Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Wanneer gaat HTC omvallen dan?

Wanneer gaat HTC omvallen dan?
Paul Gersen

Jubelnieuws vanuit het HTC-kamp. Het gaat zo goed, dat het bedrijf de komende twee maanden tot vijftig miljoen aandelen terug gaat kopen. Dat zorgt namelijk voor vertrouwen bij de investeerders en ach, zoveel kost het ook niet. Was getekend: het kleine beetje hoop dat bij HTC over is. Want nee, het gaat helemaal niet goed met de smartphonefabrikant en dit lijkt een beetje op de laatste strohalm die in het bereik ligt.

Nieuws volgen rond HTC is als tien keer Schindler’s List kijken achter elkaar: erg vrolijk word je er niet van. ‘HTC snijdt in banen’, ‘HTC sluit fabriek’, ‘Recordverliezen HTC’, het zijn slechts een paar krantenkoppen die alleen al deze maand ons onder de neus werden gewreven. Nee, echt hosanna is het niet bij het Taiwanese bedrijf, ondanks dat hun laatste vlaggenschip-smartphone natuurlijk helemaal niet zo verkeerd was. Maar om kwaliteit gaat het allang niet meer bij HTC. Het draait om marketing, om een lastige markt en om heel veel concurrentie. En op die punten lijkt het bedrijf het nu keihard te gaan verliezen.

Schrikbarende verliezen

Drie weken geleden maakte HTC bekend dat het in het vorige kwartaal 230 miljoen euro verlies draaide. Netto. Vijf keer zoveel als beursanalisten van tevoren hadden gedacht. Dat heeft natuurlijk zijn terugslag op de beurs, waar de koers met vele procentpunten naar beneden stortte. En nu schijnt het bedrijf evenveel waard te zijn als het geld dat het op de bank heeft staan, wat betekent dat alle andere bezittingen dus praktisch geen waarde hebben en dat is een héél slecht teken.

Niet meer sexy?

Hoe kan dat toch allemaal zo snel zijn gegaan? Laten we meteen stellen dat HTC niet meer het merk is waarmee het vroeger onze harten veroverde. Weet je nog, die HTC Hero en Legend? Met dat rare kinnetje? HTC probeerde tussen al het Apple- en Samsung-geweld op te vallen en dat had iets wat sexy was. We schaamden ons niet om met een HTC te lopen, zullen we maar zeggen. Maar hoe goed de smartphones (in het hogere segment van de markt) van de fabrikant de laatste paar jaar ook waren, ze hadden ook wat saais. Het design verraste niet en de specs waren niet verkeerd, maar lieten ons nou ook weer niet de polonaise lopen. Zo dachten meer mensen er blijkbaar over. In China draaide HTC de laatste tijd helemaal niet lekker: het was concurrentie als Samsung en Huawei dat stukje bij beetje meer marktaandeel van de Taiwanezen afpakten.

 

Och, die HTC Legend. Sentiment!

Och, die HTC Legend. Sentiment!

 

Maar nu kregen we bij Draadbreuk ineens een fraai persbericht binnen van het bedrijf. HTC gaat namelijk zijn eigen aandelen kopen. De komende twee maanden wordt er tot zestig miljoen dollar geïnvesteerd om bijna zes miljoen openstaande aandelen terug te kopen. “Ik ben blij met deze opportuniteit om de aandeelhouderswaarde te verbeteren met een relatief klein deel van onze balans”, laat HTC-CEO Cher Wang weten. Hoera, kijk ons nou eens lekker financieel gezond de boel regelen, schreeuwt het persbericht.

Zogenaamde goednieuwsshow

Maar het is natuurlijk geen goednieuwsshow, wat de persafdeling hier bekend maakt. Met het kopen van de aandelen probeert HTC angstvallig de koers van de aandelen weer in een wat rustiger vaarwater te krijgen. Proberen de investeerders zover te krijgen dat ze de volgende daling in paniek alle aandelen droppen. Het is een vaak geziene methode in de beurswereld. Grote vraag: gaat het de smartphone-fabrikant redden? Het zal spannend worden. De financiële kaasschaaf lijkt nu op alle afdelingen van het bedrijf wel een keertje langs geweest te zijn en dus moet het van een oplevende verkoop komen. En dus zijn ze bij HTC druk bezig dit jaar nog een aantal nieuwe producten te lanceren. De virtual reality-bril Vive moet nog voor 2016 verschijnen, het nieuwe flagship-toestel HTC A9 (die nogal opzichtige iPhone-kloon, zoals gelekte foto’s laten zien) wordt verwacht in oktober. Zijn dit de producten die HTC gaan redden? We vermoeden dat het heel spannend gaat worden. Tot die tijd: voor je kijken en doorlopen, bij HTC is niks aan de hand.

Fotocredits:
Header: HTC One via photopin (license)
HTC Legend:my phone via photopin (license)