Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: een hoesje om je smartphone, dat doe je gewoon niet

Dennis de Vries

De titel van ‘dunste smartphone’ is felbegeerd. Huawei had ‘m kort in handen met de Ascend P6, maar inmiddels draagt de Vivo X3 de kroon. Het toestel meet over de hele lengte een dikte van 5,75 millimeter.

Dat is bijzonder. Daar moeten heel veel knappe koppen heel lang over zitten nadenken om dat voor elkaar te krijgen. High end toestellen als de Galaxy S-serie of de iPhones worden ook elke keer iets compacter en platter. En dat vinden we fijn. Een paar millimeter minder is een ‘feature’. Maar dan hebben we zo’n dunne smartphone en dan doen we iets geks.

Al het denk-, ontwerp- en schaafwerk van die knappe koppen wordt teniet gedaan doordat men een smartphone-hoesje van een tientje bij het toestel koopt. iPhones worden ontsierd door dikke rubberen randen en LG G2’s worden verstopt achter QuickWindow-covers. En dat zijn dan nog de minst opvallende keuzes. Webwinkels puilen uit van smartphone-hoesjes met een meer sprekend design. Gepunnikt, gefiguurzaagd. Met sliertjes, met kleurtjes, met konijnenoortjes. Ze hebben allemaal een ding gemeen: ze maken de smartphone ronduit lelijk.

Natuurlijk, ze beschermen ook en tegenwoordig is dat nodig. Liet je vroeger een Nokia 3310 van vier hoog van het balkon vallen, dan was de grond stuk. Leg een iPhone 4 verkeerd op tafel en het beeldscherm kan barsten. Is dat dan niet gewoon een reden om van de knappe koppen bij telefoonfabrikanten te eisen dat ze eens iets stevigers maken, in plaats van dat we ons gedwongen voelen extra uitgaven te doen om een fraai staaltje technologie lelijker te maken? Je begrijpt, bij Draadbreuk zijn we geen fan van smartphonehoesjes. Vandaar de stelling:

 

‘Een hoesje om je smartphone, dat doe je gewoon niet’

 

Eens? Oneens? Verpak jij alles wat je gebruikt in rubber en plastic, of krijg je ook koude rillingen als je ziet dat iemand zijn Sony Xperia in een gebreid hoesje bewaart? Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook:

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Foto: Etsy

Reacties

 1. Daniel Bolt

  Je hebt wel gelijk alleen is dat niet altijd zo.
  Soms heb je ook van die hoesjes die je telefoon echt meer waarde geven, bijv. een hoesje waar je pasjes in kan doen. Een hoesje kan ook nog bijv. bieden voor waterdichtheid of meer bescherming vooral. Duikers hebben bijv. hoesjes voor onderwater. Je kan soms ook tijdelijk een hoesje omdoen als het echt nodig is. Ik ben voor hoesjes, maar soms zijn ze wel onnodig. Het licht er gewoon aan waarom je een hoesje aanschaft : voor het uiterlijk of voor het gebruik.

  • Dennis de Vries

   Ja, goed punt. Als je gaat duiken met een telefoon die niet waterdicht is dan raad ik in 100% van de gevallen een knap hoesje aan.

 2. Casper

  Ik snap je argument heel goed, het maakt je telefoon niet mooier. Ik ben ook heel zuinig op mijn iPhone, maar ik gebruik toch altijd een hoesje. Een hoesje maakt je telefoon stroever waardoor hij niet zo snel uit je handen, van de bank of van de tafel valt. Daardoor ziet mijn telefoon van twee en een half jaar oud er nog als nieuw uit, en we weten allemaal hoe de (nog redelijk nieuwe) iPhone 5 van Ger eruit ziet 😉

 3. Kees

  Hoesjes maken smartphones in alle gevallen lelijker en ik gebruik ze zelf ook niet, maar ik begrijp wel heel goed waarom mensen ze gebruiken. Je wil niet dat het meest belangrijke onderdeel van je smartphone kapot gaat waardoor je apparaat niet meer (goed) functioneert. Als je bij het inparkeren je auto hebt beschadigd, verandert de rijervaring niet. Zodoende vind ik die vergelijking niet echt opgaan. Oneens met de stelling dus.

  • Dennis de Vries

   Heb je de iPhone van Ger wel eens gezien? Werkt nog prima hoor…

  • Kees

   Ja dat is waar, maar het scherm wordt met plakband bij elkaar gehouden. Correct me if I’m wrong, maar ik geloof niet dat die relatief nieuwe iPhone van Ger nog een lang leven beschoren is na die valpartij(en). En bij niet goed functioneren hoort ook het minder leesbaar worden van het scherm.

 4. Olivier

  Ik vind een hoesje een absolute must. Zeker bij dure smartphones. Ik gebruik dan wel uitslotend een hoesje dat een toegevoegde waarde biedt. Als je een galaxy note 2 gebruikt zonder hoesje hoef je hem maar één keer te laten vallen en het scherm is stuk. Ik zie wel eens mensen met een smartphone die helemaal weg gekrast is. En dan zeggen ze ook nog eens dat de telefoon 4 maanden oud is… Maar die meisjes met een konijnen oor hoesje om hun iPhone heen snap ik echt niet.

  Ja een hoesje maakt meestal lelijk. Misschien moeten fabrikanten met sterkere materialen gaan werken.

 5. Dave Zeegers

  Om te beginnen, respect met het bij elkaar vinden van zo’n lelijke hoesjes!
  Maar toch oneens, de smartphone is een van mijn duurdere aankopen 700 euro is veel geld voor mij, enkel mijn tv, pc, auto en laptop waren duurder. Daarnaast is je smartphone een product dat je dagelijks gebruikt, en dus ook makkelijk een keer valt als je niet heel erg voorzichtig bent en dan kan je met zekerheid zeggen dat je scherm stuk is. Ik vind dit risico gewoon te groot.
  Verder is het voordeel dat je je telefoon terug kunt vinden op een feestje, veel van mijn vrienden hebben een iPhone en tijdens een feestje zou het niet de eerste keer zijn dat iemand moet terugrijden omdat hij de verkeerde heeft meegenomen. Je maakt je telefoon dus niet altijd lelijk, je kunt ook een mooi hoesje pakken en hem gewoon uniek maken.

 6. Matthijs

  Volgens mij hangt het ervan af hoelang je met je smartphone wilt rondkomen. Gadget geeks die iedere 2 jaar een nieuwe smartphone kopen, hebben een hoesje natuurlijk niet nodig. Maar voor de gemiddelde consument, die volgens mij toch wel 4 jaar met zijn smartphone wil kunnen werken, is het voordeel van de bescherming toch te groot geworden denk ik.

 7. Gastjuh

  Ligt er een beetje aan wat je reden achter het nemen van een hoesje is. Ik heb bijvoorbeeld een bookcase om m’n iPhone heen omdat ik niet wil dat het in m’n zak om wat voor reden dan ook krast. Maar ik ben dan weer wel mee eens als je zo’n oppo case om je smartphone doet dat je dan wel best wel dwaas bezig bent. Je smartphone hoeft niet zo stevig te zijn dat je er veilig mee kan voetballen!

 8. koentje

  Oneens door de gladde achterkant van sommige telefoons laat je ze heel erg snel vallen. Om je smartphone tegen het vallen te beschermen doe je een hoesje er omheen

 9. IkBenBrian

  Ik ben er helemaal mee eens, maar het ligt er ook aan wat voor hoesje je gebruikt. Als je zo’n lelijke hoesje met oortjes gebruikt.. Dan wil ik echt in een hoekje huilen.. Maar als het gewoon zo’n flip cover is, dan kan het er gewoon mee door.

 10. albertams

  Heb een mat zwart hoesje om me iPhone 4S
  Waarom, omdat ik niet wil dat hij er net zo als die van Ger er gaat uitzien 😉

 11. memberobject

  een doorzichtig siliconen hoesje en een screenprotector is best oké want je ziet je (mooie) telefoon nog en hij is beschermd.

 12. stijn v brummelen

  Ik vond hoesjes ook verschrikkelijk, en deed ze daarom ook niet om me telefoon, gevolg: 3 telefoons en 1tablet in 2 jaar naar de klote.
  Na lang zoeken heb ik voor mijn Nexus 5 een mooi hoesje gevonden, van spigen. Dit is dan wel iets duurder dan de hoesjes die je op de alberrrt cuijp kan kopen, namelijk €30.
  Maar die lelijke plastic HEMA hoesjes vind ik echt een smartphone heel lelijk maken.
  Dit soort hoesjes vindt ik ook prachtig http://blog.gsmarena.com/exovault-exo18-luxury-case-for-iphone-5s-review/ maar je betaalt er 200 euro voor. Aan de andere kant, als je een iPhone 5s kan kopen, moet zo een hoesje ook kunnen.

 13. Marc

  Oneens. Ik snap het als je een hoesje niet mooi vind, maar je bent dan ook niet verplicht er een te kopen

 14. Max

  Ik heb zelf een hekel aan hoesjes, ik koop altijd zo’n relatief duur ding voor mijn nieuwe smartphone. Maar vind het gewoon niet ultiem. Ik gebruik hem dan alleen voor bv op vakantie.
  Wel vind ik dat Apple het met de Smart cover voor de iPad heel goed doet. Gewoon je scherm beschermen zonder compromissen.

 15. jan

  ja je ebt gelijk dat als je een hoesje om je mobiel doet dat ie veel lelijker en dikker word maar ik heb super lang gespaard voor mijn mobiel en me vader zegt dat als ik hem laat vallen zonder hoesje dat ik egt de sjaak ben. Maar ik vind trouwens dat nieuwe lego hoesje wel vet!! aleen jammer dat ie alleen voor de iphone 5 is.

 16. Marc van Zoggel

  Ik snap jullie argumenten wel, hij word dikker en lelijker, maar daardoor is hij natuurlijk wel veel meer beschermd en een hoesje heeft vaak meer grip dan bijvoorbeeld mijn gladde s4. En een hoesje hoeft niet heel lelijk te zijn.

 17. BlauweVogel

  Eens.

  Ik ben het er ook mee eens dat een hoesje van een tientje ondraaglijk afdoet van het design van een telefoon. Zelf snap ik wel waarom mensen een hoesje op hun smartphone doen vanwege de breekbaarheid, maar een smartphone is natuurlijk ook wel iets wat je moet showen aan je maten en familie (KIJK MIJ IK HEB DE NIEUWE IPHONE DIE PRECIES HETZELFDE ERUIT ZIET ALS DIE VAN VORIG JAAR!).

  Ook denk ik dat fabrikanten dit expres doen. Als er iets stuk gaat ben je geneigd om sneller een nieuwe te kopen, waarbij de kans groot is dat je merktrouw blijft. Protestacties van de consument vertalen zich in Phonebloks om dit tegen te gaan.

 18. GrijzeMuis

  Ik ben het met jullie eens dat hoesjes je smartphone niet mooier maken maar ik heb zelf een HTC One X en die is zo dun en glad dat hij zonder hoesjes steeds uit m´n handen glipt.
  Dus ja , dan maar zo´n lelijk rubberen ding erom voor de stevigheid…

 19. Ruben de Boss

  Vaak wordt er geklaagd dat een telefoon zo snel krast. En dat kan je voorkomen met een hoesje. Ger loopt zelfs met een kapotte iphone rond. Dat met een hoesje misschien ook voorkomen had kunnen worden. En bijv. een flipcover van samsung, die vind ik niet lelijk.

 20. Martijn Hommel

  Eens. Als Apple nou eens gorrilla glass zou gaan gebruiken, dan kwamen er wat minder snel barsten in het scherm van een iPhone (kijk maar naar de telefoon van Ger)

 21. Ruben van jaarsveld

  Eens:
  Heb toen ik mijn nieuwe LG optimus 4X HD kocht ook een hoesje aan geschaft maar een week gebruikt.( het hoesje niet de telefoon) en zonder hoesje ziet het er Veel mooier uit vind ik.

 22. Sam

  Helemaal mee eens! De hoesjes zijn niet alleen lelijk, het maakt het ook nog een hele opgave om je gladde mooie smartphone uit je zak te halen terwijl het hele idee van een smartphone juist was dat je heel makkelijk alles kan opzoeken, eigenlijk halen hoesjes dus het hele nut van een smartphone onderuit, en ja, als je dan om de zoveel tijd een nieuwe telefoon moet kopen, dat heb ik er wel voor over, die dingen veranderen toch veel te snel.

 23. BroodjeKaas

  Ik ben ook geen groot voorstander van hoesjes (want lelijk enzo), liever ben ik gewoon voorzichtig. Maar ik snap het wel, voor sommige mensen is functionaliteit nou eenmaal belangrijker dan esthetiek (en vice versa). Veel mensen kopen een iPhone omdat ze dat prettig vinden werken, en niet omdat je daarmee indruk maakt bij je vriendjes en vriendinnetjes (vooral in het goud!).

 24. marc574

  De meeste hoesjes zorgen er inderdaad niet voor dat je telefoon er fraaier van wordt maar persoonlijk vind ik het ook wel eens leuk om mn telefoon er even uit te halen lijkt het net of je een nieuwe telefoon hebt en dat die een stuk lichter en kleiner is.

 25. Matthew Kerkhof

  oneens , meestal verziek je gelijk het uiterlijk met een hoesje om je telefoon .
  maar als je beetje goed zoekt vind je echt wel mooie hoesjes voor vrijwel elke telefoon.
  vooral iPhone’s kan je een hoesje vinden wat niet je telefoon verziekt kwa uiterlijk.
  Nog een reden waarom ik eigenlijk een hoesje gebruik is omdat als je hem laat vallen je niet zo snel hoef druk te maken over gebroken camera lenzen en minder snel/geen kans heb op gebroken schermen.
  en ja een hoesje heb je onder de 5 euro en een nieuw scherm laten vervangen kost 200 euro.
  ik heb 1x een telefoon zonder hoesje gebruikt en laten vallen , gelijk gescherm kapot.
  sinds die tijd heb met hoesje nooit gehad dat me scherm brak.
  vind je dan toch zonde alsnog dat je telefoon niet kan bewonderen kan je opzich ook een doorzichtig hoesje nemen.

 26. aziz

  Ik ben het eens met Casper

  vandaag heb ik ook hoesjes aangeschaft bij http://www.smartelefoon.nl

 27. Het ligt er natuurlijk aan welk smartphone hoesje of accessoire je koopt. Je hebt gadgets, praktische accessoires en design. De hoesjes op de foto en de headset hieronder vind ik handig tegen beschadigen of voor gebruik. Simpel en design waardoor je telefoon geen kitsch wordt. Dat is voor mij de basis van goede accessoires. Dat design headset komt van http://112oordopjes.nl

 28. Juda Teune

  Ik ben er helemaal mee eens.