Opinie: waarom de smartwatch helemaal niet handig is

Opinie: waarom de smartwatch helemaal niet handig is

Het lijkt zo’n tof idee: op een horloge allerlei smartphone-achtige functies ontvangen. Push-notificaties, navigeren, internetten, muziek afspelen – het klinkt cool, maar na een paar weken actief gebruik van verschillende smartwatches komt Draadbreuk (vooralsnog) tot de conclusie: een smartwatch is helemaal niet handig. 

En dat lijkt nogal een statement. Immers: de afgelopen maanden regende het nieuwe modellen en types. Elk zelfrespecterend elektronicamerk heeft tegenwoordig zo’n hip horloge, dus dan moet dat toch wel wat zijn? Het is een compleet nieuwe productgroep, waarbij de focus vooral op razendsnelle informatievergaring lijkt te liggen.

Niet meer je smartphone erbij pakken wanneer je een bericht ontvangt, nee, gewoon even swypen op het touchscreen van een Samsung Gear S of LG G Watch R en je bent op de hoogte. En is er iemand jarig op Facebook? Je horloge stuurt je een bericht dat je Pietje of Klaasje even moet feliciteren.

Dat klinkt ideaal, maar in de praktijk stuit je vooral op hele ergerlijke bezwaren. Dat komt vooral omdat een smartwatch je op een bepaalde manier moet laten weten dat je een pushnotificatie hebt ontvangen. Net zoals bij een smartphone gaat dat via trillinkjes en eventueel licht het scherm op. Gevolg: dat gebeurt nogal veel. Iets te veel zelfs.

Op een gegeven moment wordt een mens gestoord van zijn eigen smartwatch.

WhatsApp-berichten, Facebook-meldingen, agenda-items, nieuwe e-mails – zomaar vier notificaties die er voor zorgen dat consequent de smartwatch aan het oplichten dan wel trillen slaat. En daar wordt een mens op een gegeven moment gestoord van. Zeker als je flinke chatgroepen (lees: een voetbalteam of complete tech-redactie) hebt, ontvang je de hele dag door berichten.

Natuurlijk kun je zelf bepalen welke notificaties je allemaal wil ontvangen. Je kunt ervoor kiezen een WhatsApp-bericht niet te ontvangen, maar daarmee los je eigenlijk een heel gek probleem op. Je besluit namelijk niets meer dan dat je de smartfuncties van zo’n klokkie niet wil gebruiken. Immers: GPS, calorieën, muziek – dat zijn niet direct de drie pijlers van een smartphone. Dat is interactie, internet, het delen van multimedia – connected zijn, in feite.

Komt bij dat als je toch besluit berichten te ontvangen, het verdomd moeilijk is om te reageren. Zo kun je via Google Now antwoorden op WhatsApp- of Facebook-berichten, maar spraakgestuurd een berichtje sturen – sorry, dat werkt gewoon echt niet. Google Now zit zo vaak verkeerd, dat een mens zich afvraagt of ‘ie niet op logopedie moet. En dan heb ik het nog niet eens over hoe idioot dat voor de buitenwereld eruit moet zien. Je bent dus gedwongen te reageren met voor ingestelde antwoorden als ‘ja’ en ‘ik kom eraan’ of halflaffe smiley’s.

[divider]Video: Samsung Gear S [/divider]


In de Gear S van Samsung kun je een simkaartje kwijt.

 

Je kunt dus maar verdacht weinig qua bediening. De Gear S daargelaten, is het louter wat schuiven en swypen op je smartwatch om de nodige beslissingen te maken. Wil je wat opzoeken? Dan praat je via het microfoontje tegen Google Now (of: Siri bij de Apple Watch). En als je dan wat opzoekt: de leesbaarheid laat te wensen over. Je scrollt je een breuk wanneer je een basaal kroegfeitje eens wil opzoeken op Wikipedia. Bijvoorbeeld waar Maceo Rigters, ooit spits van Jong Oranje, nu voetbalt. Dan kun je er overigens voor kiezen deze webpagina te laten openen op je telefoon, maar waarom zou je dan in den beginne de smartwatch gebruiken?

Toepasbaarheid zit echt maar in enkele dingen. Ben je een fanatiek hardloper, dan kan ik er de voordelen van inzien. Niet meer zo’n vrij logge smartphone meenemen tijdens De Halve Van Egmond, maar gewoon jouw favoriete opzwepende muziek draaien via je horloge. Beetje jammer is alleen dat negen van de tien smartwatches alleen werken in combinatie met een smartphone.

Wat dat betreft heeft Sony een hele slimme editie gemaakt. De Sony Smartwatch 3 heeft, in tegenstelling tot andere modellen, 4 GB opslaggeheugen. Maar maak je dan niet gewoon een veredelde MP3-speler op speed? Los van het feit dat het ding werkelijk lelijker is dan de witte colberts die Winston Gerschtanowitz tegenwoordig draagt in RTL Boulevard, blijft het niets meer dan een bestandsdrager met wat opslaggeheugen.

[divider]Video: Sony Smartwatch 3 [/divider]

Sony lanceerde liefst drie hele lelijke gadgets op de IFA in Berlijn. De Smartwatch 3 is er een van. Halverwege komt dit kekke model in beeld.

 

De enige echte functie die mij tot nu toe heeft kunnen bekoren, is navigatie. Maar ook daarvoor geldt: Google Maps werkt niet per definitie makkelijker of sneller via een smartwatch dan op een mobieltje. Zelf voer ik een route in op mijn smartphone en zet voice-navigatie aan. Koptelefoon op en ik kom precies waar ik zijn moet, zonder ook maar een keer op het display van mijn mobiel te kijken. Feitelijk een veel betere oplossing dan de hele tijd met je snufferd naar een schermpje om je pols kijken, want laten we wel wezen: dat is best raar.

Veelgehoord argument: ‘een smartphone is net zo irritant’, maar dat is echt onjuist.

Een smartwatch staat bovendien de hele tijd aan. 24/7. Daar wordt een mens op den duur best moe van. De constante stroom van informatie: je wordt er door murw gebeukt. Veelgehoord argument: een smartphone is dan net zo irritant. Maar dat is echt niet waar. Een smartphone heb je niet – enkele ontzettende addicts daargelaten – consequent in je hand. En als je de trilfunctie uit hebt staan, zit je Galaxy S5, iPhone 5s of wat dan ook lekker in je broekzak en heb je helemaal niet door dat je weer spam van Steve J. Leon of de Pe Nis. EnLargements hebt ontvangen. Of dat je moeder via WhatsApp vraagt of ze nog soep voor je moet maken. Of dat een heel verre vriend je uitnodigt voor een evenement waar je niet eens bij kan zijn, omdat het aan de andere kant van de wereld is.

Simpel gesteld: een smartwatch is, zoals Rens Lieman van Esquire het al eens in ons verdict treffend verwoordde, ‘in your face’. In de kroeg is het ronduit storend wanneer een smartwatch consequent oplicht. Bovendien ziet zo’n horlogedisplay om je arm er gewoon niet uit.

[divider]Video: LG Watch R [/divider]


De LG G Watch R is een ronde smartwatch en daardoor een van de weinige echt mooie modellen.

 

Toegegeven: er zijn mooie modellen. Zo zijn de LG G Watch R en de Moto 360 heel stijlvolle horloges die je gerust kunt dragen onder een net pak. Maar de functionaliteit blijft hetzelfde: uiterst beperkt.

En om nou driehonderd euro te betalen voor zo’n ding alleen omdat ik ‘m mooi vind? Dan kan ik beter voor een normaal horloge gaan.  Dan maar niet connected. 

2 reacties

  1. Huib

    Weet je wat IK zoek?

    Een flubbeltje om je pols of nek dat bijvoorbeeld alleen trilt als er een Skype of zo binnenkomt. Desnoods een driekleurig ledje. Verder niks… ook geen schermpje.

    Het overkomt mij vaak dat ik een melding mis omdat Skype mij, in Android, als enige tool, niet toestaat het meldingen geluid aan te passen.

    (Bij Whatsapp kan je trouwens een (hard) geluid (Of ingesproken naam of zo) koppelen aan een bepaalde kontaktpersoon van Android. Identiek dus aan de telefoon meldingen van Android.)

    En zo zit het nou net: Ik wil de App van mijn belangrijkste klant Piet niet missen. Dat is het dus. Moet ik mijn auto aan de kant zetten of niet?

    Wellicht de galaxy gear circle?

    Huib

  2. Wat ik in Barcelona dit jaar een verrassende aankondiging vond tijdens wat ik het Mobile Wearable Congress ben gaan noemen, was Huawei’s TalkBand B2. Eigenlijk een forse, maar strak ontworpen Bluetooth headset die je als “horloge” om je pols draagt en direct uit zijn bandje kunt haken om ‘m in je oor te pluggen bij binnenkomende gesprekken – en die vervolgens handsfree af te handelen (op de fiets, in de auto of gewoon om ontzettend de blits te maken). Het kan, maar het hoeft niet.

    Hij fungeert dus zowel (deels) als smartwatch en als headset en ik vind die combinatie een stuk praktischer dan alle smartwatches die ik tot nu toe gezien heb. Sterker nog: een smartwatch als zodanig interesseert me nog altijd totaal niet – maar de TalkBand B2 zal ik met plezier eens uitproberen. Als hij tenminste naar Nederland komt, want zoals op m’n foto te zien is, staat Nederland vooralsnog niet op de lijst. Een gemiste kans, lijkt me – misschien dat Huawei vóór eind April nog tot inkeer komt. Zie ook http://consumer.huawei.com/minisite/worldwide/talkband-b2/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.