Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (101) met nerd-jas, klussen en de IFA in Berlijn!

’t Wereldje (101) met nerd-jas, klussen en de IFA in Berlijn!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5. Wereld gaat hard op nerd-jas

 

De travel jacket is er niet per se vanwege zijn looks

De travel jacket is er niet per se vanwege zijn looks

 

“God, wat heb jij een mooie functionele jas aan!” Was getekend: niemand ooit. Nee, op de een of andere manier lukt het ontwerpers maar niet om kleding waar je wat aan hebt er ook een beetje stijlvol uit te laten zien. Ze proberen het natuurlijk wel en daarom zijn er regenlaarzen met motiefjes, maar we weten allemaal dat die weer worden gedragen door meisjes die net even iets te lekker gek voor ons zijn. Nee: functionele kleding moet vooral gewoon functioneel zijn. Wij willen geen fancy overalls, stoere poncho’s of een helm met een gezellig kleurtje, maar kleding die doet wat het moet doen en vooral niet opvalt. Daarmee win je het. Vraag maar aan de mensen van Baubax. Zij ontwierpen een zogenaamde travel jacket, speciaal voor in het vliegveld. Met vakken voor je paspoort, smartphone, tablet en beker, een houder voor je hoofdtelefoon, een ingebouwd opblaasbaar nekkussentje, gezichtsmasker en handschoenen en meer van zulks. Niet lelijk gemaakt, maar gewoon: iets wat je ook bij Ter Stal in de schappen kunt zien hangen. Het werd op Kickstarter het meest gesteunde kledingstuk ooit, met dik negen miljoen opgehaalde dollars. Zo te zien hebben nerds wereldwijd net hun kledinggeld gekregen.

 

4. Smartphone zie nu dat je geen reet te doen hebt

 

Verveeldheid: ook voor het smartphone-tijdperk een issue

Verveeldheid: ook voor het smartphone-tijdperk een issue

 

God, onderzoekers. We hebben het al vaak over ze gehad en vandaag gaan we er gewoon even op door. Nee, we gaan hier niet roepen dat je als wetenschapper alleen maar aan oplossingen voor wereldproblemen mag werken, maar toch: ga niet middenin een tragisch vluchtelingenvraagstuk naar buiten treden met je non-nieuws. Bij het bedrijf Telefonica Research in Barcelona heeft men een algoritme ontdekt waarmee je smartphone aan je handelingen kan zien of je verveeld bent of niet. Handig man! Kan je telefoon bijvoorbeeld content tevoorschijn toveren als het ziet dat je uit je neus loopt te vreten! Of wacht even: als wij geen reet te doen hebben, pakken we ons mobieltje om een spelletje te spelen, een verhaaltje te lezen of gewoon iemand te bellen en van zijn werk te houden. Dus wij weten eigenlijk heel goed zelf wanneer wij verveeld zijn: als wij onze smartphone gebruiken voor niet nuttige zaken. Man, zo kunnen wij ook wel een algoritme bedenken.

 

3. Paul kan door met klussen door Mystery-box van Philips

 

Inmiddels zijn de pakken koffie alweer leeg en STAAT PAUL STRAK ALS EEN MALLE

Inmiddels zijn de pakken koffie alweer leeg en STAAT PAUL STRAK ALS EEN MALLE

 

Ondergetekende is momenteel aan het klussen in zijn nieuwe huis en dan blijk je vrij weinig te hebben aan je kennis van technologie of gadgets. Want man, niks werpt je zo ontzettend terug op analoge gereedschappen als noeste verbouwarbeid. Van hoeveel gadgets ik gebruik heb gemaakt? Twee: een boormachine om een kastje bijna recht op te hangen en een koffiezetapparaat. Ik heb mijn smartphone niet eens gebruikt. Achteraf had ik dat misschien wel moeten doen, bijvoorbeeld om te kijken welke voorbereidingen je moet nemen voordat je het plafond gaat witten. Je kunt namelijk maar zo vergeten de boel af te dekken met zeil. En zo viel er een pracht van een klodder latexverf, recht van de kwast, zo in het openstaande Senseo-apparaat. En op water of thee wordt het klussen er niet leuker op, kan ik je vertellen.

Maar alsof het lot ermee speelde, werd ik donderdag verblijd met mysterieus pakketje van de firma Philips. Een nieuwe Senseo, ter promotie van hun whiteboard-edition. Daar kun je met een stift een boodschap op achterlaten. Goed, daar heb je natuurlijk niks aan, maar ik kan weer tot in de late uurtjes klussen en dat is ook wat waard.

 

2. Toeristen overvallen door poes

 

"Geef me voedsel of ik zorg dat je je portemonnee zo kwijt bent"

“Geef me voedsel of ik zorg dat je je portemonnee zo kwijt bent”

Je kunt als kat beter in het ene Aziatische land geboren worden dan het andere, zullen we maar zeggen. In Japan kun je als poes veiliger over straat dan in China. Dat weet iedereen die vlakbij een Chinees restaurant wo.., euh, weleens het verkeer in dat land heeft gezien. Nee, in het land van de rijzende zon heb je als kat een luizenleven. Neem het eiland Tashirojima: daar hebben de beestje zo’n beetje overgenomen. En ook de stad Onomichi is een paradijs voor de dieren, daar schijnen er 150.000 te leven! Het bracht het plaatselijke bureau voor toerisme aldaar op een plan: laten we de stad aanprijzen met een soort Google Maps, alleen dan gezien vanaf kathoogte. Alsof je poes ineens je gids is! Punt is echter dat poezen natuurlijk het liefst altijd door de duistere achterafsteegjes struinen, precies daar waar je als toerist natuurlijk niet wilt komen. Dat wordt ongetwijfeld veel nieuws over overvallen kattenliefhebbers in Japan de komende tijd.

 

1. IFA dit jaar stuk minder gezellig

 

Volgend jaar op de IFA de vlag weer voor ons uit

Volgend jaar op de IFA de vlag weer voor ons uit

 

Als de mailbox volstroomt met persberichten vol typenummers en uitroeptekens, verschillende pr-mensen nog maar moeilijk reageren op je mails en Mobile Cowboy Ron Smeets op social media foto’s post van currywurst, dan kan dat maar een ding betekenen: de IFA in Berlijn is weer begonnen. En Draadbreuk is er voor het eerst in zijn bestaan niet bij. Waarom niet? Pure overmacht. Zowel Dennis als Ger bivakkeert momenteel honderden kilometers van huis, omdat hun familie en vrienden maar weinig waarde hechten aan de grootste technologiebeurs van Europa en hun bruiloft tegelijkertijd hebben gepland. Ondergetekende staat dus alweer een week lang zijn nieuwe appartement te sauzen en om Bart nu in zijn eentje naar Berlijn te sturen: dat willen we ‘m ook niet aan doen.

Desalniettemin even een korte samenvatting van het festijn aldaar: aan de negen (!) persberichten die Sony deze week tegelijkertijd naar ons stuurde, hebben ze naast de Xperia Z5 nog een paar nieuwe producten uit, zoals een 4K-televisie, iets met audio en een soort projector. Alcatel doet het wat rustiger aan, met vier persberichten in een tijdsbestek van zes minuten. Harman stuurde en drie in een half uur, dus met het audiomerk gaat het niet heel erg lekker. Verder schijnt het Teufel-feestje donderdag om acht uur ’s avonds beëindigd te zijn, vanwege het gebrek aan ons en blijkt er maar een kratje bier doorheen gegaan te zijn. Bij Samsung zijn ze waarschijnlijk vooral blij dat die opgeschoten mannen met een kritische mening de Gear S2 nog niet in hun handen hebben gehad. Maar vrees niet, volgend jaar zijn we er gewoon weer bij.

Fotocredits:
Header: Kopierschutz entmündigt via photopin (license)
Verveeld: call waiting via photopin (license)
Poes: I rule. via photopin (license)
IFA: IMG_0102 via photopin (license)