Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (87) met veilige Volvo’s en rokjesdag bij Uber!

’t Wereldje (87) met veilige Volvo’s en rokjesdag bij Uber!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5. Briljant: kunstenaar verdient tonnen met ons oninteressante leven

 

Binnenkort aan de muur bij een rijke sjeik?

Binnenkort aan de muur bij een rijke sjeik?

 

Onze Ger bivakkeert momenteel in Zuid-Amerika en schijnbaar heeft hij daar een leuke tijd. Niet dat hij dagelijks aan de telefoon hangt om ondergetekende over zijn verhalen te vertellen, het is namelijk angstvallig stil in het directe contact. Prima, vakantie is vakantie en dan wil je natuurlijk niet dat je collegae je lastig vallen met cijfers, statistieken en andere werkgerelateerde zaken. Nee, via zijn Instagram-account kunnen we een beetje op de hoogte blijven van Ger’s avonturen. En zo zien we ‘m paragliden, op hoge bergtoppen selfies nemen, ergens aan een gin tonic zitten en door de jungle flaneren. Nouja, kijk zelf maar even. Jaloersmakend? Misschien een beetje, maar de foto’s van onze blonde vriend zijn vooral een welkome afwisseling in onze tijdlijn.

Want serieus: het had weinig gescheeld of we waren na nóg een foto van het avondeten, de kat die op het toetsenbord ligt te slapen of een willekeurige straat ergens in Nederland uit het raam gesprongen. Als Instagram een ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat we met z’n allen een verschrikkelijk saai leven leiden. Een avond lang vakantiedia’s kijken bij je grootouders is enerverender dan drie minuten je timeline scannen. Je zou denken dat die geestdodende impressies uiteindelijk de ondergang van Instagram zouden betekenen, maar niks is minder waar. Sterker nog: de hele wereld vind het fantastisch. Hoe saaier, hoe beter! Hoe verklaar je anders het succes van de Panamese kunstenaar Richard Prince? De beste man maakte screenshots van verschillende Instagram-posts, drukte ze af op canvas en wat denk je? Hij verkocht ze voor honderdduizend dollar. Per stuk! Goed, meneer is nu wel in opspraak omdat hij geen toestemming heeft gevraagd de beelden te verpatsen, maar ergens is het natuurlijk briljant: snel rijk worden met andermans saaie leven.

 

4. Vrouwen in de techwereld, sorry!

 

Hierdoor veranderen mannelijke techjournalisten in pubers

Hierdoor veranderen mannelijke techjournalisten in pubers

 

Vrouwen in de techwereld, bij dezen wil ik graag excuses maken voor mijn mannelijke collega’s. Ik snap niet dat jullie nog aan werk toekomen: als ik in jullie schoenen zou staan, zou ik waarschijnlijk de hele dag hoofdschuddend en met plaatsvervangende schaamte achter de computer zitten. Toekijken hoe al die masculiene gasten zichzelf totaal belachelijk lopen te maken. Ik bedoel: kom op, we zijn inmiddels toch wel klaar met al dat gelul dat technologie, gadgets en games vooral een jongensding is? Ik dacht dat onze generatie stond voor gelijkheid voor geslacht, dat we dat van jongs af aan meekregen.

Maar er hoeft maar iets te gebeuren in de techwereld of het mannelijke deel schiet in de stress. Neem nou de aankondiging dat er vrouwenteams in FIFA 16 zijn opgenomen. Het zorgde voor een stormvloed aan reacties. Natuurlijk zijn al die lui die daar vrouwonvriendelijke opmerkingen over maken niet goed bij hun hoofd, maar het gaat me er meer de verkrampte reacties die eromheen ontstaan. Neem even deze Twitterfeud tussen Daniël Verlaan van o.a. Nu.nl en Rob Ottens van XGN.nl. Twee jongens die door elkaars timeline af te struinen proberen te bewijzen dat de ander het meest vrouwonvriendelijk is. En juist door dat te doen, leggen ze bloot dat ze toch nog behoorlijk verward raken door jullie aanwezigheid in onze branche. Puberaler werd het deze week niet meer.

 

3. The Verge reviewt nieuwe Google Photos of nouja, bijna nieuwe dan

 

Bij The Verge waren ze vooral onder de indruk van het driedimensionale uiterlijk van Google Photos

Bij The Verge waren ze vooral onder de indruk van het driedimensionale uiterlijk van Google Photos

 

Een paar dagen geleden vond het ontwikkelaarscongres Google I/O plaats. Daar keek het techjournaille reikhalzend naar uit: besturingssysteem Android M zou worden gepresenteerd en we waren natuurlijk benieuwd wat de zoekmachinegigant zou gaan doen met virtual reality. Kortom: genoeg om over te schrijven. De jongens van techsite The Verge waren ook aanwezig bij het evenement en voelden zich als kinderen in een snoepwinkel. Potverdorie, al die nieuwigheid: snel filmen! Bijna alles werd grondig onder de loep genomen. Ze maakten zelfs een drie minuten durende video van Google Photos, de nieuwe fotoapp van de fabrikant. Dan kun je zeggen: The Verge, doe effe normaal, het is interessanter om naar smeltend ijs te kijken dan naar een hands-on van een functie die ons aan onze reet kan roesten. Maar volgens het medium is momenteel iedere techfabrikant bezig met het vinden van het gouden ei als het gaat om je foto’s managen. De voorlopige conclusie van het filmpje: Google doet het echt heel goed! The Verge zelf echter wat minder. De reviewer in kwestie had niet door dat hij met de oude versie van een jaar oud aan het werk was…

 

2. Geen rokjesdag bij Uber

 

In Schotland is rokjesdag toch wat minder leuk

In Schotland is rokjesdag toch wat minder leuk

 

Het gaat lekker met Uber. De waarde van taxidienst wordt momenteel geschat op zo’n vijftig miljard dollar. Tja, met zoveel geld kun je natuurlijk eens goed de bloemetjes buiten zetten en dus heeft het bedrijf besloten zichzelf eens een nieuw hoofdkwartier aan te meten. Thema van gebouw, dat ergens eind 2017 zijn deuren moet openen: glas, overal glas. Muren van glas, loopbruggen van glas, zelfs vloeren van glas. Of het een briljante verwijzing is naar de transparantie die Uber in de taxiwereld aan het aanbrengen is weten we niet, maar je kunt wel merken dat bij de start-up niet heel veel vrouwen werken. Waarom niet? Nouja, mochten we het verkeerd hebben, komen we in het voorjaar van 2018 graag eens even buurten. Op rokjesdag, om precies te zijn.

 

1. Stoppen voor voetgangers bij zelfrijdende Volvo vanaf nu optioneel

 

"Allemaal aardig schat, maar heb ik de buurman ook geraakt?"

“Allemaal aardig schat, maar heb ik de buurman ook geraakt?”

 

Goed nieuws voor mensen die mensen haten. Met argusogen keken ze de afgelopen tijd naar de ontwikkelingen in de auto-industrie. Die gaan namelijk hard. De zelfparkerende auto is al een feit en het zal zeker niet meer lang duren voordat de auto die zelf rijdt mondiaal zijn intrede heeft gedaan. Aan de ene kant is dat natuurlijk fijn: een auto uitgerust met sensoren die niet alleen ervoor zorgt dat je tijdens het karren naar het werk lekker met de beentjes op het dashboard een krantje kan lezen, maar daarbij meteen ongelukken voorkomt, want hij stopt zodra je iets dreigt te raken. Maar als je een keer iemand eens goed wilt aanrijden, heb je een probleem. Gelukkig hebben ze bij Volvo daar nu een oplossing voor gevonden. Bij de autofabrikant zijn de veiligheidsfeatures namelijk optioneel. Wil je bijvoorbeeld wel andere wagens vermijden, maar wel af en toe een voetganger meepakken die toevallig langsloopt als je aan het inparkeren bent, dan is dat gewoon mogelijk. Sterker nog: het werkt als een malle! En het is nog goedkoper ook.

Fotocredits:

Header: Corvette Crash Tester via photopin (license)
FIFA 16: Business Wire
Fotoboek: Picaboo Photobooks via photopin (license)
Rokjes: Girls of the Game via photopin (license)
Autootje: via photopin (license)