Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

MWC 2014: de Samsung Galaxy S5 is hier!

MWC 2014: de Samsung Galaxy S5 is hier!
Bart
 • Op 24 februari 2014

De Samsung Galaxy S5 is maandagavond op het Mobile World Congress in Barcelona gepresenteerd. Het toestel heeft een 5,1 inch full-hd scherm, een 2,5 GHz quad-core processor, 2GB aan werkgeheugen en is voor het eerst waterdicht.

Wat design betreft heeft Samsung zich gehouden aan de gouden regel ‘never change a winning formula‘. De S5 ziet er vertrouwd uit, wat wel een beetje teleurstellend is, en moet het wederom doen met een dikke laag plastic. De achterkant is geperforeerd, wat een duur woord is voor ‘gekke gaatjes’. Het zou moeten zorgen voor een betere grip, maar werd op Twitter treffend vergeleken met een pleister.

 

 

In de wandelgangen gonsden geruchten dat de Galaxy S5 een 2K-scherm zou krijgen, maar dat blijkt niet het geval. Het beeldscherm is wel iets groter, 5,1 inch nu, maar doet het nog altijd met 1080p. Het scherm bezit volgens Samsung Adaptive Display Technology, een techniek die nog zuiverder de lichtomstandigheden om je heen inschat. Daardoor hoeft niet de volle lichtsterkte gebruikt te worden als je in het donker zit en dat zou niet alleen een beter schermresultaat opleveren, maar ook de batterij besparen. Klinkt alles behalve nieuw, maar wellicht dat het beter werkt dan voorheen. Dat is iets wat we zouden moeten testen in een hands-on. De batterij heeft overigens een capaciteit van 2800 mAh en zou het 12 uur moeten uithouden als je video’s kijkt.

 

Trucs voor de accu, waterdicht & beter beveiligd

De Ultra Power Saving Mode moet ervoor zorgen dat je niet meer met een lege accu komt te staan. Wanneer de laatste tien procent van de accu ingaan, schakelt de telefoon over op zwartwit-modus en ben je dus al je kleuren kwijt. Daarnaast worden energievretende apps uitgeschakeld, zodat je – dat is de belofte – nog 24 uur kunt overleven met de laatste tien procent. Ook handig: de S5 is (eindelijk) waterdicht, net als de Sony Xperia Z2. Sinds de introductie van de Xperia Z is dat een functie die we eigenlijk op alle toestellen willen zien.

Een ander nieuwigheidje die we bij de concurrentie al zagen en die de S5 nu ook heeft is de vingerafdrukscanner. Deze zit verwerkt in de homeknop onder het scherm en wordt niet alleen gebruikt om het toestel te unlocken. Hij zit er ook voor mobiel betalen en voor het ‘openen’ van Private Modus, wat neerkomt op een beveiligde omgeving voor documenten.

 

Interface en camera

Tijdens de presentatie werd eigenlijk opvallend weinig gesproken over de interface van de S5. TouchWiz is nog altijd present en heeft iets grotere iconen, maar meer dan dat is er ook niet over gezegd. De camera heeft een upgrade gehad en is nu voorzien van een 16 megapixel sensor, die ook in 4K kan filmen. Daarnaast is er real-time HDR processing. Ik heb werkelijk geen flauw idee hoe je dat in normaal Nederlands moet noemen, maar het klinkt fancy en komt neer op beter belichte foto’s in moeilijke lichtomstandigheden. Eerlijk gezegd is dat ook niet echt iets nieuws onder de zon.
 

Focus op fitness

Je wacht nog op iets geks? Iets wat we nog niet eerder hebben gezien? Houd je vast. De Samsung Galaxy S5 heeft een ingebouwde hartslagmeter. Waarom? Geen idee, maar de ‘focus ligt op fitness’ en daar hoort een hartslagmeter bij (Ger zou het nu hebben over ‘paniekinnovatie’). Schijnbaar ideaal om je sportieve leven (of juist het gebrek daaraan) in de gaten te houden. De meter zit aan de achterkant, onder de camera en naast de flitser. Wanneer je een vinger tegen de sensor houdt, gaat een rood lampje schijnen om te laten zien dat je hartslag gemeten wordt.

De informatie wordt doorgespeeld naar de vernieuwde S Health app, die ook samenwerkt met de Gear Fit, de polsband van Samsung. De polsband en telefoon vormen samen dus een soort fitness- en coachingsysteem. Dat laatste wordt wel heel letterlijk genomen als je ook de app Coach gebruikt, die moet helpen om je slaapritme op orde te krijgen, op je gewicht let en je stresspijl in de gaten houdt.

 

Samsung Galaxy S5 kopen

De Samsung Galaxy S5 en alle andere accessoires liggen vanaf 11 april in de schappen. Over de prijs werd met geen woord gerept, maar ga uit van zo’n 650 tot 700 euro. Later meer!

 

Wat doet de concurrentie? Check:

> HTC toont grote middenklasser Desire 816
> Sony presenteert Z2 en Z2 Tablet
> Nokia X kaapt Android
> Alle berichten over het MWC

Reacties

 1. stijn v brummelen

  Teleurstellend Toestel, nu word de strijd tussen s5 en htc one 2014 wel spannender

  • Dennis de Vries

   Andere vraag: Samsung Galaxy S5 of de originele HTC One?

  • stijn v brummelen

   Galaxy S5, maar dat komt ook door hardware. Ik moet wel zeggen dat samsung de interface heeft verbeterd, en dat vind ik positief

  • Appenstaart

   HTC one, betere behuizing en de snelheid heb in dagelijks gebruik niet nodig.

 2. IkBenBrian

  De achterkant de Samsung Galaxy S5 lijkt op de onderkant van een tompoes.

  • Dennis de Vries

   En nu zit ik op maandagavond dus te googlen naar ‘onderkant tompoes’. Dank daarvoor.

  • IkBenBrian

   Onderkant Tompoes, ik was toevallig op het moment een tompoes aan het eten 😀 http://imgur.com/xnS0GT6

  • IkBenBrian

   Normaal heb je bij ’tompoezen’ ook puntjes op de onderkant. Maar dat zie je met mijn mooie Samsung Galaxy S2 niet 🙁

 3. job

  Persoonlijk vind ik de s5 lelijk, dikke bezels, plijsterachterkant Maar dit keer heeft samsung wel verbeterde dingen na deze telefoon gebracht waar je wat aan hebt zoals waterdicht, vingerafdrukscanner dat is dan helaas wel tenkosten gegaan van het design

  • Frandroid

   dat is héél zacht uitgedrukt… het is gewoon een klotelelijk ding. de dag dat ik dit in mijn zak steek ben ik impotent