Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (98) met digitaal lachen, Beats 1 en Dr. Dre!

’t Wereldje (98) met digitaal lachen, Beats 1 en Dr. Dre!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5. Wees een vent, schrap de emoji’s

 

OMG WHOOP WHOOP ÜBERLOL!

OMG WHOOP WHOOP ÜBERLOL!

 

Aan de hand van de lach van iemand kun je redelijk goed zijn karakter schetsen. Iemand die buldert en op zijn knieën slaat, kun je scharen onder het redelijk extraverte gedeelte van de maatschappij. Iemand die een hand voor zijn mond houdt en naar beneden kijkt, is het tegenovergestelde. Je hebt mensen waarbij het snot langs de mondhoeken loopt: die kunnen zichzelf niet zo goed onder controle houden. Giert iemand met hoge uithalen, dan is het Gerard Joling en dan heb je nog lui die jou ineens keihard op de schouders gaan slaan, maar dat zijn gewoon klootzakken.

Maar hoe werkt dat eigenlijk in het digitale tijdperk? De een gebruikt haha in berichtjes of op social media, de ander hehe, weer iemand anders LOLt er op los en dan hebben we het nog niet eens over het enigszins ongemakkelijke hihi (bij mannen dan), het vieze-joggingpak-aan-en-hand-in-de-broek gheghe, en om het helemaal moeilijk te maken: de emoji. Sarah Larsen van The New Yorker schreef er een artikel over, wat het research-team van Facebook bewoog er eens onderzoek naar te doen: wie gebruikt wat? Een week lang werden de verschillende lachuitingen gemonitord. In de Verenigde Staten weliswaar, maar op de index van gelukkigste landen ontlopen we elkaar niet zo veel (NL op plaats 9, VS op plaats 10). Wat blijkt: hehe en lol is voor ouwe lullen, ha’s komen vaak in twee-, vier- of zestallen en het ouderwetse haha is nog steeds mateloos populair. En oja, als je de stoere vent wilt uithangen, schrap dan de emoji’s. Gewoon weer lekker brullen als je vrolijk bent.

 

4. Hehe, eindelijk iemand die over klote-gadgets nadenkt

 

Geloof het of niet, maar dit HOORT dus bij deze paraplu

Geloof het of niet, maar dit HOORT dus bij deze paraplu

 

Bij sommige gadgets sta je niet meer stil hoe kut ze eigenlijk zijn. Omdat ze al jaren op dezelfde manier worden gebruikt, zie je dat het basisontwerp technisch wordt verbeterd, maar dat niemand out-of-the-box kan denken. Het strijkijzer bijvoorbeeld. Je kunt tegenwoordig een exemplaar kopen met een stoomgenerator, zelfreinigende kalksystemen, druppelstops en een stoomstoot van jewelste. Geen idee wat het allemaal betekent, het staat op the interwebs. Maar een ding vergeten die fabrikanten allemaal: ik moet nog steeds dat ding over mijn overhemd halen en aan het eind van de exercitie is één mouw gekreukt en zit mijn kraag dubbel. Wat ik wil, is een apparaat waarmee ik, zonder iets te doen, mijn kleding ontkreuk. Verzin dat is even! En kom dan meteen met een stofzuiger met een stang die wel overal bij komt.

In dezelfde categorie: de paraplu. Mijn hemel, wat een ondingen zijn dat, zeg. Als je met de auto bent, moet je ‘m inklappen als je wilt instappen en wordt je alsnog nat. Vouw je ‘m uit, is de kans ongeveer negentig procent dat je iemand blind maakt en dan hebben we het nog niet over het waterballet in huis als je ‘m weer inklapt. Dat concept wat broodnodig toe aan vernieuwing, en bedacht dit baasje een oplossing: een omgekeerde paraplu, de KAZbrella! Bizar, maar perfect werkend. Kan deze meneer ook die andere huis-, tuin- en keukengadgets even onder handen nemen?

 

3. Dodelijke robots nu nog dichterbij

 

"Hallo, jullie zochten nog een drummer?"

“Hallo, jullie zochten nog een drummer?”

 

Een tijdje geleden drukten alle knappe koppen op aarde de wereldleiders op hun hart dat er een verbod op wapens met artificial intelligence moest komen. Vechtrobots die hun eigen doelen uitkiezen, regeringen omver kunnen gooien, bepaalde bevolkingsgroepen systematisch uitroeien en, wie weet, de complete mensheid aan zich kunnen onderwerpen. Een soort Matrix en Terminator gecombineerd. Maar hoe eng dat allemaal ook klinkt, het kan nog véél erger. Aan de universiteit van Arizona is een team onderzoekers bezig robots te voorzien van kunstmatige intelligentie om zo de wereld KAPOT te maken. Nog even en ze zijn in staat deze uit de kluiten gewassen R2-D2’s experts te maken is… free-jazz! Lieve mensen, ren nu het nog kan. De Apocalyps is nabij, we gaan er allemaal aan.

 

2. Lol: Beats 1 profileert zich binnen een maand als ieder ander radiostation

 

Dit is Zane Lowe, hij doet af en toe net alsof hij rapper is

Dit is Zane Lowe, hij doet af en toe net alsof hij rapper is

 

Weten jullie nog dat Apple Music startte en meteen ook het radiokanaal Beats 1? Ach, dat was natuurlijk pas anderhalve maand geleden. Man, dat was me een revolutie, of nog beter gezegd: een evolutie op radiogebied. Eindelijk een zender met dj’s die toffe muziek draaien! Dat had de wereld natuurlijk nog nooit gezien – tenminste als je even buiten ongeveer alle andere radiozenders ter wereld denkt en je eigen definitie van ‘tof’ overboord gooit. Maar toch: met zo’n enorme catalogus als Apple Music en mannen als Zane Lowe, die bekend staan om hun liefde voor nieuwe songs, kon je het idee hebben dat men in ieder geval lekker divers zou gaan draaien.

Haha, yeah right. Een analyse van de gespeelde muziek op Beats 1 leert dat dat dus niet het geval is. Als je kijkt naar de eerste maand dat het radiostation online is, blijkt dat ieder liedje gemiddeld 3,7 keer werd gedraaid. Sommige zelfs meer dan honderd keer! Lekker divers, mijn neus. Beats 1 laat nu al zien dat het totaal geen toegevoegde waarde heeft tot het huidige radiolandschap. Als ik telkens dezelfde muziek wil horen, zet ik 3FM wel op.

 

1. Officieel: iedereen kan bij Apple werken

 

In zijn videoclips had Dr. Dre al losse handjes

In zijn videoclips had Dr. Dre al losse handjes

 

Vorige week lanceerde Dr. Dre zijn eerste album in zestien jaar tijd: Compton. Het gebeurde in dezelfde tijd dat Straight Outta Compton uitkwam, een biopic over zijn vroegere rapgroep N.W.A.. In die zin kunnen we wel zeggen dat het lekker gaat met Andre Romelle Young, zoals Dreetje in het echt heet. Vorig jaar nam Apple het bedrijf Beats Music nog over, waar hij medeoprichter van is. Dr. Dre mocht aanblijven als kopman van de zaak.

Een eindbaas bij Apple, daar zou toch iedereen een moord voor doen, zou je denken. Punt is dat je het dan sowieso niet wordt: bij dit soort grote bedrijven dien je van onberispelijk gedrag te zijn, om ook maar een beetje in de ladder te klimmen. Dus dan zal onze Andre dat ook wel zijn, toch? Nou, niet dus. Het werd heel mooi genegeerd door de N.W.A.-film, maar Dr. Dre heeft een nogal donker, vrouwonvriendelijk verleden. En dan hebben we het niet eens over zijn rapteksten. Hij werd beschuldigd van mishandeling van een journaliste (waar overigens veel getuigen bij waren) en ook twee van zijn exen legden verklaringen af dat hij behoorlijk losse handjes had. Je zou denken dat je, als dat bij een sollicitatie ter sprake komt, een ‘don’t call us, we call you’-handje krijgt. Maar als het om veel geld gaat, gelden blijkbaar andere regels. Ook bij een zogenaamd net bedrijf als Apple, dat menselijkheid zo hoog in het vaandel heeft staan.

Fotocredits:
Smiley: 🙂 who is that??? via photopin (license)
Terminator: The Terminator via photopin (license)
Zane Lowe: Zane Lowe via photopin (license)