Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

HTC, wat ga je doen met de RE-camera?

HTC, wat ga je doen met de RE-camera?
Bart
  • Op 11 oktober 2014

HTC presenteerde afgelopen week de RE, een kleine, waterdichte camera zonder beeldscherm. Een opmerkelijke gadget, die op de redactie van Draadbreuk met wisselende reacties werd onthaald. Bart en Dennis bespreken de RE en vragen zich af of de toekomst somber gesteld is voor HTC óf dat de camera een meesterzet zal zijn.

Bart

 

 

 

 

 

Wat biedt de HTC RE boven normale camera’s op smartphones? Ik kan het je niet vertellen.

 

Dennis, ik ben een beetje verdrietig. HTC was altijd één van mijn favoriete merken. Met veel plezier heb ik de Touch Pro 2 (lekker pielen met Windows Mobile), Desire Z (tof fysiek toetsenbord) en Desire HD (met 4,3″ een joekel van een ding in 2010) in mijn broekzak gehad. Stuk voor stuk toffe telefoons van een merk met een coole uitstraling en visie. Althans, dat was zo. Ik heb de laatste tijd eerlijk gezegd geen idee meer waar ze mee bezig zijn.

Dat werd deze week extra versterkt door het uitbrengen van die bizarre RE-camera. Een GoPro-kloon zonder beeldscherm, met de uitstraling van een periscoop. Wat is hier het idee achter? Het is geen actioncam, maar – zoals je schreef – voor ‘het dagelijks leven’. Het deed me denken aan de Flip Mino HD, die ik een paar jaar geleden in een opwelling kocht. Tof apparaatje (met beeldscherm!), maar binnen de kortste keren rechts en links ingehaald door smartphones. Kun je de Kodak PlaySport Zx3 nog herinneren? Zelfde soort pocketcam, maar dan waterdicht en gericht op sporters. Leuk idee, leuk om even mee te spelen, maar verder nooit meer iets van gehoord. Wat biedt de HTC RE meer dan deze pocketcams? Of beter: wat biedt de HTC RE boven normale camera’s op smartphones? Ik kan het je niet vertellen.

In het stuk dat je schreef over de HTC RE noemde je het ‘ballen tonen’. Dat ze ondanks de malaise bij HTC ’toch de schouders eronder zetten en verder kijken dan hun neus lang is’. Mooie woorden, maar zouden ze juist niet eerst naar die neus moeten kijken, in plaats van verder turen? HTC lijkt zich te willen profileren als een merk met de focus op camera’s. Dat zie je aan de Zoe-app, die beschikbaar is voor alle Android- en iOS-apparaten, en de Ultrapixelcamera’s van de One en One M8. Maar ken jij iemand die Zoe’s maakt? Ken jij iemand die echt lyrisch is over het hele Ultrapixel-verhaal? Als je een doel voor ogen hebt, doe het dan goed. Zorg dat je Ultrapixelcamera inderdaad de beste foto’s maakt van alle smartphones en kom met relevante accessoires. Van beide is geen sprake. Het komt bijna paniekerig over, die hele presentatie van de HTC RE, en daarom zie ik het somber in. Wat vind jij?

 


De HTC RE in actie in een reclamefilmpje van de fabrikant

 


Bart, loop niet zo te janken man. Zeggen dat HTC moet doen waar het goed in is, dan duw je ze naar de afgrond. Ze maken al jaren de meest begerenswaardige Android-smartphones die er maar te krijgen zijn. Met specs om van te watertanden en een design om je vingers bij af te likken. En welke smartphones worden het meest verkocht? Het plastic speelgoed van de buurman. HTC heeft lang genoeg op de neus gekeken, tijd om uit de comfortzone te stappen. Dat vereist durf, lef, ballen. Dat uitgerekend zij, een bedrijf dat nog nooit een fantastische camera heeft gemaakt, met een cameraatje op de proppen komen, getuigt misschien van ballen die groter zijn dan het verstand. Maar wie niet waagt…

Ik weet nog dat jij met de Flip Mino aan kwam dragen. Tof apparaatje, vond jij. Totale onzin, vond ik. Dat was zo rond 2009. Er heerste toen een korte hype rond die pocketcams. Eenzelfde beeldkwaliteit als de toenmalige smartphonecamera’s, maar dan als los apparaat en daardoor dus wat veelzijdiger in te zetten. In die zin niet heel veel anders dan de HTC RE.

Maar er is één fundamenteel verschil, en dat ben jij. En ik. En iedereen tegenwoordig. Als je in 2009 op straat liep te filmen, dan werd je vriendelijk gevraagd om te stoppen of opgedragen om op te t*&#en, afhankelijk van waar je met je Flip liep. Als je tegenwoordig ergens bent, zonder dat je het vastlegt, dan kun je je afvragen of je er wel daadwerkelijk bent geweest. Zonder filosofisch te worden: iedereen filmt en fotografeert er constant op los. We leven in een tijd waarop mensen met een GoPro op een selfiestick op stedentrip gaan – ik heb het met eigen ogen gezien. Het zijn tijden waar de mensen achter Flip Mino destijds van droomden. Voor Flip kwam het te laat. HTC pakt nu zijn kans.

Ik denk dat de HTC RE daarom nog wel eens een meesterzet kan zijn. Een GoPro voor de NoPro’s, zoals Engadget schreef. Gemakkelijker dan een echte camera, veelzijdiger dan een smartphone-camera (je legt je telefoon niet een hele nacht op het dak om een timelapse te maken) en laagdrempeliger dan een echte actioncam. Net al de Flip Mino vroeger is dit een cameraatje waar we allemaal iets aan hebben, waar we allemaal iets mee kunnen maken. Maar anders dan in 2009, is het nu ook een camera waar we allemaal iets mee wíllen.

Dennis

 

 

 

 

 

Als je tegenwoordig ergens bent, zonder dat je het vastlegt, dan kun je je afvragen of je er wel daadwerkelijk bent geweest.