Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (94) met demente tech-journo’s en exploderende Apple Watch

’t Wereldje (94) met demente tech-journo’s en exploderende Apple Watch
Dennis de Vries

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5: Vroegah, toen CNet al hands-ons deed

Ga maar even zitten, kinderen. Opa gaat even vertellen. En met ‘opa’ bedoelen we in dit geval Amerikaanse techsite CNet. Die deden al hands-ons met stoomtreinen en videoreviews van de telegraaf dus die draaien al even mee. Afgelopen week doken ze even in het archief, bliezen het stof van een van de filmrollen en besloten het geheel op Youtube te zetten. Het gaat om een video uit 1995 over digitale camera’s en het is geweldig.
Deze video is zo 90’s dat je houthakkershemd er spontaan van in de kreukels schiet. Goed, men zag er anders uit en luisterde schijnbaar naar gekke hiphop-pop crossover jingles. Maar het meest fascinerende aan deze video is de technologie. We spreken over 20 jaar terug, maar als je de net-niet-witte pc’s ziet waarop de digitale foto’s blokje voor blokje op het scherm verschijnen dan lijkt het of je een video van voor de oorlog zit te kijken. 1995 was de tijd dat je voor een dslr nog een rolkarretje nodig had. En een tweede hypotheek op je huis voor een camera met 1 megapixel en geheugen voor 70 foto’s. De tijd dat photoshoppen nog geen prima Nederlands werkwoord was, maar moest worden uitgelegd als ‘edited in a Photoshop, a graphic software program.’ Hoogtepunt van deze video? Hoe er heel casual wordt gedaan over de digitale camera van Apple, de QuickTake 100. Een digitale camera. Van Apple.
Gooi je geschiedenis huiswerk maar in de kliko, deze video heeft alles wat je nodig hebt voor de komende week.

 

4: Internet weet: in Purmerend gebeurt het

Stel je de volgende situatie even voor: je bent wijkagent in Purmerend, wat dus betekent dat je de meest suffe baan hebt in het meest suffe deel van Nederland. Op een suffe avond maak je je weer klaar voor een suffe dienst. Mensen vertellen dat ze niet mogen fietsen door een verder compleet verlaten winkelstraat. Dat werk. Maar halverwege de nacht beginnen er ineens meldingen binnen te stromen. Ergens bij een kleine rotonde, midden op ’t durp, zijn gekke dingen aan de hand. Er staan constant mensen op de weg naar de lucht te zwaaien. Er staat een tovenaar in het plantsoen aerobics te doen. Er wordt een ‘DickButt’ op de stoep gekliederd. En vervolgens door anderen weer weggepoetst. Er wordt met kilo’s havermout gegooid (video boven) en er ontsnappen mensen uit de achterbak van een auto. Wat is er in godesnaam aan de hand?
Reddit. Dat is wat er aan de hand is. Vraag ons niet waarom, maar op de een of andere manier belande de livestream van een camera die gericht was op een suffe rotonde in het suffe Purmerend prominent op Reddit. En dus gingen er enkele duizenden zitten kijken. En als mensen ergens kijken, springen graag mensen in de schijnwerpers. Het is de grootse krankzinnigheid van internet, vertaald naar een rotonde in Purmerend. Het levert de wijkagent van dienst in ieder geval een avond om nooit te vergeten op.

 

3: Tech-journalisten zijn massaal dement

tech-journalistiek
Het was afgelopen week de week van de deja vu’s. Groot technieuws waarvan je bij het lezen het gevoel krijgt dat je het toch al eerder hebt gezien. We hebben het niet alleen over de brekende shit dat de Samsung Galaxy Note 5 op 12 augustus gepresenteerd gaat worden. Dat nieuws is nog maar een week oud, en hoewel het deze week weer als volledig nieuw werd opgerakeld, zien we die door de vingers.
Nee, een gekker verhaal kwam bij Nokia vandaan. De Finse smartphone-gigant, door Microsoft uitgekleed, afgedroogd en opgekocht, gaat namelijk weer smartphones maken. Dat was te vinden op elke zichzelf respecterende tech-site. Op de redactie van Draadbreuk krabten we even achter de oren: ‘alweer’?
Want het nieuws dat Nokia smartphones gaat maken is namelijk identiek aan het nieuws dat Nokia smartphones gaat maken. Die eerste was afgelopen week veelvuldig in het nieuws, die tweede was in april groots in het nieuws.
Maar de vergeetachtigheid in de techwereld betreft niet alleen Nokia. Zo trok ene ‘Maximilien Manning’ flink wat aandacht. Het is een pseudoniem van Joe Veix, die zijn wachtwoord voor zijn social media de wijde wereld in slingerde om te kijken wat er gebeurt. Wat er gebeurde was natuurlijk allerlei gekke, random en ranzige shit. Eigenlijk….precies hetzelfde als dik een jaar terug, toen iemand zijn social-media wachtwoorden de wijde wereld in slingerde. En dat leverde dan tenminste nog een bijzonder interessante podcast (luistertip!) op. *Zucht*. Moeten wij tech-journalisten nou serieus uit gaan leggen hoe ze Google moeten gebruiken vóór ze een verhaaltje gaan tikken?

 

2: Topsport: iedereen aan de doping


Mooi moment in de Tour de France. Chris Froome komt over de streep, pakt de gele trui, krijgt kusjes van de Tour-dames en mag daarna geinterviewd worden door de Mart. “Mag ik zeggen dat dit een ware teamprestatie is? Dat mag ik zeggen toch?” Waarom Froome zegt: “Ja, je kunt wel zien dat wel allemaal dik aan de EPO zitten. I don’t give a fuck. Iedereen doet het. Kun je wel zien ook, toch?”
Hmmm, nee dat gebeurt niet snel. Terwijl iedereen inmiddels wel weet hoe laat het is in die sport als de een sneller een berg op rijdt dan de ander. En toch kijken er nog miljoenen mensen naar die ongein. Wat ze na de finish in Parijs moeten? Nou…misschien kunnen ze zich eens verdiepen in de edele kunst van het professioneel Counter Strike? Ook daar hoef je niet skills te respecten, maar gaat het om wie kan aankloppen bij de beste dokter. Die geruchten gingen al een tijdje, maar pro-gamer Semphis nam alle twijfel weg. In het interview hierboven (op 7:44) zegt hij letterlijk: “Als je naar de COMS luistert kun je het wel horen toch? We zitten allemaal aan de Adderall. I don’t give a fuck.” Lekker strak van de medicatie volop in de focus headshots uitdelen en competities winnen, en daar in interviews ruiterlijk voor uitkomen. Froome, luister je mee? Zo doe je dat.

 

1: Apple Watch explodeert vanzelf: niemand boeit het wat

apple-watch-explode
Het is u wellicht ontgaan, maar de Apple Watch is sinds deze week verkrijgbaar in Nederland. Als het u ontgaan is, vergeven wij u dat direct. Het is dat we een mailtje kregen van Apple PR met de aankondiging, maar anders waren wij ook glad vergeten dat het ding überhaupt nog te koop was. Smartwatches in het algemeen lijken maar niet aan te slaan, en vooralsnog heeft Apple daar weinig aan weten te veranderen. Er gaan steeds meer geruchten dat de verkoop van de gadget om en nabij nihil is en volgens webstatistieken maken mensen zich meer druk om de prehistorische iPod dan om de fonkelnieuwe Apple Watch.
Maar het beste bewijs voor de ultieme desinteresse in de Apple Watch kwam deze week. Op Facebook verschenen foto’s van Watch met kapot beeldscherm. Volgens de omschrijving zat de drager ervan rustig op een terras in de zon, toen zijn gadget ineens begon te sissen en uit elkaar spatte. U leest het goed: APPLE WATCH EXPLODEERT SPONTAAN! In betere dagen zou het internet plat gaan. Gizmodo’s, Verges en Engadgets zouden over elkaar heenrollen om hottakes te publiceren. Apple PR zou gedwongen worden tot een mea culpa en Apple-haters zouden in polonaise door de straten lopen. En nu? He-le-maal niets. Als zelfs dit berichtje al niet als nieuws wordt gezien, moeten ze zich bij Apple écht zorgen gaan maken.