Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Waarom kost een smartphone wat hij kost?

Waarom kost een smartphone wat hij kost?
Dennis de Vries

Een iPhone 5 kostte vorig jaar zo’n $ 207 om te maken. Een Samsung Galaxy S4 iets meer, ongeveer $ 237. Dat weten we omdat onafhankelijke partijen als iSupply de gadgets uit elkaar halen, de prijs van de losse onderdelen bij elkaar optellen en daar wat montagekosten overheen gooien. Het gevolg is een berekende gok naar de productiekosten van een dure gadget. Waarom wij er dan meer dan twee keer zoveel voor betalen? Ehm….nou, er gaat vast veel onderzoek aan vooraf. De marketingafdeling kost flink wat. Die toestellen moeten verscheept worden. Stukje overhead. Het tikt allemaal aan. Denken we.

Kostenoverzichtje

Veel verder dan ‘denken we’ zijn we echter nooit gekomen, al is het maar omdat technologiebedrijven nou niet bepaald loslippig zijn als het op de details van hun bedrijfsvoering aankomt. Amsterdams smartphonemerk Fairphone is wat dat betreft lekker gek. Wat begon als een hippie-onderzoek naar een Max Havelaar-telefoon, is uitgegroeid tot een serieus smartphone-merk mét toestel. De eerste Fairphone, een Android-toestel, is te koop en wordt in december geleverd. Er zitten wat grondstoffen in waar mensen in Afrika niet voor hoeven te sterven. Het is in elkaar gezet in een Chinese fabriek waar mensen zich niet van een flatgebouw afgooien. En het bedrijf belooft volledige transparantie. Ze wachten dus niet op natte-vinger-werk van iSupply, maar zetten gewoon zelf online waarom je € 325 euro moet betalen voor hun toestel. Het levert een interessant kijkje achter de schermen op.

Elk blokje een euro. En dat 325 keer. Ka-ching!

Elk blokje een euro. En dat 325 keer. Ka-ching! (Klik voor een grotere versie)

 

Als iSupply zijn werk goed zou doen, dan zouden ze concluderen dat een Fairphone € 130 euro kost om te maken. Klopt helemaal. Sterker nog, als je wilt weten welke onderdelen er in zitten of waar ze vandaan komen, hier is de lijst (pdf). Waarom betaal je als consument dan € 325 en geen € 130? Nou, om te beginnen pakken de hoge heren in Den Haag hun deel. 21% BTW is geen kattenpis, maar het zit wel bij de prijs in. Maar er zijn meer verplichte nummertjes. Thuiskopie-heffing omdat iedereen maar muziek op zijn harde schijf zet? Daar betaal je voor. Kortingen bij providers? Daar leveren ze zelf ook niet op in.

 

Hoeveel roze, groen, geel, blauw (en vooruit…oranje) heeft een iPhone 5S?

Dan blijft er € 257,50 over, wat nog altijd veel meer is dan de € 130 die het kost om een toestel te maken. Er moet nog een doosje omheen en een instructieboekje bij (€ 0,75), er moet wat geschoven worden om gebruik te mogen maken van patenten om geen rechtszaak aan je broek te krijgen (€ 25), er moet rekening worden gehouden met het feit dat niet elk toestel de garantieperiode overleeft (€ 18,25). Maar van die € 325 moet ook het bedrijf Fairphone draaiende gehouden worden. Ze hebben een paar bureau’s met computers in Amsterdam, mensen die daar aan werken.

Er is een website. Het persbericht dat hierover in onze mailbox belandde is niet getikt door een vrijwilliger, om maar iets te noemen. En dan zijn er nog de interventions. Het stapje extra voor mens en milieu dat van deze Fairphone een fairer phone maakt. Dat kost je dus teruggerekend € 22. Maar dan maak je wel veel mensen blij.

Fairphone is zo transparant over hoe ze zaken doen, dat het eigenlijk maar één vraag oproept: hoe zou dit er bij andere fabrikanten uitzien? Hoeveel roze, groen, geel, blauw (en vooruit…oranje) heeft een iPhone 5S? Een One of een Galaxy Note 3? Apple, Samsung, HTC? Kom er maar in.