EK voetbal kijken 2024

EK voetbal kijken NOS in buitenland

Het EK komt eraan. Dat toernooi is lekker in de zomer. En dan ook nog eens in een wat gezelliger land dan dat wanstaltige Qatar. En Nederland is erbij. Fantastisch natuurlijk, maar zo’n kampioenschap in de zomer heeft ook een nadeel: kans is groot dat je op vakantie bent. En dan wil je toch het EK voetbal kijken. Bij voorkeur met Nederlands commentaar via de NOS. Hoe kun je het NOS EK voetbal kijken in het buitenland? Wij helpen je op weg.

Voordat we daar uitgebreid antwoord op geven, gaan we eerst even terug naar 2014. Techsite Draadbreuk bestond nog maar net, en Nederland speelde in Brazilie een prachtig WK. Bij Draadbreuk werden we tijdens dat toernooi echter door LG uitgenodigd om in Seoul hun nieuwste producten, bijzondere fabrieken en stores te bekijken. Sloegen wij niet af, maar toen we daar ergens op een hotelkamertje, ergens diep verstopt in Zuid-Korea aan het werk waren, vroegen wij ons opeens af: hoe kun je het WK in het buitenland checken, zonder dat je per se naar een dubieuze bar moet? Het resultaat was een lijvig artikel, vol met verwijzingen naar (inmiddels vaak verwijderde) apps en sites als Hola Unblocker en RojaDirecta.

NOS EK 2024 kijken in buitenland: makkelijker!

Tegenwoordig is het gelukkig een stuk simpeler. Met een VPN kun je eigenlijk heel gemakkelijk direct de streams van NOS, rechtenhouder en uitzender van álle wedstrijden van het EK, bekijken. Hoe dat werkt komen we zo op. Eerst geven we een ander lijstje. Want wat als je telefoon leeg is? Wat als je op een hotelkamer zit te werken en je wil een wedstrijdje kijken (zoals in voorgaande alinea gebeurde) en je gewoon effe de tv aan wil zetten? Op internet staan er mooie lijstjes van de zenders in het buitenland. Wij geven het overzicht.

Zenders in het buitenland die het EK 2024 uitzenden

  • Frankrijk: TF1 en M6
  • België: RTBF en VRT
  • Italië: RAI en Sky Sport
  • Engeland: BBC en ITV
  • Spanje: RTVE
  • Duitsland: RTL, ZDF en ARD
  • Portugal: RTP, SIC en TVI
  • Turkije: TRT

Duitsland: EK kijken online

Op een Duitse hotelkamer is het wellicht lastig om te weten waar de ZDF zit, of ARD, maar dat is natuurlijk gewoon een kwestie van zappen. Zelfde geldt voor alle andere zenders en landen, natuurlijk. Tip kan zijn om even te kijken op de website van de desbetreffende aanbieder: misschien hebben die ook wel een stream beschikbaar. En aangezien je dan – als het goed is – in het land van die aanbieder zit, kun je hoogstwaarschijnlijk die stream gewoon bekijken. Met andere woorden: als je de website van het Duitse ZDF checkt en je bent op dat moment in Hamburg, Leipzig of Berlijn (lees: in Duitsland), kun je gewoon al de wedstrijden bekijken. Check vooral even.

ZDF EK 2024 kijken online

Maar goed, jij bent dus op vakantie. Maar je Duits is niet geweldig. Of je Spaans, Italiaans of Frans, for that matter. Dan wil je natuurlijk het liefst oer-Hollands commentaar horen. Of je bent gewoon fan van Jeroen Elshoff, Jeroen Grueter, Jeroen Stekelenburg of een andere Jeroen eh.. journalist. Dan is het natuurlijk wel zo handig dat je dat potje Nederland – Polen of Nederland – Frankrijk kunt kijken in het Nederlands. Dan moet je natuurlijk bij de streams van de NOS zijn. Allereerst heeft die publieke omroep een mooie pagina met al het EK nieuws gemaakt. In dat ‘dossier’ zijn ook alle wedstrijden verwerkt. Via het kopje ‘programma’ vind je het speelschema. Is er een wedstrijd aan de gang klik je op ‘live kijken’ en je kunt aan de gang.

NOS EK in het buitenland? Gebruik een VPN

Maarrr… om dat te kunnen doen, moet je computer natuurlijk wel in Nederland zijn, in verband met rechten. Daar is simpel om heen te werken. Om dat te doen moet je een zogenoemde VPN afsluiten. Een Virtual Private Network klinkt heel eng en ingewikkeld, maar is in feite niets meer dan een manier om, terwijl je surft, gemakkelijk van IP-adres te verwisselen. Daardoor kun je dus ‘faken’ dat je in een ander land zit. Dat lijkt heel illegaal of vreemd, maar dat is het geenszins. VPN is simpelweg een manier om je internetverkeer te versleutelen: zo kan niemand jouw internetverkeer volgen. Kortom: als je via een VPN op allerlei dubieuze rooie oortjes sites zit, kan de overheid of stichting Brein je niet pakken (of in elk geval: een stuk moeilijker).

VPN’s zijn er in alle soorten en maten en er bestaat zelfs de mogelijkheid eentje zelf op te zetten. Dat is niet per se heel moeilijk, maar voor een weekendje of vakantietje in het buitenland wellicht wat veel gedoe. Slimmer is om gewoon een abonnement op een bestaande VPN-dienst te nemen. VPN-diensten kosten niet veel, maar werken goed en zijn extreem makkelijk in gebruik. Meeste VPN’s starten per maand op een eurootje of 5 en, niet onhandig bij een EK (!), bieden vaak gratis proefperiode’s aan.

Voorbeeld VPN

Zo is daar bijvoorbeeld NordVPN, een heel overzichtelijk programma waarbij je klikt op een land en voila: jouw internetverkeer verloopt via dat land. In dit geval klik je dan op Nederland en de website van NOS zal denken dat jij in Nederland een stream probeert te bekijken. Gevolg: jij kunt heerlijk dat potje voetbal bekijken! NordVPN kent een 30-dagen niet goed geld terug-garantie, dus ideaal als je voor slechts 1 of 2 dagen of een toernooitje in wil loggen…

Nord VPN voorbeeld van haar programma


Alternatieven voor NordVPN zijn bijvoorbeeld SurfShark of ExpresVPN. Beiden prima tools, die hun werk ook goed doen. Wij zijn zelf fan van NordVPN vanwege de gemakkelijke app en het programma. Ze maken het allemaal niet onnodig ingewikkeld, daar bij NordVPN. Wil je nou toch een andere? Dan zijn er op internet tal van VPN-dienst vergelijkers te vinden.

Let op: sommige van die vergelijkers proberen vooral alleen maar geld te verdienen en zijn dus niet echt eerlijk in hun mening over bepaalde diensten. Voor een betrouwbaar resultaat kun je bijvoorbeeld terecht bij De Consumentenbond, al is hun laatste onderzoek omtrent VPN’s wel al een jaar oud. Zelf goed checken, dus.

Rest ons de vraag: Hoever komt Nederland? Wij zeggen: achtste finale, tegen Portugal eruit…