Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (118) met Eurosonic en de muziekindustrie!

’t Wereldje (118) met Eurosonic en de muziekindustrie!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

3. Dingen om op te letten als je een huis koopt

 

Sta je mooi voor paal

Sta je mooi voor paal

 

Zitten er scheuren in de muren? Zie je vochtplekken? Is er dubbel glas? Kraakt de vloer? Hoe oud is de elektriciteitsbedrading? Is de verwarmingsketel bejaard? Zijn de plafonds brandwerend? Is de boel goed geïsoleerd? Zijn de buren luidruchtig? Zit je naast een snelweg? Zijn er voldoende voorzieningen in de buurt? Heeft het huis last van muizen? Hoe is de staat van het dak? Piepen de deuren? Moet het sluitwerk vervangen worden? Zijn de brandvluchtroutes goed? Openbaar vervoor om de hoek? Tuintje op het zuiden? En het belangrijkste: bevindt het huis niet tussen drie telefoonmasten?

 

2. Techwereldje gaat ladderzat worden

 

Nee, ga maar lekker op de dar dansen hoor!

Nee, ga maar lekker op de dar dansen hoor!

 

Vorige week spijbelde ondergetekende even van deze rubriek. Reden: Eurosonic Noorderslag in Groningen, het grootste showcasefestival in de muziek van Europa. De complete muziekindustrie viert er onder het genot van heel veel bier en eierballen,een heel grote nieuwjaarsborrel, ziet ondertussen welke bands en artiesten het in 2016 helemaal gaan maken en volgt lezingen over van alles dat met muziek te maken heeft. Resultaat: in de lampen hangen, tot zes uur ’s ochtends in het café en nu nog steeds de stem kwijt. Nog een rondje? Doe maar twee!

Maar ESNS maakt zich zorgen. Er zijn steeds meer festivals die azen op de positie als belangrijkste showcasefestival van het continent. En dus wil ESNS uitbreiden. In de VS heb je South By Southwest, dat het uitgangspunt van het Groningse festijn combineert met seminars van start-ups. Alles wat het helemaal gaat worden in de techwereld, maar ook daarbuiten, zie je daar. Dat lijkt ESNS ook wel wat en dus wordt er serieus gedacht over dit concept. Wij zeggen: doen. Man, het techwereldje weet niet wat het meemaakt! Daniël verlaan dansend op de bar. Joost Schellevis die shotjes uit zijn navel laat drinken en Jeroen Kraan die in de moshpit op de Grote Markt uit zijn dak gaat. We kunnen niet wachten.

 

1. Breaking: muziekindustrie verdient geld!

 

Laat me die doekoe zien!

Laat me die doekoe zien!

 

Over de muziekindustrie gesproken: men liet het in Groningen voor hun doen redelijk uit de broek hangen. Financieel gezien dan: feestjes van platenmaatschappijen met gratis bier en hier en daar een bitterbal. Dat klinkt misschien karig als je events van Samsung en Apple gewend bent, maar trust me: in deze markt is dat als prosecco en kaviaar. En dat terwijl er helemaal geen geld wordt verdiend, toch? Met al die streamingdiensten die geen ruk opleveren voor de artiest? Adele die zegt: zoek het effe lekker uit met je Spotify en Taylor Swift die haar muziek eraf trok: nee, schande die aanbieders! Maar de streamingdiensten zorgen er wel voor dat de omzet de grootste stijging in 25 jaar doormaakt. Yes, de digitale markt is nu groter dan de fysieke. Wat dat betekent? Nouja, allereerst dat jullie geen cd’s meer kopen, maar ook dat men gewoon zit te wachten op die streamingdiensten. Dat er meer geld gepeurd kan worden uit het streamingconcept is zo, maar geef het de tijd. Volgend jaar krijgen we dan misschien wel wat luxer fingerfood bij de borrel.

Fotocredits:

Header Eurosonic: Siese Veenstra
Telefoonmast: Clouds in the sky via photopin (license)
Feestje: a href=”http://www.flickr.com/photos/7950932@N05/472778002″>DSC_0403 via photopin (license)
Geld: I enjoy my cash via photopin (license)