Techjournalisten bij perstrips: 4 dingen die opvallen
- Ger
- Op 12 januari 2015
Draadbreuk wordt haast wekelijks uitgenodigd voor een persevent, conferentie of beurs. En omdat we alles willen volgen, gaan we negen van de tien keer op de uitnodiging in. Maar als we dan eenmaal in Parijs, Rome of Seoul zijn, dan gelden er wetten. Onuitgesproken stelregels. Over het gedrag van het journaille, welteverstaan. Draadbreuk doet wat niemand ooit deed: een boekje open over techjournalisten tijdens perstrips.
4. Vragen staat vrij
Het leuke aan internationale persevents is het feit dat je eindelijk de mogelijkheid krijgt om te praten met mensen die er echt toe doen. Niets ten nadele van de Nederlandse pr dames- en heren, maar veel meer dan het oplullen van een door hen zelf gemaakt persbericht kunnen of durven ze niet. Vraag aan een gemiddelde Nederlandse HTC-medewerker of de HTC One M8 er ook misschien in het pimpelpaars komt en ze worden lijkbleek. Dat durf je toch niet te vragen?
Organiseert de Europese tak van een merk echter een congres of persconferentie, dan kun je altijd wel even een head-of-design of productontwikkelaar aan de tand voelen. En dat levert leuke content op. Of het nu gaat om Android-camera’s, een zinloze Google Glass of Nexus-telefoons – er is altijd een berichtje te tikken.
Met andere woorden: er valt altijd wel iets te halen. Zou je denken. Gek genoeg is het bij menig Q&A vaak muisstil. Na obligate vragen als ‘wanneer is het model beschikbaar’ en ‘is er al een Nederlandse prijs bekend’ is het wel gedaan met de interesse van een gemiddelde techy. Het levert een stilte op die langer lijkt te duren dan een gemiddelde treinrit naar Groningen, wat toch om en nabij Denemarken ligt.
Op dit vlak doen we het als Hollanders nog niet eens zo heel slecht. Belgen hoor je nooit. Maar echt. He-le-maal nooit. Ooit waren we een weekje naar Korea en aan het einde van de trip kwamen we erachter dat er ook Belgen met het clubje mee waren. Oekraieners zitten vaak stoicjins op hun Dell-laptop te werken en Fransen kunnen te slecht Engels om überhaupt iets te zeggen, laat staan vragen.
In december was een trip met Samsung uiterst vervreemdend, omdat op een Italiaan en een Deen na niemand wat vroeg tijdens een Q&A. Aangezien wij wel wat wilden weten stelden we 5 vragen achter elkaar.
Het mooiste is overigens als een techjournalist een vraag stelt en daar zelf het antwoord in verwerkt. ‘Jullie kunnen hier geen antwoord op geven, maar het is toch opmerkelijk dat…’ Iets waar smartphone-know-it-all Danjiel Dercksen van Allaboutphones een handje van heeft.
Vreemd genoeg lees je van al die vragen soms maar heel weinig terug. Of dat erg is, is een tweede. Zo heel interessant zijn ze ook niet altijd.
Foto-credits
Man op Bar: ~! via photopin cc
Man met snor en strik: Dr Snafu via photopin cc
Laptops uit het jaar nul: a.has via photopin cc
Baby die zich wel wat afvraagt: jrishel via photopin cc
Gerelateerde artikelen
Dexter is terug: nieuw seizoen op komst! 13 november 2021 | Redactie
Sony nieuwjaarsborrel 2015: spannende tv, Frits (video)... 8 januari 2015 | Ger
Toffe LG-gadgets nader bekeken (video) 23 januari 2015 | Ger
‘Mayday! Mayday!’, Kindle Fire HDX schiet te hulp... 25 september 2013 | Dennis de Vries
Huawei Pocket S: gaat dat wat worden? 25 januari 2023 | Redactie
#fail van Expert: WK-folder al in de bus ontvangen?... 28 mei 2024 | Redactie
-
januari 13, 2015
Jeroen den OtterLeuk om zo eens te lezen!
-
januari 19, 2015
jobgeweldig atikel
Reacties