Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Samsung Galaxy Note Edge: dit wil je zien

Dennis de Vries

Een paar pixels er bij op het beeldscherm, een processor die wat hoger geklokt is. Soms sta je bij de zoveelste nieuwe smartphone en vraag je je af waar de echte vernieuwing is. Gelukkig is daar Samsung, die zijn indrukwekkende Galaxy Note 4 ook nog in een andere variant uitbracht. De Galaxy Note Edge heeft aan één kant een rond aflopend beeldscherm voor nieuwe functies. Kijk, dít soort toestellen hoop je op een techbeurs als de IFA tegen te komen.

Het is misschien maar een klein randje, maar het zorgt er wel voor dat de Samsung Galaxy Note Edge het meest spannende toestel van de IFA is. Het ziet er ontzettend futuristisch uit. Qua design lijkt het aan de linkerkant ‘gewoon’ op een Note 4. Dat is al geen straf. Maar aan de rechterkant krult het beeldscherm om, en geeft ruimte aan een serie nieuwe toepassingen. Het ziet er onwaarschijnlijk tof uit en voelt heerlijk om te bedienen. Zo kun je snelkoppelingen op het zijkant van je scherm kwijt, kun je een nieuwsticker instellen en zitten er leuke mini-apps in verstopt zoals een lineaaltje of een timertje. Ook blijft de ‘edge’ actief als je een applicatie op volledig scherm draait. Bij het kijken van Uitbuiken – om maar een voorbeeldje te noemen – komen nieuwe meldingen binnen op het weg gevouwen randje.

Note Edge met links?

Je kunt maximaal zeven verschillende ‘edges’ instellen waartussen je kunt swipen. Binnenkort wordt het mogelijk om andere functies voor je randje te downloaden, nu is de keuze nog even beperkt. Samsung heeft tegelijkertijd met de lancering van het toestel ook de SDK beschikbaar gesteld, dus ontwikkelaars kunnen aan de slag om toffe dingen te bedenken. Wat dat zou moeten zijn? Geen flauw idee. Dat is wel een beetje het probleem. Ik ben laaiend enthousiast om een toestel als de Note Edge in handen te houden op een elekronicabeurs. Maar of het verder ook echt handig is, daar heb ik vraagtekens bij. En dan ben ik nog rechtshandig. Linkshandigen, zoals collega Paul, hebben nóg minder aan het randje. De Note Edge is gewoon nogal rechts georiënteerd. Tuurlijk is het prima te bedienen voor linkshandigen. Maar handig en intuïtief is het voor die arme mensen allerminst. En ze hebben het al zo zwaar.

Gelukkig is de Galaxy Note Edge veel meer dan een extra randje beeldscherm. Het is tenslotte een volwaardige Galaxy Note 4. Eenzelfde stalen frame, met eenzelfde nepleren achterkant. Eenzelfde 16 megapixel camera en eenzelfde 2,7Ghz quad-core processor. Ook de S-Pen, toch datgene wat een Note een Note maakt, ontbreekt niet. Qua hardware zijn er enkele minimale verschillen met de Galaxy Note 4. Zo is de beeldschermresolutie van het Super AMOLED nét iets anders, vanwege het 160 pixels brede randje. En de accu van de Edge is met 3000mAh (in plaats van 3220mAh), iets kleiner. Ik kan me niet voorstellen dat dit dramatische gevolgen heeft voor de batterijduur.

 

Specs Samsung Galaxy Note Edge

noteedgespecs

Formaat: 151,3×82,4×8,3 millimeter
Gewicht: 174 gram
Scherm: 5,6 inch Super AMOLED
Resolutie: 1600×2560 pixels
Processor: 2,5Ghz Snapdragon 805
RAM: 3GB
Opslag: 32/64GB
Camera: 16MP/3,7MP
Accu: 3000mAh
OS: Android 4.4.4

Galaxy Note Edge in Nederland?

Kortom: niets dan lof voor Samsung. Ze hebben de middelen om toffe dingen te maken, goed om te zien dat ze daar ook de ballen voor hebben. Dan maakt het niet zo veel uit dat het zeer waarschijnlijk geen verkoopknaller gaat worden. Sowieso omdat het toestel aanvankelijk helemaal niet naar Nederland komt. Maar, zo zei de Nederlandse productmanager van Samsung tegen ons: “Ik ga heel erg mijn best doen om hem hierheen te halen”. Wij wensen hem alle succes. Wordt binnenkort hopelijk vervolgd.