolutie: 1080×1920, Full HD
 • Processor: 2,3Ghz quad-core Snapdragon 801
 • Geheugen: 16GB, MicroSD
 • RAM: 2GB
 • Accu: 2600 mAh
 • Camera: 4MP en 2MP Duo-camera
 • OS: Android 4.4.2. Kitkat
 • Interface: Sense 6.0


htconem8thumb

Tijdens de lancering stond de camera van de nieuwe One flink in de schijnwerpers. En waar we ‘camera’ zeggen, hebben we het eigenlijk over de twee camera’s aan de achterzijde. Een 4 megapixel (herstel ‘ultrapixel’) exemplaar en een 2 megapixel exemplaar. Die laatste fungeert alleen als diepte-sensor om allerlei coole nieuwe functies mogelijk te maken. Zo is het door de tweede camera en wat standaard software vrij eenvoudig om foto’s achteraf scherp te stellen en om er een tof en geloofwaardig 3D-effect aan te geven. Net als met een lichtveldcamera dus.

Het is wederom een opvallende en gewaagde innovatie van de fabrikant. Weet je nog? Vorige keer, toen ze het aantal megapixels op de sensor terug schroefden naar 4 en heel hard riepen dat het ‘ultrapixels’ waren? Ook gewaagd, maar dat pakte voor de fotokwaliteit niet direct goed uit. We wachten dus even rustig af tot we zelf aan de slag kunnen met de camera’s van de nieuwe One, in plaats van blind het marketinggeblaat te geloven.

Waar we ‘camera’ zeggen, hebben we het eigenlijk over de twee camera’s aan de achterzijde

Blinkfeed werd met de originele HTC One met veel poe-ha en trammelant gelanceerd, om vervolgens bij elke update verder naar de achter grond verschoven te worden. Maar HTC geeft het nog niet op. Blinkfeed, de interface waarbij je zelfgekozen nieuws als een soort magazine op je startscherm krijgt, is niet meer standaard als startscherm ingesteld, maar het is er nog wel degelijk. Verder is de nieuwe versie van de Sense interface voorzien van enkele handigheidjes. Je kunt op het startscherm kloppen om ‘m te unlocken, iets dat we al eerder zagen bij LG, of swipen om bijvoorbeeld direct naar de laatst gebruikte app te gaan.

Cool of gimmick?

dotviewcover
De naam is dus hetzelfde, maar de faam leeft door. De HTC One biedt naast de betere specs ook genoeg andere nieuwe zaken. Maar zoals bij de vorige One valt ook nu weer te bezien in hoeverre bijvoorbeeld de dubbele camera’s echt cool of slechts gimmick zijn. Het woord ‘paniekinnovatie’ laten we gewoon nog even niet vallen. Al is het maar omdat we hópen dat HTC zijn marketingpraatjes op cameragebied waar maakt.

De adviesprijs van de HTC One is 699 Euro en vanaf 4 april kun je ‘m kopen in donker- en lichtgrijs. Trek overigens gerust wat extra uit voor de Dot View-cover. Een smartphonehoesje dat er zo cool uit ziet dat – hou je vast – ik ‘m niet bij voorbaat afschrijf.
Wat overigens nog niet duidelijk is, is hoe we deze nieuwe HTC One voortaan moeten noemen zonder ‘m te verwarren met de originele HTC One. HTC One 2014? HTC M8? HTC One 2? Of toch maar kiezen voor het wat knullige ‘All New HTC One’?

Reacties

 1. albertams

  Goh wat een originele naam !

 2. IkBenBrian

  In ieder geval, beter dan de Samsung Galaxy S5 design. Alleen mis ik hier nog de waterdichtheid…

  • albertams

   S5 is al helemaal niks 😉

 3. Frandroid

  Mooi toestel met 3 minpunten: de camera, de dikke bezel onder het scherm en de kleinere accu… Mijn twijfels zijn nog niet weg, One vs Z2… Hulp?

  • Dennis de Vries

   Z2 heeft daarentegen twee grote pluspunten. Waterdicht en een goede camera. Dus als je ’t zo bekijkt….