Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Vraag: ‘Waarom willen jullie geen Windows Phone?’

Dennis de Vries

Mooie toestellen, die Lumia’s van Nokia. Gave functies, toffe apps, fantastische camera’s en een lekker besturingssysteem. Dat kan niet anders dan langzaamaan steeds beter gaan. Ehm…niet bepaald. Terwijl de verwachting was dat Nokia flink meer Lumia’s zou hebben verkocht in de laatste maanden van 2013, zijn het er juist minder dan het kwartaal hiervoor. Dat blijkt uit de financiële cijfers van de smartphonefabrikant die deze week naar buiten kwamen.

Nu kun je altijd een dipje hebben, maar niet in het laatste kwartaal van het jaar. Vooral tijdens de feestdagen plunderen mensen hun bankrekening voor nieuwe smartphones en als je dan niet verkoopt, verkoop je het nooit. Dat is vervelend voor Nokia, maar die zijn hierna toch van de smartphones af als de boel wordt overgenomen door Microsoft. En die zullen het nieuws dus veel vervelender vinden. Want als Nokia, met al zijn unieke features en functies, al geen Windows Phones aan de man kan brengen, dan lukt het niemand.

Normaal leidt dat tot een stelling, maar deze week gooien we gewoon een vraag in de groep. Waarom is Windows Phone nog altijd geen grote speler? Waar ligt het aan? Specifieker:

Waarom willen jullie geen Windows Phone?

Wij houden van discussie, jullie ook. Dus laat maar horen! Wat is de reden dat je lekker bij Android of iOS blijft? Of heb jij juist wél gekozen voor Windows Phone en kun je het iedereen aanraden? Reageren mag hier onder in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook.

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #stellingdraadbreuk

Meer Lumia op Draadbreuk?
> De Nokia Lumia 1520 in Uitbuiken!
> Draadbreuk bij de presentatie van de Lumia 1020
> Eerste indrukken van de Lumia 1520 en 2520

Reacties

 1. Simon Kingma

  ik vind windos phone waardeloos. ik heb ooit in het grijs verleden een windowsphone 6.5 gehad wat toen al niet werkte en er waren misschien toen maar 5 apps in de hele App Store. verder wat ze toen gedaan hebben was na een paar maand nadat windows phone 7 uitkwam geen ondersteuning maar aan windows phone 6.5 geven dus je had toen maar een half besturingssysteem die vaak niks deed. en nu is windows phone 7 dood geen updates meer dus waarom wil je dan een windows phone als je je al 2 keer genaaid bent en wat steegs vastloopt dus waarom zou je die gok wagen om terug naar windowsphone te gaan als je bij apple nu al goed zit

 2. broodjekebab

  Omdat ik het gevoel heb dat niet elke app in. De android store beschikbaar is in de windows store bijvoorbeeld ttorrent een app waarmee je gratis films kunt downloaden

 3. Willem

  Windows phone ziet er opzich best mooi uit, maar het app aanbod is vrij beperkt.
  Als nokia nou android op de telefoons zou maken, (ik denk niet dat ze dat zouden doen) dan zouden ze best wel eens winst kunnen maken

 4. David

  Zelf heb ik wel een Windows phone, de lumia 920 namelijk en ben er zeer tevreden mee! Voor mij geen android of iOS, ik blijf lekker bij WP, dit omdat het erg soepel werkt en ik heb er nooit problemen mee! Ook het app aanbod wordt steeds groter, sinds kort zijn bijvoorbeeld de officiele apps van Instagram en Vine uitgekomen, en binnenkort komt bijvoorbeeld ook de app Tinder uit. Natuurlijk heeft het nog wel een achterstand met apps op de concurentie maar dat lijkt mij een kwestie van tijd! Ook de apps die Nokia zelf maakt zijn van erg hoge kwaliteit, bijvoorbeeld de camera apps en de navigatie apps. Ik denk dat 2014 een belangrijk jaar gaat worden voor WP en het steeds dichter bij gaat komen bij iOS, ook met het vooruitzicht op Windows phone 8.1 waar ik erg benieuwd naar ben!

  • Sluit me aan bij je opmerking over Nokia’s apps. Here Drive & Here Transport zijn echt fantastisch en er zijn geen gratis app (voor zover ik weet) op andere platformen die van dezelfde kwaliteit zijn. Alleen al om die apps blijf ik voorlopig bij windows phone.

 5. Ik ben zelf een Windows Phone gebruiker en heel tevreden.
  Mijn eerste smartphone was een Android smartphone, de Motorola Flipout. Die telefoon was te waardeloos voor woorden en heeft het ook niet lang uitgehouden. Daarbij was android ook niet zo’n geweldig OS op dat moment. Het was traag, support voor toestellen werd snel gedropt en je moest onderhoud plegen aan je telefoon om hem fatsoenlijk draaiend te houden. Na enkele maanden was ik het zat en had ik mijn vertrouwen bij Microsoft gelegd en een Lumia 800 gekocht. Die telefoon draait nog net zo snel als de dag dat ik hem kocht en Microsoft heeft, tot aan windows phone 8, constant updates uitgebracht om de telefoon te verbeteren. Ondertussen zijn zo goed als alle essentiele apps ook voor Windows Phone verschenen of zijn er third party alternatieve voor uitgebracht. De laatste paar jaar heb ik windows phone aan iedereen aanbevolen, waaronder mijn moeder die er ook zeer tevreden over is. Mijn volgende telefoon wordt naar alle waarschijnlijkheid ook weer een windows phone.

  • Helder verhaal Maarten! Welke third party-apps gebruik je? En zijn er ook apps die volgens jou beter tot zijn recht komen op WP?

  • Ik gebruik voor veel verschillende diensten third party apps. Paar die hieruit springen zijn Baconit (reddit), Boxfiles for dropbox & Audiocloud (soundcloud)
   Apps die beter tot zijn recht komen op windows phone 8 zijn third party apps gemaakt door Rudy Huyn. Hij heeft oa 6tag (instagram), 6tindr (tinder) & 6Snap (snapchat) gemaakt en deze apps worden door vele mensen geprezen, omdat deze laten zien hoe apps op windows phone eruit moeten zien. Zelf heb ik deze apps niet veel kunnen gebruiken, maar de reacties op deze apps staan vol met lof.

 6. Hoi

  Als niemand eraan begint, begin ik er ook niet. Iedereen koopt android en iphone dan wil je mee met die hype en niet als buitenschieter een windows phone 8 hebben

 7. king8008

  er moet gewoon nog veel aan
  WINDOWS PHONE geburen

  voor dat ik er gebruik van maak ik heb thuis wel gamepc staan met
  WINDOWS 7

 8. Jules Beuzenberg

  Ik zou graag een Windows phone toestel willen hebben. Het draait snel en de specificaties zijn goed genoeg voor mij. Alleen de beperkte app lijst zit mij dwars. Daarom heb ik toch maar voor Android gekozen.

  • Welke apps mis je bijvoorbeeld?

  • Jeroen

   Apps voor windowsphone komen gewoon later uit was ook bij android bijvoorbeeld clash of clans pa naar meer dan een jaar is het op android gekomen en dat zal bij de meeste Apps ook bij windowsphone zijn

 9. Broodjegezond

  Ik heb geen windows phone, dus ga ik ook niet zeggen dat het het slecht is,
  ik zou het wel eens willen proberen, maar het is nou niet dat ik mij zo aangetrokken voel.
  het gaat er ook om dat mensen niet zo graag gaan veranderen van hun vertrouwde bestuuringssysteem iOS/Android omdat ze dan in all die apps hebben geinvesteerd,
  en het hele ecosysteem al vertrouwd is.
  windows phone is ook helemaal niet zo uitbreid van apps/mogelijkheden als bijvoorbeeld iOS of Android.

 10. Marc van Zoggel

  Ik heb geen idee of windows phones fijn werken. Ik zou het best eens willen testen voor een paar dagen. Maar ik denk dat de meeste mensen er liever geen aanschaffen omdat ze niet van verandering houden. En android os en ios werken gewoon heel fijn.

 11. TortillaLover4Life

  Ik denk dat windows phone te laat op de markt is gekomen. De eerste smartphones draaiden op ios of android, en als mensen dat eenmal gekozen hebben blijven ze daar vaak bij. De mensen die dit niet doen kiezen eerder voor het alternatief (dus ios’ers kiesen voor android, androiders kiezen voor ios) en de rest is dus de groep die wel de overstap maakt naar windows phone, niet zo veel dus

 12. KungFuPanda

  Voor mij zijn er 2 belangrijke redenen. Ten eerste rijken de Google services veel verder dan die van Microsoft, daarom ben ik over het algemeen meer een Google- dan een Android-gebruiker. En ten tweede is alles van Microsoft rete TRAAG. Waarom moet een app altijd opnieuw inladen wanneer je hem even sluit?…

 13. Jeroen

  Ik had eerst android en dat vond ik echt een prut besturingssysteem dus zit ik nu op iOS ik heb geen windowsphone genomen omdat Ik niemand kenden met een Nokia en ik had ook al een Mac en iPhone en Mac gaan goed samen om bestanden naar elkaar over te zetten en Nokia is/was niet echt goed lopend bedrijf. De interface van windowsphone vind ik wel de mooiste van alle drie maar windowsphone heeft gewoon weinig Apps en het besturingssysteem werkt nog niet top. Ik denk wel dat het wel veel marktaandeel gaat pakken van android.

 14. J. Van den Eijnden

  Ik gebruik Windows Phone en ik ben redelijk tevreden. Waarom ik WP gekozen heb is omdat ik maar een relatief klein budget voor een telefoon te besteden had maar wel een wilde die altijd ‘soepel’ aanvoelt en snel reageert. Mid-end WindowsPhones doen dit itt android telefoons uit dezelfde prijsklasse. Ook vind ik het design leuk uitzien en het verveelt niet. Op m’n android telefoon had ik de neiging om om een paar keer per maand van achtergrond te wisselen en m’n widgets opnieuw te ordenen of een andere launcher erop zetten. Met Windows Phone heb ik hier geen last van.
  Nadeel zijn toch de beschikbare apps: de grote apps zijn er wel zoals facebook, whatsapp, instagram etc. Maar ik mountainbike bijvoorbeeld en daar is strava een veel gebruikte trackingsapp. Nu zijn er wel goed werkende alternatieven maar Strava is toch echt beter en uitgebreider.

  M’n volgende telefoon wordt weer een Windows Phone.

  • Welk toestel heb je?

  • J. Van den Eijnden

   Nokia Lumia 820, iets wat me nog inval waarom ik voor Windows Phone gekozen heb is de uitstekende integratie met office en skydrive. Bijvoorbeeld als ik een mail met een word-documentje krijg en ik open hem op m’n telefoon, kan ik kiezen voor opslaan op skydrive. En dan heb ik hem automatisch op m’n pc staan.

 15. Damian

  APPS APPS APPS iedereen houd er van zit je lekker op de bank download nu de rtl nieuws app.. dat wil iedereen kunnen bijvoorbeeld. Maar ik denk dat Windows phone langzaam groter word en niet ineens een sprong maakt maar dat mensen er dus langzaam aan wennen en wie weet straks allemaal een windows phone?

 16. Mund vetter

  Voor mij zijn er twee belangrijke redenen om geen Windows Phone te gebruiken.

  Ten eerste het is veel te onoverzichtelijk en onrustig. Als ik mijn telefoon unlock dan zie ik als eerste een klok met het weer daarbij. Aan de onderkant van het scherm zie ik me browser,telefoon,sms en camera applicatie. Dat is veel overzichtelijker dan non-stop veranderende vierkantjes.

  MIjn tweede reden is de simpele reden dat er gewoon nog te weinig apps zijn.

 17. IkBenBrian

  Ik heb geen Windows Phone maar me moeder wel. Ik zal aan 1 kant wel graag WIndows Phone hebben, maar omdat ik jong ben (14 jaar) en het helemaal in is als je de nieuweste apps hebt kan dat helaas dus niet op WP. En dat kan weer wel op android en iOS. Ik heb zelf nu een android telefoon, maar ik zal ja zeggen als ze vragen of ik meteen wil overstappen naar Windows Phone als ze meer apps beschikbaar hebben.

 18. Martijn Hommel

  Gesloten systeem, wenig apps en vrij weinig tot geen customizatie. Geef mij maar android.

  • albertams

   Ben ik vooledig met je eens !

  • Raoul

   Ik ook

 19. memberobject

  Te weinig apps is zo’n slechte smoes, jongens kom met iets anders.

 20. koentje

  Apps apps apps…dat het zolang duurt voordat iets als instagram naar windows phone momt zegt genoeg daarbij werken apps minder goed naar bij ios en android zoals whatsapp. Ik wil best een windows phone omdat het strak draait maar dan moet er echt iets zijn om me over te halen van android en dat is er niet. Het is prima en ik hoop dat het gaat groeien maar er moet gewoon iets bij om je over te halen

 21. Jeroen den Otter

  Ik denk dat het grootste deel toch afhaakt met het aantal apps dat te verkrijgen is op de windows store. Apps zijn programmaatjes die op je telefoon zitten, het is zo vanzelf sprekend dat die er zijn, maar er is gewoon nog een te grote app lagg in Windows. Daarnaast wil je natuurlijk ook ‘hip’ zijn. Op de schoolpleinen zie je nog niet veel mensen met zo’n windows phone lopen, dus kopen die toch weer een android/apple toestel.

 22. job

  apps werken meestal minder goed als op android en homescreen je kunt er bijna niks mee alleen mar tegeletjes en lijst apps

 23. BroodjeKaas

  Windows Phone lijkt mij een goed alternatief voor Android en iOS. Beter gezegd: ik sluit niet uit dat mijn volgende telefoon Windows Phone draait. Waarom?
  Allereerst omdat de prestaties van Windows Phone veel consistenter zijn dan bijvoorbeeld die van Android. Android wordt geplaagd door een overvloed aan hardware (en fabrikanten). Gevolg: veel bugs, wisselende prestaties van apps en ingewikkeld programmeerwerk. Windows Phone heeft een middenweg gekozen: meer keuze in hardware dan bij de iPhone, maar minder dan bij Android. Daarnaast ben ik wel gecharmeerd van de interface, die uit zichzelf al mooi is (Android is functioneel en aanpasbaar.. maar mooi? Mèhh..).
  Het gebrek aan (goede) apps is vervelend, maar geen deal-breaker voor mij. Wat me vooral tegenhoudt is het gebrek aan ondersteuning van Google-services (alhoewel dat m.i. vooral Google aan te rekenen is). Integratie met de Google Agenda is voor mij essentieel.
  P.S. Het doet me goed om te zien dat er steeds meer andere broodjes reageren.

 24. junne

  ik heb zelf een Windows phone een ze doen gewoon alles wat je wil ze worden niet sloom zijn mooi en beetje bij beetje komen er echt meer beteren apps bij maar bijna niemand kent ook Windows phone ze kennen het besturingssysteem niet en iedereen denk dat andriod en ios het dan ook is

  • welke telefoon heb je? En hoe reageren vrienden/familie op je telefoon? Vinden ze het ingewikkeld/gek/hip etc?

 25. stijn v brummelen

  Ik zou best een WP willen overwegen, maar ik vind het de keuze aan toestellen te klein. Nokia is op het moment de enige die toestellen lanceert met wp. Ik vind Nokia een goed merk, maar ik wil keuze. Als er concurrenten (die niet in 2012 zijn gelanceerd) komen, kan ne vergelijken en kiezen wat bij je past.

 26. Jack Decker

  ik hou wel van wp maar het probleem bij mij is dat android telefoons vaak betere specs hebben

 27. Guido

  Voor mij is het aanbod aan Apps een groot punt. Jammer dat het aanbod op Windows phone zo klein is. Een leuk spel of een handige app is er meestal niet voor Windows phone. Ook lopen Apps zoals Whatsapp op Windows phone erg achter, vergeleken met een ios of android device. Dit is voor mij een grote reden om niet voor Windows phone te kiezen. Ook al vind ik het besturingsysteem er erg strak uitziet en mooi aandoet.

 28. Sianto

  Ik heb een WP7 telefoon gehad, en dat werkte prima, (maar wel verschrikkelijk veel functies ontbraken, tegenover WM, iOS en Android, veel daarvan ontbreken nog steeds) totdat een half jaar later Microsoft geen software updates meer uitbracht. Heb sinds toen een hekel aan MS. Windows 8 werkte (en werkt) nog niet helemaal lekker (wel op tablets, maar ik ben meer een PC user). Ik heb dus een nieuwe Mac (ipv een Windows PC) aangeschaft. Ik heb ondertussen de Nokia N9 gehad, en nu heb ik de BlackBerry Z10.

  Ook ben ik niet fan van de abonnement structuur, en het verplichte MS account.

  P.S. Ik heb laatst een WP8 telefoon cadeau gekregen (WP 8x by HTC), en deze heb ik weggedaan, omdat het geen eerlijke competitie was met mijn Z10 (en omdat ik een beetje een hekel heb gekregen aan MS).

  Ben ook geen fan meer van Google, Yahoo is een prima alternatief!

  En over Nokia, ze maakten van Symbian een (voornamelijk) low-end telefoon OS, en ze doen nu hetzelfde met WP.

 29. albertams

  Ben het 100% met Martijn eens !
  WP is en blijft een gesloten systeem net als IOS

 30. memberobject

  Als ik op school ben hoor ik graag “haha wat is dit voor telefoon” (Lumia 920 Cyan/Blauw)

  Simpel, ik wil graag anders zijn.

  Ik ben een grote Apple fan maar het irriteert mij dat iedereen het heeft daarom geen iPhone maar Lumia 920

  • ara

   Je hoeft niet onzeker te zijn over een telefoon, wees er gewoon blij mee. En ooit krijg je wel zo’n telefoon 🙂

 31. ik vind dat Windows phone te weinig apps heeft

 32. sjimmie70

  Volgens idc wordt en is wp het snelst groeiende os voor de komende 4 jaar. Ik geloof dat wel zie steeds meer mensen overstappen op wp. Daarbij is wp tegenwoordig vrij van licentie kosten waardoor meer hardware vendoren voor dit os gaan kiezen. Maar persoonlijk ben ik zeer tevreden, het gemis aan apps wordt steeds kleiner. Als je dan vraagt welke apps er worden gemist krijg je vaak niet eens een voorbeeld. Overigens weet ik er wel eentje en dat is Yellowbrick een parkeer app, uit protest ben ik overgestapt naar parkmobile omdat daar wel een wp app beschikbaar is, en zo ook mijn collega’s met wp. Dat gezegd hebbende wp heeft wp voor ons de ideale integratie met ons bedrijfsnetwerk denk alleen al aan office365. Nu met de wp 8.1 update (developer update) is het meer af. Ik kan niet wachten tot de Nokia Lumia 930 uitkomt. Als laatste zou ik willen opmerken dat de Nokia apps echt erg goed zijn. Zoals de camera en navigatie software, nuttig en kwalitatief goed. Ik heb nu een low end Nokia Lumia 625 voor nog geen 195 euro, nee het is geen iPhone, maar die vind ik toch echt te duur, als het dan toch high end wordt dan liever Nokia.

 33. ara

  Ik heb een samsung activ s, en windows phone. Ik vertel eerst de positieve dingen over deze telefoon.
  Prachtige kwaliteit, lekker snel, felle flits van camera, hard geluid, fijn toetsen bord, en de foto’s staan handig opgesteld. Bij android staat er bijvoorbeeld whatsapp images, viber images enzovoort. Maar bij wp staat er gewoon opgeslagen foto’s. Dat vind ik beter.
  negatieve dingen.
  Weinig apps! Je hebt bijv. Instagram beta sommige mensen willen ook filmen.

 34. annoniem

  Ik heb nu een windows phone 800. Het is heel iritant dat er geen leuke apps op zijn zoals minecraft omdat dat alleen voor de lumia 530 is of snapchat en android en IOS heeft dat wel en iedereen op school noemt mijn gsm een nokia baksteen ook al is het tuchs

 35. Rob van der Wal

  Ik heb een Windows phone en wil niet anders meer, heb eerst een Android telefoon gehad en werd op een gegeven moment zwaar geïrriteerd door allerlei standaard google apps die erop staan en met hun automatische updates steeds meer ruimte innamen en ik gebruikte die apps ook nooit en kon ze niet verwijderen, dus moest ik weer een app die ik wel veel gebruik verwijderen, de standaard apps van Windows zijn er een stuk minder imo en gebruik ik tenminste, dus heb ik bovengenoemde probleem hier ook niet op, ben dus door dat opdringerige dat ik hun apps MOET gebruiken echt anti Android, ik wil er niks meer van weten, iPhone weet ik niet is me te duur.

 36. wjdejong

  Ik heb recent een windows phone gekocht, een nokia Lumia 930, en de telefoon bevalt me supergoed. De meest belangrijke apps zijn gewoon beschikbaar. De apps zijn echter niet zover doorontwikkeld als dezelfde apps voor ios en android, en daar begin ik me wel een beetje zorgen om te maken. Microsoft lijkt de prioriteit te leggen bij de ontwikkeling van windows phone en windows 10, en dat moet ook gebeuren, maar hun eerste prio zou m.i. bij de ontwikkeling van de apps moeten liggen. Dwz ze moeten zorgen dat er net zoveel apps zijn als voor ios en android en dat deze ook met de nieuwste updates mee gaan. Zo lang ze dat niet kunnen bewerkstelligen, kunnen ze windows 8 nog zo mooi maken, maar dan gaat het niet en misschien wel nooit meer van de grond komen. En dan heb ik waarschijnlijk een uitstervende telefoon gekocht.