Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: ‘iOS 8 is een schaamteloze kopie van Android’

Dennis de Vries

Spannende tijden voor mensen met een beetje een recente iPhone of iPad. Over enkele maanden krijgen ze weer een nieuwe versie van het besturingssysteem. iOS8 is deze week gepresenteerd en is volgens Apple ‘de grootste release sinds de opening van de App Store’. Dat zijn grote woorden. Verder kon Apple-directeur Tim Cook het niet nalaten om even Android af te zeiken terwijl hij op het podium stond.

>> Lezen: Apple presenteert geen iPhone 6, wel iOS

“They bought an Android device, by mistake”, grapte hij ten overstaan van een volle zaal. “And switched to iPhone for a better experience, a better life.” Wij kwamen niet meer bij, dat begrijp je. Maar terwijl we met de tranen van het lachen-gieren-brullen in de ogen de verdere presentatie keken, zagen we diezelfde Tim Cook de ene na de andere functie aankondigen die we allang kenden van Android smartphones en tablets. De stelling van deze week licht dan ook voor de hand.

 

‘iOS 8 is een schaamteloze kopie van Android’

 

 

 

Daar hebben jullie vast een mening over en die willen wij graag horen. Eens of oneens? Laat het even weten in de reacties, nadat je bovenstaande poll hebt ingevuld. Wij vermoeden dat Tim Cook fervent lezer van Draadbreuk is, dus jullie stem wordt vast gehoord in Cupertino!

(Die ‘Seoul, start your photocopiers’-foto bij het artikel is overigens een dikke hoax, maar te leuk om niet te gebruiken)

Reacties

 1. Eenmothafuckingkaasschaaf

  functies/toepassingen/… kopieren van elkaar wordt door zowel Android als Apple gedaan. het is al altijd zo geweest en het zal ook nooit veranderen. de ene heeft een nieuwe functie, de ander voegt hem ook toe in zn nieuwe update. en wat maakt het ook uit? het is alleen maar een voordeel voor Apple gebruikers, een geen nadeel voor Android gebruikers :).
  Dat iemand z’n telefoonsoftware beschouwd alsof het een familielid van is gewoon raar, en direct beginnen huilen als een ander iets heeft “gekopieerd” heeft al helemaal stupid.

  • Plaki

   Ik ben het helemaal eens met deze man

  • IkBenBrian

   En wat een lekkere foto heb jij!

  • Eenmothafuckingkaasschaaf

   @IkBenBrian Playboy 🙂

 2. Niels B

  Helemaal mee eens Dennis ! Ze kwamen met functies aan die Android al heel lang heeft,
  Kortom slecht van apple.

 3. janik p

  De dingen die dennis noemt zinn natuurlijk wel een beetje (erg) van Android overgenomen maar er zijn ook dingen van iOS naar Android gegaan. Zoals het onderscheiden van tabletapps en telefoonapps of in ieder geval aangeven of een app
  voor een telefoon of ook voor een tablet bedoeld is. Het is ook niet voor niets dat er apps in de play store zijn die functies van iOS letterlijk (en schaamteloos) op een Android toestel zetten. Bijvoorbeeld Lockerpro waarmee je notificaties op je vergrendelscherm zet wat allang op iOS standaard zet. Dus het is wederzijds.

  • BroodjeKaas

   Ik vind je laatste argument niet heel sterk. Dat er apps in de Play Store staan die functionaliteiten van iOS simuleren betekent toch júist dat Google die functies niet heeft gekopieerd?

  • janik p

   Dat klopt maar het kan wel op Android. Als Google het echt niet zou willen zouden ze zulke apps toch allang uit de play store hebben gehaald? Het is ook goed dat Google dat niet doet anders zouden Android een soort van iOS II worden.

 4. BroodjeKaas

  Natuurlijk heeft Apple Android schaamteloos gekopieerd. Geen probleem. Ik hoop dat Android snel wat functionaliteiten terug steelt. En dat Google een grote verrassing presenteert (m.b.t. Android), want ze beginnen hun ‘special features’ nu toch wel een beetje te verliezen…

 5. Luca3998

  Helemaal mee eens! Maar ja, dat doen ze allemaal wel een beetje. Alleen zijn ze bij Android er dan een stuk minder trots op…

 6. hondenbrokken

  Ooh nee ze gaan weer dingen jatten apple jat alles van google deze functies zijn basic op android en apple dacht nou waarom ook niet omdat wij apple zijn is het een inovatie te noemen maar als google zoiets zou presenteren zou iedereeen denken wat is dit daarom gebruik ik Windowsphone en af en toe nog het verouderde symbian (Belle)op de n8
  Oh ja nog een tip voor apple jat niet alles van andere bedrijven zoals kleuren toe te voegen aan je telefoon (iphone 5c) die nokia al eerder had en nu dit dus van google totale na apers dus ze bakken er niks van

  • Eenmothafuckingkaasschaaf

   wow. leestekens?

  • hondenbrokken

   Oke

 7. Raoul

  Het is duidelijk gekopieerd maar dar is juist fijn voor Apple gebruikers. Maar Android afzeiken dat doe je niet.

 8. Richard Groenendijk

  Eens
  Het feit dat ze allerlei functies gekopieerd hebben, vind ik niet eens zo erg. Daar word ik zelfs blij van, zodat mijn iPad meer functies krijgt. Android heeft ook veel dingen van iOS overgenomen en dat vind ik ook niet erg. Maar het is de houding van Apple en Apple fanboys eromheen waar ik me zo aan erger. Een grapje moet kunnen, maar tegelijk Android kopiëren en de grond in stampen en je eigen (gekopieerde) functies de hemel in prijzen is gewoon erg hypocriet en kinderachtig. En dat je als CEO van een van de grootste bedrijven ter wereld dit gaat doen is wel heel erg, zeker die uitspraak over dat mensen per ongeluk een Android telefoon kopen en op zoek zijn naar een betere (gebruikers)ervaring en een beter leven. Dat is gewoon pure onzin. Op deze manier roept die man het gewoon over zichzelf af. Door Android zo te kopiëren geeft hij eigenlijk gewoon toe dat “the worlds most advanced mobile operating system” (dat krijg je te zien als je klaar bent met de configuratie van een update van iOS) gewoon inferieur is aan Android.
  Dat iOS 8 een kopie is van Android kan zelfs de meest die-hard Apple fanboy niet ontkennen, maar door de uitspraken van Tim Cook is het ook nog een kinderachtige, hypocriete en schaamteloze kopie van Android.

  • BlauweVogel

   Helemaal mee eens!

 9. Jeroen den Otter

  We kunnen wel allemaal gaan janken over functies die van Android naar Apple gekopieerd worden, maar het gebeurd allemaal ook vice versa. Ik ben er helemaal niet op tegen, dit maakt de user experience alleen maar beter in mijn ogen. De echte fanboys zullen dit natuurlijk wel verschrikkelijk vinden maar je ziet dat kopiëren, neem nou de eerste iPhone, alleen maar een positief effect heeft gehad op alleen maar al het design van zo’n simpel telefoontje! Android 4.4 op je klaptelefoon, dat wil je toch niet haha! Ik vind het dus helemaal mooi

 10. Guest

  iOS 8 is een kopie van Android, daar ben ik het helemaal mee eens, maar iOS gebruikers hebben wel profijt van de functies die in iOS 8 zijn toegevoegd.

 11. Jeroen

  Ja het is gekopieerd maar dat Doet iedereen Google now is ook gekopieerd van Apple’s siri net als dat Apple de eerste was met een telefoon waarbij je Apps kon downloaden en zo kan je nog even door gaan ze doen het allebei dat is juist fijn. Voor Apple als android gebruikers iedereen profiteerde ervan je wil toch niet kiezen uit 1 telefoon die bijvoorbeeld siri heeft maar geen notificatiecentre en dat de andere telefoon dat juist andersom heeft.

 12. memberobject

  Begin maar niet over schaamteloze kopiëren want dan kunnen we wel even terug naar 2009 toen heel Android een schaamteloze kopie was van iOS en Symbian.

 13. albertams

  Ben het weer eens een keer eens met Dennis 😉

 14. BlauweVogel

  Helemaal eens met Dennis. Je kan duidelijk zien dat Apple Steve Jobs kwijt is, en opzoek is naar ’the next big thing’. Helaas kunnen ze die niet vinden aangezien Google die al heeft gevonden in de vorm van Android Wear en Glass. En als je concurrent voorligt, dan kopieer je hem natuurlijk.

 15. stijn v brummelen

  Beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar ik ben het er mee eens. Is lullen dat IOS superieur is in vergelijking met Android, en dan veel functies overnemen.

 16. dat is helemaal waar.

 17. Niels J. NIjenhuis

  Ik vond iOS 7 al op een aantal fronten lijken op Android, maar met de release van iOS 8 slaat dit helemaal kaas. Kijk maar naar de preview op Tweakers.net waarin Arnoud Wokke de nieuwe versie onder de loep nam. Er worden daar dingen getoond die Android ook heeft maar dan op de Apple manier toegespitst. Ik krijg nu al medelijden met mijn collega die pas geleden een iPhone 4 kreeg ben zijn abonnement want iOS 8 komt niet op de iPhone 4 en vierde generatie iPod Touch.
  O ja, het ging om deze link: http://tweakers.net/reviews/3550/apple-ios-8-iphone-en-ipad-gaan-eindelijk-open.html.

 18. Fandroid

  Ik vind dat je best wat mag kopiëren, zolang het maar binnen de perken blijft en het geen nadelig gevolg heeft voor andere bedrijven

 19. Craziest Crap

  Kopiëren, ja. Stelen, nee. Ik vind het juist erg fijn dat Apple wat van Android gebruikt en andersom. Apple zal widgets, extra toetsenborden enz niet toevoegen voor de lol. Waarschijnlijk vraagt de consument hiernaar. Apple en Android trekken zich aan elkaar op. Zo worden ze allebei steeds beter. En natuurlijk is de interface nog steeds heel verschillend. Ook de hardware verschilt nog enorm. Zolang dat zo blijft, vind ik het prima. Zo hebben we tenminste nog iets te kiezen.