Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

iPhone 5C en 5S: Apple vindt taal en kleur uit

Dennis de Vries

De Apple keynote van dinsdagavond had weinig verrassingen te bieden. De Apple iPhone 5C en iPhone 5S waren allemaal al tot in detail gelekt en uitgebreid besproken. En nieuwe iPads, een iWatch of een Apple televisie ontbraken volledig. Maar toch was er genoeg nieuws te zien en horen, zoals het een Apple presentatie betaamd.

Apple iPhone 5C

Allereerst heeft Apple plastic én kleur uitgevonden. Die indruk kregen we bij de lancering van de nieuwe iPhone 5C. De ‘budget’ iPhone die door Apple zelf niet één keer zo genoemd is. Niet verwonderlijk, met een verkoopprijs van €549 (16GB) en €649 (32GB). Qua specificaties is het apparaat vergelijkbaar met de iPhone 5 maar van buiten lijkt de iPhone 5C nog het meest op een platgeslagen Nokia Lumia 620. Iets dat Microsoft Nokia zelf ook al even opmerkte. De iPhone 5C is verkrijgbaar in de knalkleuren wit, geel, roze, groen en blauw. De behuizing is van één stuk polycarbonaat. Maar omdat die term al een keer door andere fabrikanten is gebruikt, moet Apple een nieuwe term verzinnen: “beautifully, unapologetically plastic”. Nou dan.

Mocht je één kleurtje niet genoeg vinden, dan kun je er voor een paar tientjes altijd nog een hoesje omheen kopen. Het design lijkt geïnspireerd op een wasmand van de Blokker en het is de bedoeling dat je een contrasterend kleurtje kiest.

iphone5c-kleuren
iphone5c-blauw
iphone5c-covers

Apple iPhone 5S

De iPhone 5S, opvolger van de iPhone 5, is helemaal opnieuw ontworpen om er precies hetzelfde uit te zien. Alleen is hij nu verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, goud en grijs. En dan niet zomaar grijs: space grey. Daarna kwam de presentatie pas echt op gang met termen waar vooralsnog maar moeilijk betekenis aan te geven is. De A7 is de eerste 64Bit processor in een mobiel apparaat (lees: vet veel sneller), het toestel is voorzien van een M7 Motion coprocessor (lees: verwerkt bewegingen en omgevingsdata zonder veel accu te slurpen) en de nieuwe camera heeft een True Tone LED flits (lees: twee LED-lampjes die de kleur van de flits aanpassen aan de omgeving). Al die futuristische termen krijg je niet gratis. Als we af moeten gaan op de prijs van eerdere iPhones zal de 5S straks verkrijgbaar zijn vanaf €649,-.

De meest in het oog springende vernieuwing zit in de homeknop. Daar zit een vingerafdrukscanner in; Touch ID. Dat betekent dat je niet meer hoeft te stuntelen met wachtwoorden of inlogcodes. Even je vingertopje op de homeknop leggen en je bent binnen. Klinkt handig, helemaal omdat het ook in apps het wachtwoord vervangt. Het kopen van een nieuwe app in de App Store bijvoorbeeld, zit voortaan in het puntje van je vinger.

iphone5s-goud
iphone5s-preview
Uiteraard draaien beide toestellen op Apple’s nieuwe besturingssysteem iOS 7. Dat werd voor de volledigheid voorzien van -hou je vast- geremasterde ringtones. Oh, en Siri heeft de baard in de keel; je kunt nu ook een mannenstem selecteren. Is dat alles genoeg voor rijen voor de winkels? Ongetwijfeld, maar geen idee wanneer. Op welke datum de iPhone 5S en 5C beschikbaar zijn in Nederland, is op dit moment nog niet duidelijk.

 

Voor de volledigheid: specs iPhone 5S en iPhone 5C

Apple iPhone 5C

 • 124,4 x 59,2 x 9 mm
 • 132 gram
 • 4 inch Retina scherm
 • 16 of 32GB opslag
 • 1GB RAM
 • 1,3Ghz dual-core A6 processor
 • 8 megapixel camera met LED flits
 • 4G LTE

Apple iPhone 5S

 • 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
 • 112 gram
 • 4 inch Retina scherm
 • 16, 32, 64GB opslag
 • Apple A7 64Bit processor
 • 8 megapixel camera met LED flits
 • Touch ID vingerafdrukscanner
 • 4G LTE

Touch ID op de iPhone 5S

Reacties

 1. BlauweVogel

  Persoonlijk vind ik Apple na deze launch echt een zinkend schip. Wie wilt elk jaar nou een marginale upgrade van zijn OS en geen design verandering in de afgelopen 5/6 jaar? Wanneer breken ze weer een nieuwe markt open waarbij de concurrenten het sowieso weer beter gaan doen?

  • Dave Zeegers

   Marginale veranderingen aan het OS? Van iOS 7 worden de echte Apple fanboys bang!

 2. Broodje_kaas

  Hoewel ik zeker niet van plan ben om in de nabije toekomst een iPhone aan te schaffen, vind ik dit geen verkeerde upgrade. Touch ID lijkt goed te werken, de camera is veelbelovend en ook de 64-bit architectuur biedt potentie. Wat mij wel verbaast: Apple doet geen poging om HTC’s veelgeprezen BoomSound te overtreffen, en ook op het gebied van het scherm zijn geen verbeteringen doorgevoerd (niet dat het scherm dramatisch is – zeker niet – maar een net iets hogere pixeldichtheid en bijvoorbeeld een coating zodat het toestel ook met handschoenen te gebruiken is zouden wel bijdragen aan Jony Ive’s ‘experience’). Daarnaast zouden ook draadloos opladen en NFC leuke toevoegingen geweest zijn, al zou Apple niet snel gebruik maken van universele standaarden (waarom micro-usb gebruiken als je ook Lightning kan gebruiken?). Wat ik ook bijzonder (onooglijk) vind is de nieuwe, gouden kleur. Over smaak valt niet te twisten, maar met de introductie van de 5C is het zeker niet moeilijk meer om de high-end ‘experience’ van de 5S te benadrukken. Een knalroze glimmende plastic iPhone met een knalgroen plastic hoesje met gaatjes (samen voor een dikke €600), ik weet het niet hoor..