Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Ook het Finse PuzzlePhone biedt modulaire smartphones

Ook het Finse PuzzlePhone biedt modulaire smartphones
Dennis de Vries

Als we nu al een telefoontrend mogen uitroepen voor 2015, dan gooien we het op ‘modulair’. In gang gezet door Dave Hakkens met Phonebloks. Maar in Finland pas echt serieus genomen. Dit is de Puzzlephone en in 2015 zou je ‘m moeten kunnen kopen.

Het idee van PuzzlePhone is ongeveer hetzelfde als Dave Hakkens had met zijn Phonebloks. Waarom zou je een complete smartphone de kliko in gooien als er slechts één onderdeel niet meer werkt of niet meer voldoende is? Hakkens’ idee resulteerde in het technisch moeilijk uitvoerbare Project Ara. Een smartphone waarvan elk component los te vervangen is. Een project waar zelfs Google zich op stuk bijt. Maar het kan simpeler. De PuzzlePhone bestaat uit slechts drie onderdelen.

De ruggegraat van de Puzzlephone is het LCD-beeldscherm met de belangrijkste knoppen, speakers en de microfoon. Aan de achterkant zijn twee grote gaten. Eentje biedt ruimte voor ‘The Brain’, met primaire electronica. Daarbij moet je volgens de afbeeldingen sowieso denken aan de camera, maar we bedenken er zelf nog een de processor, RAM en opslaggeheugen bij. Het andere deel, ‘The Heart’ bestaat uit de accu en ‘secundaire electronica’. Beide delen zijn dus te vervangen en als het even meezit gaan allerlei fabrikanten ook harten en hersenen ontwikkelen voor de PuzzlePhone.

puzzlephone1

Nu klinkt een modulaire telefoon uit Finland jullie misschien bekend in de oren. Korte tijd geleden hadden we al nieuws over Vsenn, een net zo Fins bedrijf dat net zulke modulaire telefoons in 2015 wil leveren. Vsenn bestaat, zo voelen we aan ons water nadat we contact met ze hebben gehad, voornamelijk uit Nokia medewerkers. PuzzlePhone is op zijn beurt weer gevestigd in het Finse stadje Espoo, waar ooit het hoofdkwartier van Nokia is gevestigd. Beide partijen lijken niets met elkaar te maken te hebben. Toch kan het bijna geen toeval zijn. Rijst uit de smeulende hoopjes Nokia in Finland straks een nieuwe smartphone-revolutie?

Reacties

  1. IkBenBrian

    Op welke bestuuringssysteem draait het eigenlijk? Hun eigen bestuuringssysteem of Android?

    • Dennis de Vries

      Yup, is Android.